Se pot plăti taxele şi impozitele locale. Câţi ani are primul bistriţean conştiincios

Holistic

La Bistriţa, astăzi este prima zi în care cetăţenii pot să îşi plătească taxele şi impozitele locale pentru 2019 cu reducere de 10%. Încă de la ora 7.00, oamenii s-au adunat în faţa Direcţiei de Venituri a Primăriei Bistriţa ca să scape de această obligaţie.

„Azi dimineaţă când am venit la muncă era un domn în jur de 80 de ani care mi-a spus că aşteaptă de la 7.00 fiindcă vrea să fie primul care îşi achită datoriile către bugetul local. Până am deschis s-au adunat vreo 20 de persoane care au aşteptat respectuos. Lumea trebuie să înţeleagă că noi deschidem la 8.00 ghişeele pentru că, între timp se pregăteşte baza de date, se fac verificări. Ne bucurăm că lumea este conştiincioasă şi vine să plătească”, a spus Camelia Morar, şef serviciu la Direcţia de Venituri a Primăriei Bistriţa.

Potrivit acesteia, dintre cei peste 50.000 de contribuabili din Bistriţa, 70% se grăbesc să achite dările către stat în prima parte a anului.

„Încercăm şi noi, prin mijloace moderne de plată să uşurăm modul de a plăti al cetăţenilor. Se poate plăti prin ghiseul.ro, iar la o evaluare a situaţiei din 2018 pot spune că avem 5000 de utilizatori ai sistemului ghiseul.ro, ceea ce înseamnă 10% din totalul lor. Această modalitate de plată o încurajăm şi pentru anul 2019. Mai mult, la ghişeele casieriei noastre există posibilitatea achitării acestor taxe şi impozite cu card bancar”, a adăugat ea.

Până la sfârşitul lunii martie se acordă bonificaţii de 10% celor care plătesc integral taxele şi impozitele locale.

Anul acesta, la Bistriţa taxele şi impozitele sunt mai mari cu 1,34%, rata inflaţiei. Prin aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei, valoarea totală estimată a se încasa în anul 2019 va fi cu aproximativ 200.000 lei mai mare faţă de anul 2018.

Întrucât cuantumul taxelor speciale nu este stabilit prin Codul fiscal, ci prin hotărâre a CL, acestea nu au intrat sub incidența indexării, astfel că pentru anul 2019 taxele speciale se mențin la nivelul celor de anul acesta.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Rebrisoreanul

  Puteam să jur că Bălan e primul contribuabil, aşa cum se declară mai mereu când clănţăne pe site-uri. A…uitasem că bietul e tot fără autorizaţie.

  (0)
 2. Luke Skywalker

  ala are vreme…….plus sa se inghesuie ca asta fac de 40 de ani
  tutea petre a spus ceva si sunt sigur ca stiti citatul

  (0)
 3. Alina

  Ar fi frumos sa functioneze si site-ul de la taxe si impozite pt a sti cu exactitate cati bani avem de dat. Surprizele de la ghiseu nu prea ma incanta acum, la inceput de an.

  (0)
  • Laura

   Asa am crezut si eu pana m-am poticnit la datele contului bancar care nu e la o banca din lista, chiar daca e una ok din Romania…

   (0)
 4. Teo

  Functioneaza de cativa ani. „Ghiseul.ro” In prima faza iti trebuie „utilizator si parola” de la „Taxe si impozite”, dupa care poti verifica de cate ori vrei. Poti plati si online daca ai card.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.