Social

Scriitorii Ioana Nicolaie și Mircea Cărtărescu s-au căsătorit religios, în vară, la Sângeorz-Băi

O fotografie cât o mie de cuvinte a postat pe Facebook scriitoarea Ioana Nicolaie, originară din Sângeorz-Băi. Apare alături de Mircea Cărtărescu și de fiul lor, Gabriel, purtând pe cap o coroniță, iar în mână un buchet din flori de câmp superb. Peste 1200 de persoane au apreciat deja fotografia.

”Azi am vrut să pun o poză cu noi trei, nu avem prea multe, asta e una dintre cele recente. Eram la Sângeorz, în vară, eu și Mircea ne căsătoream religios după douăzeci și doi de ani de viață împreună”, a scris Ioana Nicolaie.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2585581681733570&id=100008452903087

Scriitorii Mircea Cărtărescu (64 de ani) şi Ioana Nicolaie (46 de ani) s-au căsătorit religios în această vară, la Sângeorz-Băi, după 22 de ani de viaţă împreună. Cei doi scriitori au împreună un fiu, pe Gabriel. 

Mircea Cărtărescu, care a lansat anul acesta „Nu striga niciodată ajutor”, primul volum de poeme după 30 de ani, la editura Humanitas, s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti.

A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent, este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist. A publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cărţile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.

Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. Autorul a primit, între altele, Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017) şi Premio Formentor de las Letras (2018).

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri („Poză retuşată”, „Nordul”, „Credinţa”, „Cenotaf”, „Autoimun” – desemnat de către Uniunea Scriitorilor „Cartea Anului“ 2013), antologia „Lomografii”, patru romane („Cerul din burtă”, „O pasăre pe sârmă”, „Pelinul negru”, „Cartea Reghinei”) şi literatură pentru copii („Aventurile lui Arik”, „Arik şi mercenarii” şi „Ferbonia”). A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul „Nordul” a apărut în germană în 2008, „Cerul din burtă” a fost publicat în 2013 în suedeză şi în 2014 în bulgară, iar „O pasăre pe sârmă” se traduce în sârbă. „Autoimun” a apărut în bulgară în 2016.

Potrivit editurii Humanitas, a fost inclusă în cincisprezece volume colective româneşti („Ferestre ’98”, „40238 Tescani”, „Cartea cu bunici”, „Intelectuali la cratiţă”, „Cartea simţurilor”, „Bucureştiul meu”, „Scriitori la poliţie” etc.) şi în numeroase reviste şi antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.). Scriitoarea a fost invitată pentru lecturi şi conferinţe la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de literatură.

Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN România.

7 comentarii

 • Felicitari celor doi.O parte din premiul Nobel (cand va fi , daca va fi …) va poposi la Sangeorz Bai. Nu-i nimic iesit din comun ca fiul sa participe la casatoria parintilor , se intampla des in zilele noastre.Stiu un caz in care chiar nepotii au participat la nunta bunicii lor.Casatoria s-a facut mult mai tarziu!

  • Nu-i nimic iesit din comun, dar asta nu inseamna ca e normal/bine. Dar cum si binele e subiectiv…. asta e, pact

 • „Numai când mi-am băgat botul în sexul ei blond, un tip mustăcios, cu ochi negri şi cu nasul drept s-a iţit dintre cârlionţi şi mi-a băgat limba drept în gură” (literatura de Mircea Cartarescu din vol. „40238 TESCANI”)
  Versuri de Ioana Nicolaie „Coastele zdrăngăneau ca sticlele de bere/ sub ţîţele ei nehrănite/ iar ea mînca, din el mînca/ îi sorbea ochii, îi sugea creierul/ îi lingea scrotul sărat/ îi înghiţea miliardele de seminţe”.
  Ce sa mai zici Casa de piatra! poate la copilul lor nu-i toarna in cap dejectiile pe care le-au turnat in cap la alti copii.

 • Covidut , cred ca si d-l BASE , din aceeasi cauza n-a putut termina prima carte a „lu Cartarascu…” , dintr-un soi de igiena morala , dar mai profunda!

 • Cata rautate,cat venin ! Nu cred ca va este rusine, daca va voi spune ca ar trebui .Invidia si rautatea se mai si –SRUNESTE CATE ODATA –-TOTUSI –SA VA FIE RUSINE !

 • Vad aici cateva remarci facute intr-o nota rautaciosa si de cine, de niste „intelectuali” facuti la apelul de seara si la intensiv, care in mod cert nu au pus mana pe o carte in ultimii 30 de ani. Nu inteleg rautatea in spusele unora privind casatoria lor religioasa, chiar venita mai tarziu, multi dintre noi, care ne-am casatorit inainte de 90 nu au trecut pe la biserica de teama sa nu fie sanctionati de partid si au facut-o dupa 90. Ce e rau in asta si sa afirmi despre cel mai mare scriitor in viata, profesor universitar, formator de tineri literati, cu doctorat luat pe bune, nu ca Ponta si alti telectuali PSD-isti, ca succesul lui se datoreaza lui Basescu. Numai niste minti inguste si bolnave, fara nici o educatie si cultura la baza, puteau sa faca aceste afirmatii idioate.

 • Covidut cel mic , dupa limbajul catifelat , te-am recunoscut , hotule ! Esti de la VAZLUI , nu-i asa ? Te-ai prins cu radacinile in Ardeal asa cum se prinde SARS Cov19 de mucoasa nazala.Apoi te-ai metamorfozat intocmai ca acesta.Zilele trecute te chema altfel.Te tradeaza limbajul si stilul…SARS Cov19 cica poate fi distrus cu sapun. La tine e nevoie de tone de sapun care sa-ti curete veninul din inima si balele scurse din gura spurcata.Samanta raului imprastiata de Basescu a incoltit in toata tara si intocmai ca buruienile creste unde nu te astepti.Domnule draga , cum te-i numi , apuca-te intai de citit .Citeste zeci de carti , o sa ai un vocabular mai bogat.Injectivele , injuraturile si apelativele jignitoare nu fac cinste nimanui.Acestea se invata repede , intocmai ca fumatul si bautul cafelei. Apoi , dupa ce vei citi cateva sute de carti poti sa incerci sa scrii , intai pe ciorne.Rupe tot ce-ai scris vreme de 2 ani si dupa aia revino! Te astept cu interes.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.