Actualitate

Se modifică restricțiile pentru incidență peste 6. Ce măsuri se pregătesc

Premierul Florin Cîţu a anunţat că şcolile ar putea rămâne deschise şi după ce pragul de infectare depăşeşte 6 la mie, dar vor fi introduse teste cu salivă în şcoli.

Ministerul Educației a precizat că s-a decis ”decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli. Vor fi luate măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening”. Uurmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern şi abilitarea miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii să opereze modificări în ordinul comun, în concordanţă cu hotărârile adoptate. Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcţionare a şcolilor începând cu ziua de luni, 4 octombrie.

Florin Cîțu a mai declarat că restaurantele și cafenelele pot rămâne deschise indiferent de incidență, însă doar în anumite condiții. ”Am cerut domnului Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU prin care să permitem activitățile economice de acest gen, în special în HoReCa, să rămână deschise dacă sunt vaccinați cei din personal și pentru persoanele vaccinate, indiferent de rata de incidență. Nu trebuie să-i penalizăm pe cei vaccinați, e un principiu de la care nu vreau să mă dau la o parte”.

Aceeași regulă va fi valabilă și pentru alte activități, de genul evenimente private, săli de fitness/sport, activități culturale.

Vineri ar urma să fie emise toate hotărârile în acest sens și se va ști forma finală a măsurilor.

În prezent, incidența peste 6 aduce închiderea sălilor de spectacole și de cinema, a restaurantelor, cafenelelor, teraselor, barurilor, cluburilor, discotecilor, sălilor de fitness, sălilor de jocuri, piscinelor interioare, interzicerea organizării de evenimente în aer liber, de petreceri private (nunți, botezuri), școli în online, plus restricţii de week-end: interzicerea circulaţiei pe timp de noapte (orele 20.00-05.00) şi reducerea programului de funcţionare al magazinelor, care se închid la ora 18.00. Persoanele vaccinate sunt exceptate de la interdicţia de deplasare în localităţile care au depăşit incidența 6. 

8 comentarii

  • Vaccinați-vă neam de traistă că ne ducem dracului. Copiii nu fac școală, spitalele sunt blocate, economia are perna pe gură, neam de traistă goală-n vârf de casă ce sunteți! Țările civilizate s-au vaccinat și noi ne tragem pe curul istoriei și facem pe deștepții.

    • Auzi bă, am zisule, eu sunt vaccinat și datele statistice arată că de dus dracului ai șanse 98% mai multe tu decât moi. De vă iau la scuturat nu știți nici să puneți cratimă în text, dar toți v-ați găsit doctori în virusologie. Doar fumuri aveți în cap și faceți pe deștepții. Mai deștepți ca norvegienii, ce să-ți zic. Un popor incult, needucat și înfumurat. După ce că sunteți proști de bubuiți mai și deschideți gura să se vadă prostia bine. Curațați-vă naibii dacă atâta vă duce mintea, dar de ce să plătesc eu spitalizarea pentru cretinătatea din capul tău? De ce să stea copiiii mei să-și piardă vederea pe tabletă pentru că tu n-ai creier nici cât o găină pleșuvă?

    • Mamica ta e neam de traista ca a fătat un avorton ca tine și ca toți aroganți cu ifose de educati.

  • Am auzit de democrație și-ți spun ce nu e sigur. Democrația e un sistem social, țambalule. Se aplică într-o colectivitate socială, într-o societate, nu la nivel de individ. Aia e fiziologie. Când libertatea ta distruge sistemul și-l pune în cur, aia nu e democrație, e dictatura iraționalului asupra raționalului. Dacă ție ți se scoală să umbli pe contrasens, aia nu e democrație. Și voi cam umblați pe contrasensul logicii.

    • Vasile, dormi o zi și revino coerent, că ți se bâlbâie sinapsele. Sau reformulează în propoziții simple cu un subiect și-un predicat, celelalte părți secundare de propoziție le deduc contextual, că m-am obișnuit cu voi, vă doare brațul după trei cuvinte scrise dar aveți pretenții de docenți.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.