M-am plictisit foarte tare să aud spus cu voce tare sau în şoaptă, pe la colţuri sau prin comentarii neasumate, faptul că nu ştiu ce candidat la alegerile parlamentare nu e bun că e prea înalt sau prea scund, că e femeie şi e blondă sau brunetă, că e aşa şi pe dincolo, că niciunul nu e pregătit şi nu are ce căuta, că sunt alţii mai buni şi mai îndreptăţiţi.
Pe toţi clevetitorii ăştia aş vrea să-i văd în postura de candidaţi. Numai că am o veste pentru ei: nimeni nu îţi oferă pe tavă o candidatură ca şi cum ai merita-o. Trebuie să lupţi pentru ea, să faci parte dintr-un partid şi să suporţi inepţiile tuturor în şedinţe interminabile, să ştii să gestionezi relaţiile interumane dintr-o organizaţie prin asta înţelegând să ţii minte zilele de naştere ale tuturor, să participi la evenimentele lor de familie şi să cotizezi la toate nunţile şi botezurile lor chiar dacă sunt câte 4 în fiecare săptămână, să asculţi pe toată lumea, să le dai dreptate tuturor indiferent dacă au sau nu, să zâmbeşti chiar şi atunci când ai vrea să le arunci o binemeritată privire tăioasă. Trebuie să ştii să joci acest rol ca să fii pe placul oamenilor, altfel nu te vor vota să ajungi în capul listei oricât de inteligent şi de competent eşti. Am văzut nenumărate cazuri de oameni care au ajuns în politică aduşi de diverşi lideri pe post de „competenţi”, dar care nu au făcut nicio mare brânză când au ajuns la mâna colegilor de partid. Pur şi simplu, oamenii simpli nu i-au votat să fie nimic. De ce? Nu pentru că nu erau buni şi nu se pricepeau în domeniile lor. Pentru că pur şi simplu nu se pricep să adune oameni în jurul lor din varii motive: nu sunt sociabili, nu au timp să gestioneze problemele altora, nu li se pare important să o facă, nu sunt dispuşi să bată judeţul dintr-un capăt în altul pe la toate nunţile şi înmormântările tuturor, nici să renunţe la o bună parte din venitul lor ca să cinstească cine ştie ce pereche de miri necunoscuţi sau copii botezaţi ai nu ştiu cui. Ei nu ar trebui să se mai chinuie să facă politică fiindcă, evident, nu sunt făcuţi pentru asta. Politica înseamnă voturi, înseamnă să fii ales de cineva, iar ca să te aleagă atât colegii de partid, cât şi oamenii, trebuie să fii pe placul lor.
Personal nu sunt o fiinţă capabilă să fac parte dintr-o organizaţie de felul acesta, motiv pentru care nici nu îmi doresc, nu sunt un om de echipă, ci un alergător pe culoarul propriu. Mi-e foarte greu să ascult tot felul de lucruri care nu mă interesează, nu pot aproba pe nimeni dacă nu sunt de acord cu el, detest organic nunţile şi nu vreau să particip la evenimentele de familie ale nimănui, aşa cum nu îmi doresc să invit pe niciun străin la ale mele. Nu aş bate la uşa nimănui să-i spun că eu sunt cea mai bună şi să mă voteze, nu aş recomanda cuiva să pună ştampila pe nu ştiu ce partid dacă eu nu aş fi ferm convinsă că ar face alegerea bună. E limpede ca bună ziua că nu sunt făcută pentru politică.
Probabil vă aşteptaţi să spun că nu aş putea îndura comentariile negative la adresa mea. În urmă cu câţiva ani, chiar nu puteam. Am avut un episod care m-a împins aproape într-o depresie, însă m-am călit. Nu mă interesează laudele celor care au interes să mă laude şi nici criticile celor care mă urăsc sincer. Mă interesează, în schimb, cei care au cu adevărat ceva să-mi spună fiindcă ţin cu adevărat la mine şi îşi doresc să mă ajute să fiu mai bună în viaţa de zi cu zi şi în meserie. Sunt foarte puţini la număr, niciunul nu face politică, iar relaţia mea cu ei nu e una bazată pe interes. Nu ştiu cum ar fi rezistat însă părinţii mei la ploaia de lături cu care m-am ales în acel moment din viaţă. Întâmplarea a făcut însă că tata murise exact atunci, iar mama era ocupată cu înmormântarea şi, oricum, pentru ea, internetul e doar ceva ce aude de la alţii. Îmi imaginez însă că trebuie să ai stomacul foarte tare ca om politic şi candidat, dar şi o familie dresată să suporte toate mizeriile pe care sunt capabili oamenii să le spună despre tine, reale sau inventate. De aceea, vă întreb sincer: chiar credeţi că v-aţi dori să candidaţi la ceva? Chiar sunteţi dispuşi să înduraţi toată răutatea lumii?
