Actualitate

Se pot depune propuneri pentru acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud

Cetățenii, organizațiile publice sau private pot face propuneri de acordare a titlului de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, distincție conferită pentru prima oară de Consiliul Județean anul trecut.

Propunerile se pot depune la Registratura Consiliului Județean până în data de 13 noiembrie

CJ a acordat anul trecut, în premieră, primele şase titluri de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud. Au devenit cetățeni de onoare ai județului general de brigadă în retragere Ioan Birişiu – președintele Asociației Veteranilor de Război BN, artistul plastic Marcel Lupşe, prof. univ. dr. Liviu Maior, prof. univ. dr. Heinrich Schnatmann, fotbalistul Lucian Sănmărtean şi dr. ing. Georg Lecca.

Consiliul Judeţean a adus anul acesta completări criteriilor privind aceste distincţii onorifice. Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud reprezintă o distincţie onorifică şi nu presupune acordarea de drepturi materiale, acesta încununând o recunoaştere a unei cariere de excelenţă, a unor fapte, acte şi performanţe notabile. Titlul reprezintă cea mai înaltă distincţie conferită de CJ unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. El se conferă persoanelor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului în plan naţional şi internaţional.

Propunerile de conferire a titlului se fac de către: a) preşedintele Consiliului Judeţean; b) vicepreşedinţii Consiliului Judeţean; c) consilierii judeţeni; d) cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud, organismele şi instituţiile publice sau private care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului, cu condiţia preluării propunerii, ca iniţiativă, de către persoanele prevăzute la lit. a-c.

Titlul se poate acorda, în mod excepţional şi post-mortem unor personalităţi, în urma consultării instituţiilor şi organizaţiilor social-culturale de pe raza judeţului. În acest caz, titlul va fi înmânat succesorilor legali.

Acordarea titlului dconferă titularului următoarele drepturi: a) de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean, la dezbaterile materialelor care privesc comunitatea; b) de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean; c) accesul gratuit în cadrul Complexului Muzeal BistriţaNăsăud; d) accesul gratuit la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură.

Posesorul titlului are următoarele obligaţii: a) promovarea imaginii judeţului Bistriţa-Năsăud; b) susţinerea dezvoltării economice şi sociale a judeţului Bistriţa-Năsăud; c) susţinerea intereselor judeţului Bistriţa-Năsăud şi ale ţării.

Titlul se poate retrage prin hotărâre a Consiliului Judeţean, în următoarele condiţii: a) atunci când persoana a produs prejudicii de imagine sau de altă natură judeţului Bistriţa-Năsăud, locuitorilor săi sau ţării; b) persoana a fost condamnată pentru fapte penale, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

2 comentarii

  • Initiativa de acordare a titlului de „Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud” în mod excepţional şi post-mortem unor personalităţi, este de apreciat. In acest sens, pentru anul acesata merita a fi retinut numele Profesorului Gubesch Livius Mircea (20.05.1930 – 15.05.2005), in primul rand pentru realizarea Parcului Dendrologic al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, dar si pentru publicatiile prin care sunt declarate monumente ale naturii exemplare botaice sau asociatii floristice de pe teritoriul judetului, in special din Muntii Rodnei. Avand in vedere ca in luna mai 2015 s-au implinit 85 de ani de la nasterea profesorului dar si 10 ani de la trecerea sa in eternitate, ar fi oportun ca incepand din acest an Parcul Dendrologic de la colegiul Liviu Rebreanu sa poarte denumirea de „Parcul Dendrologic Livius Gubesch”.

    .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.