Actualitate

Se semnează contractul pentru cel mai mare proiect în domeniul medical din Bistrița-Năsăud

Contractul pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița prin construirea unei noi aripi, reabilitarea energetică a întregii clădiri și realizarea unei fațade ventilate pentru creșterea siguranței la foc, precum și dotarea spitalului cu echipamente, printr-un proiect cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se semnează vineri 17 martie, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

”Mai este o zi până la semnarea celui mai mare și important proiect din domeniul medical din județul Bistrița-Năsăud, extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire nou, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă. De la modernizarea continuă a sistemului de sănătate din județul Bistrița-Năsăud, începută în 2012, la construirea unui corp nou mai este un singur pas. Vineri 17 martie, de la ora 14:00, semnăm contractul de începere a lucrărilor, la UMFST Târgu Mureș, și ne asumăm finalizarea noii aripi a Spitalului Județean, pentru sănătate, pentru șansa la viață”, spune președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Proiectul ”Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi” are o valoare totală de 82.939.073,64 euro + TVA, din care 95% finanțare PNRR și 5% cofinanțare a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Investiția vizează extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi, formată dintr-un corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă, realizarea unor lucrări de intervenție care duc la creșterea eficienței energetice a clădirilor existente (pavilionului), dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală pentru infrastructura sanitară nouă și cea renovată, precum și digitalizarea spitalului.

În vara anului 2022 s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui corp de clădire nou cu patru etaje la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea nouă propusă. La parter va fi o parcare semiautomată cu 90 de locuri, la etajul întâi secția ORL, o structură de spitalizare de zi și un amfiteatru pentru cursuri, conferințe sau ședințe. La etajul doi vor fi compartimentul de Oftalmologie și secția de Cardiologie cu o sală de operații hibrid în care se va face cardiologie intervențională. La etajul trei vor fi patru noi săli de operații. La etajul 4 vor fi compartimentul de Gastroenterologie intervențională și Neurologia. Vor funcționa circa 210 paturi, iar fiecare salon va avea grup sanitar propriu. Pentru prima fază a proiectului (lucrări de relocare și demolare clădiri tehnice și administrative – centrală termică, stație producție oxigen medical, posturi de transformare, rezervă strategică de apă și stație de pompare, depozit temporar deșeuri medicale etc.), finanțarea de 5 milioane de euro a fost asigurată integral de Consiliul Județean.

5 comentarii

 • Cineva nu înțelege un lucru elementar, degeaba investești prostește, poate așa intri în lumea bună și-ți asiguri un pat privat forever ferit de muritorii de rând, dacă nu ai personal calificat, mă refer la specialiști în domeniu medical!Dacă medicii mai sunt cum sunt la Bistrița, adică destul de slab pregătiți, cum dau de greu te trimit la Cluj, Mureș sau în altă parte, să mai ai o șansă, asistentele ori ceilalți tăietori de frunze la câini din spitalul județean sunt de toată jena…Stau cu mâna întinsă permanent, dacă nu dai ceva nici nu te bagă în seamă, toată lumea știe asta și nu se ia nici o măsură niciodată!La asta ar trebui lucrat, la profesionalizarea personalulu, dar ne uităm în altă parte și ne facem că plouă…De management ce să mai vorbim? Varză a la Cluj…Doar ne conduce alba-neagra, halal am ajuns!Să vină alegerile odată, poate se schimbă ceva în bine.,..

  24
  13
 • De banii ăștia abia mai pot să cumpere încă 120 de ventilatoare COVID. Cu alea 12 pe care le-au cumpărat anul trecut bolnavii iată că Spitalul Județean va putea să asigure aer tuturor bolnavilor COVID. Astfel tratamentul pe bază de aerosoli: helicopter, heliport, postă pneumatică, ventilatoare, va fi complet.
  Tot Dimexul, nu? Aia care au semnat pentru 50 semnează și pentru 82? Cetățeni de onoare… care știu ce să facă cu the banu! Să trăiască, la mulți ani! Vedeți cu pensiile speciale ce faceți că altfel rămâneți cu contractu’-n vârf de băț!

  18
  5
 • Ca să învețe ceva, cine investește în van, dacă are creier…Nu mi-au fost restituite bunurile mamei mele, adică ceva banal, papuci, hainele personale etc., întrucât nu am putut, adică nu am avut cum, restitui spitalului județean cămașa de noapte cu care a fost internată la Bistrița, deși decesul s-a petrecut la Cluj?!Bătaie de joc pe față…După o viață de cotizare pentru sistemul medical a devenit super-importantă o cămașă de noapte, oare cât costă d-le director Lazany?Să o puteți folosi pentru un alt pacient, să nu pierdeți ceva?Am renunțat bineânțeles la acest demers și le-am urat sănătate funcționarilor spitalului…Adică să le dea Dumnezeu aceeași soartă!Astea sunt problemele reale din spital, nu extindere fără logică și cheltuieli aiurea…D-le director, umblați puțin la proceduri dacă vreți rezultate!

  18
  1
  • Doamne ferește! Domnul Lazany nu face nimic singur acolo și de capul lui. Ca să fie foarte limpede. Împarte totul cu cei care l-au pus în ciorbă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.