Nu iau apărarea nimănui, să nu mă înţelegeţi greşit. Politicienii, dar şi noi ziariştii, ne-am asumat să ieşim în faţă, să fim în lumina reflectoarelor, analizaţi, înjuraţi, acuzaţi, să fim noi vinovaţi de toate relele lumii. Cred că şi unii, şi alţii avem mai mult curaj decât toţi cei care ne înjuraţi. Ne acuzaţi că suntem complici unii cu alţii, că facem şi desfacem, dar niciunul dintre cei care sunteţi acuzatori nu aţi vrea să daţi un leu ca să citiţi un ziar sau să vă asumaţi o candidatură fiindcă v-aţi teme că nu vă votează nimeni şi v-aţi face de mândra minune.
Vă place să staţi în hoarde, vi se pare că sunteţi mai puternici, sunteţi specialişti să aruncaţi cu bolovani în noi fără să se ştie exact din ce direcţie a venit lovitura. Credeţi că merităm să fim pedepsiţi zi de zi doar pentru simplul fapt că unii ne-am asumat să ieşim din mulţimea în care vă aflaţi voi şi să vorbim la persoana întâi, bine, prost, dar măcar vorbim cu o voce articulată.
Cei care nu sunteţi în stare nici de una, nici de alta, aţi putea avea bunul simţ să faceţi lucrurile care vă plac, la care vă pricepeţi şi să le faceţi bine. Dacă nu puteţi spune ceva bun despre un om (de sub umbrela anonimatului), mai bine tăceţi! Altfel, asumat, cu nume şi prenume, aveţi dreptul să spuneţi ce vreţi şi să ne criticaţi cât doriţi. Oricum, pe noi, ziariştii, ne puteţi pedepsi refuzând să mai citiţi ce scriem, iar pe politicieni să nu îi votaţi.
atunci voi tace….
si…
sa ne uitam LA ASTIA CUM NE PROSTESC PE FATA!
CE S-AR FACE ACESTI POLITICIENI DACA NU AR FI PROSTI?????
dar si ziaristiii…ce s-ar face daca nu ar fi prosti…?????
ar da mancare la…. vaci!
adio!
Corect este „voi tăcea”. Noi nu scriem pentru proşti şi ne bucurăm sincer când se face o selecţie naturală.
Buna dimineata.Felicitari.Ai spus tot ce trebuia spus.Cei care au urechi ,sper sa auda iar cei care deschid gura numai ca sa se afle in treaba,sper sa ia aminte.
Stați liniștita doamnă , articolul se referă DOAR la politicienii liberali ! Ei trebuie protejați săracii , despre ei sa nu cumva sa vorbim urat ! E un articol undercover cu dedicatie … Restul pot fi mânjiți la infinit , ziarul nu va lua atitudine !
Din nou o viziune dură, sinceră şi adevărată despre singurătatea alergătorului de cursă lungă; în cazul de faţă, candidatul în alegeri şi ziaristul profesionist, individualităţi care, pentru a REUŞI în viaţa de zi cu zi, îşi asumă constant riscuri de tot felul. Asemenea riscuri pe care le iei în viaţă pentru a fi corect şi cinstit, la cei mai mulţi dintre noi, lipsesc! Acceptăm, din păcate, deşi suntem în putere, să facă altcineva lucruri pentru siguranţa şi protecţia noastră. Pentru că e mai uşor şi nu costă nimic! Spiritul de turmă predomină la români curajul de a fi tu însăţi. În cazurile supuse atenţiei, fiecare dintre noi ar trebui să rişte: să citească integral, echilibrat, opinia ziaristului sau să aleagă un anumit candidat, după criterii personale juste. Este un drept asumat, din care poţi să pierzi sau să câştigi! Când riscăm, întotdeauna alegerea ne aparţine!
