Actualitate

Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Bistriţa, fără acte în regulă, dar bună la încasat taxe

Elevii care au aflat că Şcoala Postliceală Sanitară "Carol Davila" Bistriţa nu este acreditată şi că are probleme grave legate de autorizaţia de funcţionare au cerut să se transfere la alte şcoli. Nu au fost lăsaţi să plece cu una cu două, unul dintre ei fiind obligaţi să achite o "taxă de transfer" în valoare de 150 de lei. Surpriză însă: taxa nu apare în contractul de şcolarizare!

Potrivit unui contract de şcolarizare semnat în 2012 de un elev, pe de-o parte, şi de Carmen Muscan – director de studii, respectiv Alexandru Liviu Câţcăuan (fiul lui Alexandru Câţcăuan -n.r.), contabil şef, pe de altă parte, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Bistriţa îşi asuma doar două responsabilităţi: să asigure pregătirea profesională – teoretică şi practică şi să asigure baza didactică materială.

Elevul avea obligaţia să frecventeze cursurile, să respecte Regulamentul de organizare şi funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, dar şi regulamentul de ordine interioară al şcolii şi să achite taxa la început de an şcolar sau în două rate, iar dacă nu se încadra în termene, era penalizat cu 0,2% pe zi.

Nicăieri nu se vorbeşte despre o eventuală „taxă de transfer” în cazul în care elevul ar decide să plece la altă şcoală. În schimb, este menţionat faptul că poate creşte taxa de şcolarizare „în condiţiile unor modificări esenţiale legate de creşterea salariilor, a cheltuielilor de întreţinere şi de modernizare a unităţii şcolare”. Ultima prevedere este de-a dreptul amuzantă dacă stăm să ne gândim la cum arată Casa de Cultură a Sindicatelor de pe strada Alexandru Odobescu, o clădire în prag de prăbuşire în care se înghesuie în spaţii insalubre Universitatea Ecologică, Cartel Alfa, FSLI, Şcoala „Carol Davila” şi diverse alte organizaţii.

Aşadar, contractul de studii îl obligă doar pe elev să plătească inclusiv taxe despre care nu a fost informat, în timp ce Asociaţia Liga Femeilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud, cea care patronează Şcoal Postliceală „Carol Davila”, se eschivează de la orice responsabilităţi scoţând în faţă ca pretext pentru mărirea taxei aşa-zisa modernizare a spaţiilor.

De altfel, pe un panou de la intrarea în clădire, în loc să vedem la loc de cinste documentul în baza căruia funcţionează această unitate de învăţământ, putem citi doar texte scoase la imprimantă despre acorduri de colaborare între şcoală şi o fundaţie din Germania pentru angajarea absolvenţilor despre care nimeni nu ştie dacă s-au concretizat şi cum.

Să mai spunem că şcoala nu are site de prezentare aşa cum ar fi firesc în epoca noastră. Ccel pe care îl veţi găsi pe internet n-are nicio legătură cu Bistriţa, şcoala cu acelaşi nume fiind fondată de medicul Mioara Mincu. Acolo însă veţi găsi informaţii despre şcoală, programe, schimburi europene, albume cu elevi, publicaţii, formul absolvenţilor şi multe altele. Şi, cel mai important, la adresa scoalacdavila.ro, prima informaţie este aceea că e o şcoală acreditată cu 23 de ani de experienţă în sistemul educaţional românesc.

La Bistriţa, însă, sub acelaşi nume se ascunde o unitate de învăţământ obscură, aflată într-o clădire în paragină şi gestionată de o persoană care n-are nimic de-a face cu medicina decât, cel mult, ca pacient. E de ajuns să privim panoul (foto principal) de la intrarea în clădirea de pe Odobescu pentru ca să înţelegem cu cine avem de-a face. Şi grădiniţele de la ţară se prezintă mai bine.

