La Prefectura Bistrița-Năsăud a avut loc o ședință de lucru pe tema intervenției în caz de atacuri de urs în zone intravilane.
Prezența urșilor în apropierea locuințelor a fost semnalată foarte des în ultima perioadă. Chiar luni seară a fost transmis mesaj Ro-Alert cu privire la apariția unui urs în curtea unei pensiuni din Colibița, la fața locului intervenind jandarmii montani.
”Primarii unităților administrativ-teritoriale unde au fost înregistrate atacuri de urs și reprezentanți ai autorităților competente s-au întrunit pentru a discuta modul de aplicare a Ordonanței de Urgență care prevede modalitățile de intervenție în cazul prezenței urșilor în intravilanul localităților”, a transmis Prefectura.
Săptămâna trecută, a avut loc o reuniune a medicilor veterinari, pe aceeași temă.
OUG prevede intervenţia graduală, care porneşte de la alungare prin diferite mijloace şi poate ajunge la eutanasiere sau împuşcare.
Echipa de intervenţie este formată din: primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul; personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezenţa exemplarului de urs; personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de permanenţă cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, în zona unde s-a produs evenimentul; medicul veterinar. Conducătorul echipei de intervenţie este primarul/viceprimarul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.
Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual prin următoarele metode: a) alungare prin diverse mijloace; b) tranchilizare şi relocare; c) extragere prin eutanasiere sau împuşcare.
Potrivit documentului, extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare se face în următoarele situaţii: a) dacă intervenţiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizări şi relocării nu dau rezultate şi gradul de risc se modifică la nivel mare, conform procedurii de evaluare a riscului; b) dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol; c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol; d) dacă exemplarul de urs în cauză se răneşte în cursul acţiunii de intervenţie şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă; e) dacă exemplarul de urs în cauză este prins într-o capcană neautorizată, prezintă răni şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă; f) dacă exemplarul de urs în cauză prezintă răni incompatibile cu viaţa.
Atâta a reușit coaliția în doi ani de când guvernează și la un an de la alegeri: să vândă pielea ursului din pădure. În loc să prindă pește cum a promis. Vezi, d-aia n-are ursul coadă!
propun ca la intrarea in padure, pe dealuri, pe munti vajnicul domn primar si cu domnul prefect sa puna o bulina galbena ca PNL-ul sa ne spuna ca ursul iese din padure pe propria lui raspundere, si noi intram in padure tot asa!!!!! si gata! au terminat si cu asta….atat de simplu….o bulina galbena ca PNL-ul::))) a…da si sa mearaga sa isi faca si niste poze cand ii cearta pe ursi!!!