Mare adevar in aceste randuri si o descriere exceptionala a specimenului de (IMPOSTOR) care se inmulteste alarmant in societatea noastra. Chiar si cei mici din unele partide, total dezinteresati de ciolan, si departe de felul in care se face politica actuala, daca doresc sa se implice in vreun fel sunt facuti de unii troaca de porci. Din pacate o buna seama din semenii nostrii, care nu au nici un proiect pentru comunitatea din care fac parte, care nu se deranjeaza in nici un fel si stau in amortire, se folosesc de un limbaj subuman atacand asa din placerea bolnava a mintii lor pe orcine care vrea sa faca ceva pt. orasul si semenii lui. De acelasi tratament am si eu parte din cand in cand, si zau daca m-as supara pe cel care m-ar cunoaste cu adevarat care macar ar avea bunul simt sa nu dea cu laturi pana nu stie bine subiectul descris. Criticile adevarate sunt excelente si le primesc cu drag, si chiar imi prind bine, dar pana la cuvintele grele si jignirile ascunse este o cale lunga. Uite asa unii isi risipesc energiile prin astfel de fapte crezand ca in acest fel societatea va progresa. Nu-i bai, noi cei foarte putini vom merge mai departe si este de datoria noastra de buni cetateni sa aducem si sa facem cunoscute lucrurile pozitive pe care le dorim.
Nu aveti motive sa va plangeti. Aveti parte exact de tratamentul pe care la rândul dumneavoastra il aplicati altora. Cat respect acordati altora atata si primiti. Nu sunteti singurul care vrea sa faca ceva pentru oras si semeni, nu detineti monopolul ideilor, opiniilor si propunerilor de bine intentionate si cu siguranta sunteti departe de a cunoste cel mai bine subiectele abordate. Iar de cuvinte grele, jigniri si postari sub anonimat nu v-ati ferit niciodata. In fine n-ar fi rau sa mai meditati si la zicala cu „lauda de sine”. Lumea n-a inceput cu dumneavoastra si cu siguranta n-o sa se sfarseasca fara.
De aceea de la 1800 încoa, o mulţime marii scriitori români au publicat sub pseudonime, Iar în lumea mică a jurnalisticii , până şi azi unii folosesc acronime.
Clevetitori de-a dreptul, nici mai mult nici mai puţin.
Până una alta, C.S ar trebui să spună un grand Merci pentru comentatorii anonimi.
Creează trafic şi interes.
O comunitate în jurul publicaţiei.
Altfel portalul ar fi un jurnal de bord, blog cu fotografii, printre milioanele de pe internet.
E dreptul fiecăruia să-şi asume sau nu numele, nu e o obligaţie.
Şi dacă unii şi-l asumă, ar fi mai bine să primească criticile.
Constructiv.
Mințile luminate discută idei, mințile mediocre discută evenimente, iar mințile mici discută oamenii.” — Eleanor Roosevelt
Atât timp cât vă mărginiți la a scrie despre oameni, în loc să expuneți echidistant evenimentele și să discutați ideile, faceți un act care nu se numește jurnalism ci scandal și nu se poate dacă căutați scandal să nu fiți afectată. Puteți avea o minte luminată, dacă nu o mai folosiți în scopuri mici … . Iertați că îndrăznesc să vă dau sfaturi, urmaț-vă conștiința, nu mintea nici ambiția, că fiecare avem păcatele nostre.
D-le Alexandru ; va cunosc bine stilul si adevarata identitate. Feresca DOMNUL sa inceapa lumea cu cineva si sa se sfarseasca tot cu el. Din pacate poporul roman a avut parte de asemenea exemple care au modificat in rau multe constiinte. Si D-vs aveti parte de asemenea modificari de constiinta si caracter. Identific in cele expuse destul de multa invidie si rautate. Personal nu pretind sa detin adevarul absolut in ceea ce spun si fac, dar spre deosebire de multi altii incerc sa imi aduc aportul asa cum ma pricep la viata civica.Cu lauda nu castig nimic in bani si in marirea de care nu mai am nevoie la cei 60 de ani pe care-i am. Descrierea si postarea unor activitati absolut voluntare, au o menire clara. Imi doresc de fapt ca tot mai multi dintre noi sa dobandesca o constiinta tot mai mare fata de mama NATURA si nu numai. Va asigur ca D-vs. nu aveti nimic in comun cu ECOLOGIA din contra va pricepeti de minune la alte lucruri fara valoare. Pe mine nu partidul m-a descoperit ca ecologist, eu chiar am acest simt si model de mic copil pt. ca am fost crescut si educat in acest fel. Cred ca asta nu inseamna o lauda suplimentara, in schimb sunt mandru si recunoscator familiei mele care mi-au aratat ce e bine si ce e rau. Va salut si dati-mi voie sa am reticenta mea fata de respectul pe care ar trebui sa il am fata de D-vs.
Revenirea la votul pe liste de partid este tot un fel de „aranjament politic” si o forma de neasumare directa a relatiei candidatului cu alegatorii. Atata vreme cat partidele sunt nereformate, acesta este un mare pas inapoi. Desi toti declara ca promoveaza oameni noi pe listele electorale de partid, acestia sunt trecuti pe locuri neeligibile. Ba mai mult, unele partide nu mai respecta nici macar criteriile de integritate prevazute in propriul lor statut. Astfel ca Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare este cap de lista PSD la Teleorman, iar Victor Ponta si el cu probleme de urmarire penala este capde lista la Gorj. Si astfel de exemple pot fi intalnite si la alte partide. Multi dintre politicienii cu probleme in justitie s-au refugiat la PRU, pentru a prinde un loc eligibil pe listele din diferite judete. Prin urmare, indiferent cum voteaza prostimea iese cine vrea partidul.
Societate in care traisesc aici de ca. 20 ani nu este destul de relaxat sa fie capabil sa citeasca critica constructiva ca ceva care ar aduce ceva progres personal. Mereu critica este luata ca si ceva atac, pe cind critica putea sa fie ceva care aduce valoare si progres sau solutii la care cel criticat nu s-a gindit.
Metoda de a catalogiza omeni doar in prieteni si dusmani este in profunzime gresit. Dar exact sistemul asta de alb/negru franeaza dezvoltare in mai multe domenii si aici nu vorbesc nu doar de progres economic ci mai ales social, civic si mental.
Unele comentari ca si editorialul in sine, exact doar asta creaza. Un climat de polarizare si ostilitate. Si intre comentatori care nu sint dispusi sa acorda credit altorar care poate au si ei pe alocuri altceas scopuri.
Ar fi ideal totusi daca putem pretui macar si cele spuse de celelalti si aici dau dreptate Cristianei, daca stim macar cu cine avem de a face.
Uneori face sens sa sti cine din ce pozitie vorbeste/scrie, ca sa it dai seama de unde vine idea, cum a ajuns la ea samd.
Dar din pacate realitate este alta. Mereu comentari sint scrise se pare doar de a provoca si de a polariza mai mult. Este pacat ca orgolii si suspiciuni sint mai importante de cit scopul comun.
Știți foarte bine că vă respect pentru curajul pe care-l aveți în abordarea unor probleme majore ale urbei noastre și nu numai. Ați ridicat ștacheta de multe ori la un nivel pe care nici ziariștii din orașe mai mari nu au reușit să-l atingă și ați contribuit la realizarea unei publicații online extrem de căutată. Acest articol însă mă face să mă gândesc că a fost scris într-un moment de revoltă personală- asupra a nu știu ce- și în pripă, probabil. Să plângi pe umărul unor candidați care au intrat în politică din interese de grup sau personale nu dă bine unui ziarist consacrat, mai ales când știm modalitățile de alegere a acestor candidaturi în interiorul partidelor. Aș plânge pe umerii tinerilor care nu au un loc de muncă din cauza acestui tip de politicieni sau pe umărul celor care așteaptă pe listele ANL-urilor, după o mulțime de minorități votante . Aș plânge pe umărul pacienților tratați inegal în spitalele județului sau pe umerii unor cadre didactice devotate școlii și elevilor lor. Lăsați politicienii să-și plângă singuri soarta și bucurați-vă că aveți ce scrie de pe urma lor, în general eșecuri și scandaluri. Sau poate textul era un pamflet în sensul încurajării candidaturii acestor personaje, pentru a avea subiecte de presă mai incolo, după alegeri? Dacă e așa e bine, dacă nu…
Poate nu m-am exprimat bine, dar eu nu plâng de mila nimănui. Acest text este despre asumare. Ca să ajungi să candidezi trebuie să îţi asumi nişte lucruri, iar mulţi dintre noi nu suntem dispuşi. Eu, una, clar nu sunt. În general nu-mi place să plâng nici de mila pacienţilor care dau şpagă şi acceptă orice condiţii în spitale – pentru că unii nu îşi plătesc nici măcar elementara asigurare de sănătate -, nici a tinerilor care nu au locuri de muncă – pentru că îi văd cât de indolenţi sunt şi cât de puţin interesaţi să muncească, nici de mila profesorilor care acceptă „mărul otrăvit” al măririlor de salarii dinainte de alegeri, bucuroşi să se înfrupte din el. Cum spuneam, nu plâng de mila nimănui. Cred că doar persoanele cu dizabilităţi, copiii şi bătrânii merită atenţia deosebită a societăţii fiind vulnerabili. Restul să se zbată, să muncească, să se revolte. Să nu îşi mai plângă niciunul de milă că nu se rezolvă nimic cu asta.
Apropo, la marșul tăcut de săptămâna trecută și la depunerea de lumânări pentru Colectiv la care au participat zeci de tineri nu am văzut nici un ziarist. Deși ați avut destule de scris anul trecut despre acest eveniment tragic și despre ieșirile în stradă ale unor oameni onești și curați, fără interese politice. Care au oferit lecții de civism și de implicare cât toate candidaturile din județ în ultimii 25 de ani. În schimb orice depunere de coroane a oficialităților este filmată și redată cu rapiditate. Orice discurs și luare de poziție a unui politician este redat cu sfințenie. Haideți să vorbim despre obiectivism jurnalistic și democrație directă și nu despre partide și politicieni unflați de presă-scuzați expresia dar ăsta e adevărul.
Nimeni nu a anunţat pe nimeni că ar exista un astfel de moment. Noi nu putem fi omniprezenţi şi nici nu avem puteri paranormale să intuim ce vor să facă toţi oamenii animaţi de spirit civic. Apoi, dacă a fost ceva sincer şi spontan, venit din suflet, nu văd de ce suferiţi că nu s-a mediatizat. Chiar trebuia să vă vedeţi fotografia în ziare ca să aibă sens acţiunea aceea? Pe de altă parte, câtă vreme suntem subiecţi şi percepem lumea prin prisma valorilor personale, educaţiei, cunoştinţelor, nu are sens să vorbim despre altceva decât despre subiectivism.
Asta cu asumarea de cine stie ce responsabilitati sau alte lucruri din partea asa zisilor viitori trintori in parlament
…..este asa ….apa de ploaie. Cind o sa vad o asumare(si de ordin penal), a celor declarate in campania electorala ,poate ma exprim incorect dar intelegeti voi ca nu mai poti minti la nesfirsit si sa nu fi pedepsit,asta inseamna
. Deci cind va fi o asumare de acest gen….atunci putem vorbi de adevarati politicieni si oameni …..si bla..bla….bla. Pina atunci….este asa ca si cu cainele cu zaharelul, il duci unde vrei…..pe urma i spui ca e fraier.si tu traiesti linistit iar el linge bucatica de zahar .
Avem un articol de referință al democrației noastre originale. Deși sunt incriminați fără ocolișuri clevetitorii, avem de-a face cu o reală analiză a celui mai flagrant mod în care prevederile Constituției României sunt încălcate.
Deși dreptul de a fi ales este consfințit în legea supremă la noi candidați nu sunt selecționași prin vot, ci prin toate cele menționate aici și poate multe altele.
Un singur partid din Romania oferă dreptul fiecărui membru la alegerile locale să candideze pentru primar și consilieri locali. Organizațiile locale ale partidului votează în două tururi selecția primarului și într-un singur tur ordinea pe lista consilierilor. Încă prevederile acestui Statut nu s-au aplicat partidul fiind nou înființat. Într-o astfel de organizație pot fi selecționați și alergători pe propriul culoar, nu trebuie să se umilească în fața unui birou politic. Pentru a fi membru este suficient să plătești cotizația și să participi la Adunarea Generală periodică a partidului. Vei fi votat sau, nu după performațele profesionale nu aderarea doctrinară sau slugărnicia față de lider. Partidul nu are o doctrină politică asumată se bazează doar pe bunele referințe ale celor ce vor să-i fie membri. Nu sunt acceptați membri ai altor partide.