Cristiana Sabău

contract 1 buna contract 2 buna chitanta crop acord

8 comentarii

 • Eu as zice sa te mai documentezi….. Uită-te mai bine cine lansează zvonurile și mai gândește-te dacă merita sau nu sa pleci urechea. Interesează-te cât sunt de școliți și care este nivelul de cunoștințe acumulate de către un elev al scolii David a vs școală din Beclean. Ce nu mai ști tu, este faptul ca acești elevi nu s-au transferat pentru ca taxa de școlarizare este mare, s-au transferat pentru ca la școala „paraginoasa” se pune mare preț pe prezenta la ore și mai mult decât atât, pe nivelul de cunoștințe acumulat. Cu asta am spus tot.

  • Buna Cristiana, in numele parintilor celor peste 200 de elevi , te rog sa continui investigatiile fiindca ceea ce ai aflat este doar o parte din” strategiile moderne de educatie” ale asa zisei doamne doctor sociolog si ale clanului Catcauan. Multumim ca existi pentru orasul nostru.

  • Scuze draga dar absolventii scolii din Beclean va baga in buzunar la orice ora,sunt foarte bine pregatiti,atat profeional cat si intelectual!Si nu uitati ca e singura scoala din judet care e acreditata,toti absolventii de anul acesta de la scolile postliceale de profil si-au dat licenta acolo si in continuare tot acolo se vor desfasura examenele de licenta,pentru ca foarte repede nu se dau acreditari!!!!cu asta am spus eu tot!

  • draga mea Alia , oricum nu te cheama asa,nu mai asculta de prietenii sau cunostintele tale cu interese la aceasta scoala, am mai spus-o, daca esti asa de curioasa si sustii cele spuse de tine te invit sa faci o verificare la cataloage care oricum erau in dublu exemplar sa vezi putin cat de absenti erau cei de care spui tu si ce note indecente au avut, plus notele de la colocvii anul 1 si 2.Dupa ce ai facut asta te rog daca ai curaj sa mai faci aceste afirmatii, daca da inseamna ca esti o ipocrita cu conditia sa intelegi termenul…

  • apropo, verifica si prin sectii cat de bine sau rau eram vazuti de asistenti sau medici ex. la oncologie sau upu

 • RUSINE CA TOTUL SE INTAMPLA FARA CA NIMENI SA NU INTERVINA. S.R.I – DNA, SI ALTE INSTITUTII. SUB OCHII VOSTRII SUNT MONSTRII FARA STAPAN ….OARE VOI CARE SUNTETI PLATITI DIN BANII PUBLICI, CE FACETI? ELEVII SUNT DEZINFORMATI, CE FACETI ???
  Isi bat joc de elevi. Adevarul d-na Muscan Carmen doctor Sociolog, este singurul care nu poate fi omorat. Iar pentru dvs. d-le Catcauan Liviu (normalul fecior a lu tata), sa explice banii cei multiiiiii care i-ati transferat de la Carol Davila + Liga lu (mata) in firma ta, MILIARDEEEE (baiatul lu tata fiind contabilul), distractiile la poker si multe altele, masinile, numai din ultimele 3 luni si chiriile care sunt de miliardeeeee grele etc Primea-ti si primiti 30 la suta de la Universitatea Ecologica din Bucuresti, un student are taxa de 2300 lei, adica 8 miliarde la 1000 de studenti … erau ani cand aveati peste 1500 de studenti si multeeee altele. Statului ati platit ceva? UPC, este in chirie la dvs. de peste 15 ani si va plateste chiria pana la 2500 lei, iar dvs. ati bagat CASA DE CULTURA A SINDICATELOR IN INSOLVENTA in acest an. Universitatea Ecologica va plateste repet, 30 la suta din anul 2003 + spectacole. STATUL, organele competente unde sunt??? DNA e anuntat, stati cuminti si nu mai sunati politicul sa va ajute si altii din clanul dvs. Sunt incepute 20 de anchete, V-AM VIZAT DE PESTE 3 SAPTAMANI, si tot ce vine deasupra actelor pe care le am e inchisoare sau ce vor zice organele competente. Asa ca pentru inceput d-le director jurist Catcauan Alexandru, impreuna cu greii dvs. HOTARATI-VA sa ne aratati autorizatia de functionare, nu, numerele de ridicare. Eu zic ca nu aveti, d-le DIRECTOR CATCAUAN ALEXANDRU jurist. Luni, dupa cum ati promis parintilor, elevilor, spectatorilor, presei pot vedea ceva legal, ceva cat de mic, aveti???