Furcile caudine prin care sunt trecuți azi candidații la aceste alegeri îi dezbracă de demnitate și onoare, atât cât ei nici nu mai realizează starea de umilință în care se află.
Aveți perfectă dreptate in ceea ce ați scris. Dar foarte puțini vor intelege. Majoritatea vor crede că susțineți un partid nou și că aveți un interes in asta. Greșit! Dar trebuie să mai și gândești
Aceste noțiuni de democrație sunt puțin peste nivelul actual de înțelegere al românului de rand (și, din păcate, includem și unii ziariști). Ei vor să discute despre:
– pomene și promisiuni electorale
– lansări cu săli pline și ceterasi sau pe arene naționale
– noi nu ne vindem țara
– liderul charismatic care duce un partid in spate
– chermeze, nunți, botezuri
– mitinguri cu autocare pline
Mai avem mult până departe! Asta-i Romania… vorba emisiunii
Articolul acesta îmi amintește de unul al lui Cristoiu de la evz.ro , prin 2013/2014 parcă, vremuri în care aduna lejer 700- 800 comentarii la fiecare articol. Se apropiau alegerile și dumnealui , după ce fusese o bună bucată de vreme un mariachi al președintelui în funcție ( ai cărui fani eram vreo 3 sferturi din forumiștii – clevetitori ) începuse să vireze către canditatul PSD la președentie, nimeni altul decât iubitul fiu al poporului, Victor Viorel. Cum era și firesc , cititorii fideli l-am atenționat pe Maestru în privința acelui derapaj subit, mai mult decât suspect , folosind cuvinte civilizate care ar fi făcut și pe un sihastru să pleoscăie a mulțumire. Aproape instantaneu, la o zi-două distanță, scoate Maestrul un articol cu titlul ,, Adulatorii Bisericii lui Traian Băsescu ” !!! Despre noi clevetitorii era vorba , of course.
În articolul de față , doamna Cristiana Sabău pare oarecum mâhnită că ” batem ” în jurnaliști și candidații la politichie precum surdu’ în clopot. Păi ce să facem, să tăcem? Să-i lingem în dos ? Vedeți, critica are și un rol pozitiv, constructiv , probabil și de asta ați ajuns un jurnalist de elită. Suportați consecințele, stimată doamnă! Crește tirajul pe seama clevetelii !
Candidații…păi știm cu toții de ce , cum , pentru ce și ce fac pentru partid pentru a ajunge pe liste. Nu are rost să mai pomenesc că un terchea-berchea cu a II-a sau a III-a facultate absolvită , spirit civic cât China și fără 1 leu în buzunar nu are vreo șansă să prindă loc pe listele Partidului Proștilor, măcar!
Deci, clevetitorilor , argumentați-vă cleveteala ! Nu folosiți cuvinte gen ” chior, bețiv, mâncatz-aș, gras, slab , etc…Votați-i cu încredere și fiți cu ochii pe ei!
Esti GM de pe acoperis?
Avem 2 probleme
1.Politicienii (si intr-o masura mult mai mica, ziaristii) sunt oamenii de care depind, mai mult sau mai putin direct, alegatorii. Era sa zic clevetitorii.
2.Cum spunea mai sus si d-l Safriuc, de putine ori criteriile de selectie sunt cele care ar trebui sa fie, cele care ar da o minima siguranta alegatorului ca indiferent de varsta, sexul, ocupatia, confesiunea, inaltimea sau greutatea candidatului, omul respectiv are calitati reale ce pot fi puse in slujba electoratului.
Si atunci e foarte normal ca politicienii sunt tocati marunt. Tine si de nivelul de educatie oarecum, unii vorbesc de actiunile candidatului, altii de infatisarea lui…si tot asa.
Asa ca pana in momentul in care selectia de „cadre” in partide va deveni ceea ce trebuie sa fie, nu va asteptati sa se schimbe mult lucrurile. Fiindca de multe ori candidatii sunt cei care se potrivesc ca nuca-n perete cu locul insemnat pe care ar dori sa-l ocupe in parlament.