 • aoleooooo…se anunta paranghelie mare. voi fi ochi si urechi, cu toate ca de luni sint ffffff ocupat : trebuie sa pregatesc viitoare calat. din luna noiembrie (umblatura,vize,bilete) si ce e cel mai important de marti incepe tranz. la Bucuresti si londra a SNG-ului (romgaz) o asteptam de multa vreme. multe…..multe milioane vechi (sa fie cu noroc). si acum acest spectacol. dsoara Circu……nu puteati sa mai fi asteptat doar citeva zile ???era superb si cotizam si eu ceva . dar acum asta e. le voi face pe toate. o zi buna !!!!!

 • Si eu am fost eleva la scoala Carol Davila,nu pot sa spun ca in cei doi ani nu am acumulat cunostinte ,dar nu datorita d-lui Catcauan ,ci datorita faptului ca am frecventat cursurile,am avut profesori foarte buni ,care din cauza minciunilor promise au plecat anul acesta.Eu aveam si serviciu dar in cursul a doi ani daca am avut 15 absente cred ca este mult,dar daca lipseam o zi de la stagiu trebuia sa recuperez , altfel nu ne incheia situatia , dar am avut colegi care au venit in luna iunie au platit taxa si in maximum 3 saptamini au fost incheiati la toate cursurile , de aici am dedus ca toate se invirt in jurul banului la Carol Davila. Cei care eram prezenti tot timpul eram somati cu tot felul de acuzatii daca intirziam cu plata ratei o luna ne trimitea acasa scrisori ,ba nu vroia sa ne primeasca la colocviu . Cand am intrebat si noi ce va fii cu examenul de licenta ni s-a spus ca sa nu ne facem griji fiindca vom da aici la scoala sanitara cu cei de la stat, ulterior am aflat ca nici ei nu sunt acreditati, pe urma daca nu la Tg. Mures, aflind ca si lor li s-a retras acreditarea in luna iunie. In ultima confruntare cu d-nul Catcauan si d-na directore Muscan ni s-a spus ca suntem o scoala de sine statatoare nu apartinem de nimeni. Acest lucru ne-a pus foarte serios pe ganduri si cei 17 elevi din anul II ne-am hotarit sa ne transferam la o alta scoala ,unde am avut norocul sa ne primeasca, si le multumim frumos pe aceasta cale.Acest lucru l-a infuriat foarte tare pe d-nul director in prima faza cerind 800 lei taxa de transfer ,dupa aceea 500 de lei pina la urma a ajuns la 150 de lei ,bani care nu erau justificati deorece in contractul acela fantoma aparut in aprilie 2013 nu este nicaieri trecut faptul ca daca te transferi trebuie platita aceea taxa. Am avut parte de prea multe minciuni in acesti doi ani, s-au folosit doar de banii nostrii ,ne-au mintit si pe noi si pe dascalii nostrii intr-un mod rusinos ,noua ne promiteau tot felul de materiale didactice ,dar invatam pe ,,Ionica ” un manechin de carpa ,la inceputul anului ne promiteau o sala de demonstratii super dotata ,pe urma nu ne mai auzea nimeni intotdeauna se plingeau ca nu sunt bani ca elevii nu isi platesc taxele dar taxele se plateau intotdeauna !! v-am scris deorece prea mult se spune despre elevii care au plecat de la aceea scoala ,nu erau elevi care sa nu frecventeze scoala ,chiar din contra erau cei mai buni elevi ai scolii de aceea multora le pare rau ca au plecat ,fiindca erau elevi disciplinati cu o seriozitate maxima fata de scoala .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS