Politică

Radu Moldovan: Avem o misiune grea și o singură variantă

Președintele PSD și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, vicepreședinte PSD la nivel național, spune că măsurile fiscal-bugetare pe care le va lua Guvernul în perioada următoare vor fi ”pentru a proteja românii și pentru a corecta nedreptățile care s-au tot perpetuat”.

”Românii trebuie protejați de către stat! Este dificil, după o perioadă în care țara noastră a fost împrumutată fără simțul răspunderii, dar nu avem timp să dăm vina pe alții, ci să luăm măsuri. Reducerea cheltuielilor publice, combaterea evaziunii și eliminarea unor privilegii fiscale pentru multinaționale nu înseamnă austeritate pentru România, ci garanția că vrem ca statul să fie pe drumul creșterii economice.

Am spus-o de nenumărate ori, multinaționalele care fac profit în țara noastră, prin munca românilor, trebuie să fie impozitați aici. Afacerile românilor nu trebuie să suporte greutatea neimpozitării afacerilor din afară, dar care prosperă în țara noastră.

Vreau să știți că, în aceste zile, colegii mei din PSD duc o adevărată bătălie la Bruxelles. Acolo avem negocieri grele și complexe pentru reducerea deficitului bugetar, fără să ni se impună să creștem taxe care să-i afecteze pe cei vulnerabili. Este deja cunoscut faptul că în guvernările PSD nu s-au tăiat salarii, nu au scăzut pensiile, ba din contră, am ținut mereu cu românii. Acum ne propunem să modelăm sistemul de pensii, sistemul fiscal și pe cel salarial după principii pentru oameni.

Este important să înțelegeți că aceste măsuri sunt luate pentru a proteja românii și pentru a corecta nedreptățile care s-au tot perpetuat. Vrem să asigurăm un sistem de pensii echitabil, care să ofere o viață decentă pentru toți pensionarii noștri. Și, desigur, vrem să avem un sistem salarial care să reflecte munca și efortul fiecărui român, astfel încât să se asigure o viață mai bună.

Salut angajarea răspunderii Guvernului și consider că este un pas înainte pentru a proteja românii. Avem o misiune grea în fața dumneavoastră, dar avem și o singură variantă, să facem România bine”, a transmis într-o postare pe Facebook liderul PSD.

41 comentarii

  • Dupa ce ati inventat tara(unica in lume) in care pensionarii si bugetarii castiga mai bine decat privatii(pe bani luati imprumut de la camatari),dupa ce ati corupt tot,de la curtea constitutionala mafiota in jos,dupa ce ati pus ciumati rosii incompetenti in functii de conducere la toate nivelele,vi tu cu comentarii penibile!!Daca nu ti ar da bani strainii astia rai,ai ajunge inapoi la tava!!

    113
    11
    • E normal ca jupânii cand vad ca ,,robii” sufla greu ,sa fie ingrijorati ca nu mai au pe cine beli.

      15
      1
    • Cu bisnitarii si valutistii din decebal pe care toata lumea se face ca nu-i vede dar ei au schimbat si schimba valuta, dau bani cu camata, ce ve-ti face??? A castigat statul ceva dupa aproape 30 de ani de bisnitareala si camatarie???? Vor mai schimba valuta s-au ii lasa-ti in pace sa iasa linistiti la pensie. Povesti la o halba cu bere si alune sarate. Suntem satui de tot felul de interventii de marginea santului. Lasa-ti si pe alti ca altfel sunteti ca si comunisti si ca tov. CEAUSESCU … pe viata.

      9
      2
  • Începând cu 2024 și următorii 4 ani ai săi nu-mi va rămâne altceva de făcut decât a continua să fac commenturi în sus și în jos fără a scoate nimic în clar de acolo și, și cu țeapa în poale bine pusă.
    Con buena polla bien se folla nu-i așa domnilor social democrați!!

    29
    9
  • Pentru cei ipocriți care susțin că în România bugetarii și pensionarii câștigă mai bine decât cei din mediul privat cred că nu există scăpare. Și asta vi-o spune cineva care este angajat în mediul privat și care are salar net aproape cât 4 bugetari de lux din BN!

    Dacă statul român nu ridică plafonul de trai (salariile), atunci angajatorii din mediul privat nu o va face niciodată pentru marea majoritate a maselor.

    Comuniștii au făcut egalitate desfințând clasa bogată, ei nu au desințat clasa săracă! Pentru unii români setea este de fapt de “sânge”, mulți ar vrea ca cei bogați să fie săraciți; ar vrea asta chiar mai mult decât să câștige și ei ceva în plus.

    Nu uitați de vorba lui Eminescu “Egalitatea există doar în Matematică”.

    39
    48
    • Din cele ce le spui se pare ca tu castigi cam 8.000 de euro pe luna, respectiv vreo 40.000 lei! Oare cine a fost atat de prost sa te angajeze pe tine cu un asemenea salariu? Ai idee cat ar plati statului pentru tine? Nu, habar n-ai pentru ca minti!

      47
      14
  • Alo? Ce salarii aveți voi a acolo la CJ? Trăiți mai bine ca în vest, mai bine că milioanele de oameni care CHIAR LUCREAZĂ! Rusinica! Pe la Curtea de Conturi ce salarii sunt? Ști ce zic?

    72
    6
  • Pensiile speciale nu le-ati taiat.
    Salariile nesimtite nu le-ati taiat.
    Aparatul bugetar ramane supradimensionat.
    Consiliile de administratie si posturile de conducere sunt in continuare suprapopulate cu neamuri de-ale voastre care iau salarii de zeci de ori mai mari decat salariul mediu pe economie.
    Proiectele precum PNDL si Anghel Saligny sunt o gaura neagra pentru banul public. Le-ati folosit ca paravan sa jefuiti bugetul dupa cum a vrut muschiul vostru. Ca doar nu pentru binele tarii ati dat mana, PNL si PSD.
    V-ati imprumutat non stop, stiind foarte bine ca n-aveti cu ce acoperi gaura.

    Acum Bruxelles-ul e inamicul, ca va zice sa va mai calmati un pic cu risipa, din moment ce suntem datori vanduti.
    Si voi in loc sa va calmati, va uitati de unde ati putea sa mai sugeti niste bani de pe popor.

    De cine ne aparati defapt?

    74
    3
  • „Reducerea cheltuielilor publice, combaterea evaziunii și eliminarea unor privilegii fiscale”…blah blah blah
    Blaaaa blaaaa blaaaa
    Blah blah …la la la blah blah
    Blaaaa blaaaa blaaaa
    Blah blah …la la la blah blah
    Blaaaa blaaaa blaaaa
    Blah blah …la la la blah blah
    Blaaaa blaaaa blaaaa
    Blah blah …la la la blah blah blaaaaaa!

    Va Mulțumesc !”

    33
    2
    • Ei sunt ca noi. Noi suntem ca ei. Poporul și-a votat semenii compatibili. Nu avem decât să ne spălăm pe cap cu ei până la anul. „Și din nou Moskova” cu aceleași caricaturi. Ne merităm soarta! Scăparea este în Domnul…

      2
      2
  • Puteți renunța la toate investițile aiurea şi atunci o să aveți bani suficienți la buget , renunțați : Pasajul aiurea Gării – Tărpiului, Pistele inutile de pe dealuri, Promenade şi alte proiecte tip ” panseluțe „care doar irosesc banii şi nu aduc banii înapoi locuitorilor oraşului şi județului .

    72
    • Cum sa putut renunța la Internodal unde aveam bani gratis de la Uniunea Europeană aşa se poate renuța acum la tâmpenia de Pasaj Subteran Gãrii – Tărpiului unde toți banii sunt din BUGETUL ȚĂRI şi din BUGETUL ORAŞULUI.

      64
      1
    • Ce este aşa greu ?! NU este greu deloc ! Renunțați la toate proiectele acelea aberante care nu produc nimic doar iritare şi enervare cetățenilor oraşului şi faceți doar lucrurile utile şi urgente din oraşul nostru Bistrița !

      54
    • Nu vor să renunțe la pasajul subteran Gării Tărpiului ha ha.
      Prietenii ştiu de ce ! Ha, Ha

      44
    • Din fondurile Europene se fură mai greu decât din fondurile de la buget de stat şi local în plus lucrările chiar trebuie să se termine la timp. Aici este tot şmenu nu vați prins şi voi ?!

      42
    • Reduceți toate cheltuielile inutile gen ” panseluțe ” și o să aveți suficienți banii la buget.

      20
  • „Salut angajarea răspunderii Guvernului și consider că este un pas înainte pentru a proteja românii{” zice el care nu face decat sa reproduca notele de la partid. Vor proteja romanii prin majorarea salartiilor bugetarilor, a pensiilor speciale, prin inmultirea pensiilor speciale ca vor intra la plata consilierii si alte categorii de angajati la stat, dar mai ales prin inventarea de noi impozite si taxe si prin majorarea celor existente. Vor jupui pe cei care lucreaza ca sa dea celor ce ii voteaza!

    26
  • Daca-i atat de greu, nu va mai chinuiti: dati-va demisia! Nuuuu….asta nu se va intampla niciodata ca cine a vazut vreodata un caine sa plece de bunavoie din abator!

    23
    0
  • Un prim pas in reducerea deficitului bugetar ar fi reducerea numărului de angajați din instituțiile statului. Care sunt salariile angajaților Consiliului Județean și al celor din instituțiilor subordonate? Foarte mari. Aspectul rezultă din declarațiile de avere și grila de salarizare publicată. Remarc faptul că (unii) „artiștii” ajung la 6-7000 net. Și lucrează 4 ore. Diferența (până la opt) este „creație ” remunerată indiferent unde s-ar afla …creatorul. (idem centrul cultural municipal) Alți angajați, depășesc suma de mai sus și se ocupa de…”ducerea unor hârtii pe la bancă” sau…de una, alta. (Fonduri europene, muzeu, Poliția Lo cala etc).

    21
    1
    • „Artisti” sunt cei aproximativ 2.000.000 de bugetari carte in majoritatea cazurilor se ocupa doar cu „creatia” politico-propagandistica pentru ca altceva nici nu stiu sa faca. Cine este atat de fraier sa-si inchipuie ca partidul i-a angajat sa lucreze? Ori cine si-a cumparat un post la stat ca sa lucreze? Ei au fost angajati sa castige, nu sa lucreze!

      11
      2
  • Motto:

    „Îi plâng pe proşti şi proştii mă înving,

    Surâzători sub steaua mea sterilă.”

    (Ana Blandiana- Eclipsă)

    Proștii nu văd decât o „singură variantă” pentru a scoate țara din situatia economică dificilă si anume împovărarea mediului de afaceri cu noi taxe si impozite. Radu Moldovan ori face pe prostul, ori chiar este. El uită că actuala coalitie de guvernare a adus România in pragul declanșării procedurii de deficit excesiv. Asta înseamnă că în cazul în care o țară membră UE are un deficit bugetar care depășește 3% din PIB și/sau nivelul datoriei publice reprezintă peste 60% din PIB , declansarea unei proceduri de deficit excesiv este, pe deplin, justificată. Comisia Europeană recomandă României să pună capăt deficitului bugetar excesiv până în 2024. In acest sens, guvernul s-a angajat că deficitul bugetar va scădea la 4,4% din PIB în 2023 şi la 2,9% din PIB în 2024, aşa cum recomandă Comisia Europeană pentru ieşirea din procedura de deficit excesiv.
    Prin urmare, acest guvern al dezmătului si al risipei jecmăneste fără scrupule tot ce prinde începînd cu intreprinderile mici si mijlocii prin tot felul de biruri si taxe, în loc să procedeze la reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum:

    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;

    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.

    Referitor la reforma administrativ-teritorială care este una învechită și care costă mult prea mult, trebuie subliniat faptul că în prezent diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi aparatul administrativ este supradimensionat, fără să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.

    Uniunea europeana nu recunoaste caracterul de regiune decât dacă ai minimum 800.000 de locuitori, iar in România nici un judet nu indeplineste acest criteriu. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu esti considerat regiune si deci nu poti sa depui direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene, nefiind eligibil. Din această cauză România pierde multi bani europeni fiindcă totul depinde de guvernul de la Bucuresti unde lucrurile se miscă foarte greu.

    Există două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea constitutiei si introducerea categoriei administrative de „regiune” in legea fundamentală. A doua cale este mai simplă si se poate face fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta se poate face mai simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.

    În plus la noi dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.

    In plus, atragerea fondurilor europene, in special cele prevăzute pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este conditionată si de îndeplinirea celorlalte reforme sau „jaloane” propuse de România si agreate împreună cu oficialii Comisiei Europene, si anume:

    -Reforma pensiilor speciale si trecerea lor pe principiul contributivității;

    -Reforme în politica fiscală;

    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat;

    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică;

    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare;

    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice;

    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție;

    -Transport fără emisii de carbon;

    -Energie Regenerabilă.

    Asadar, există solutii de iesire din impasul economic prin reforme care să ducă la folosirea judicioasă a banului public si la stoparea risipei bugetare fără sufocarea mediului de afaceri.

    25
    31
    • Nu vrea politicul actual să facă nimic. Știm și noi, știu și ei de ce. Dar acuma, „colac, peste pupăză” nu mai poți ieși noaptea pe drum. Strada este stăpânită de drogați și alcoolici. Numai o „Revoluție de catifea”, susținută de UE, pentru purjarea societății de sus în jos și de jos în sus și instalarea meritocrației ne poate salva. In rest cancan, gargară, pierdere de vreme în fața TV. Domnul „Iuliu” are perfectă dreptate. Ca să dorm mai bine mi-am ales autocritica iar la șefi le-am repartizat critica ca obiect de activitate. Nu de alta, dar au început să-mi umble la „ telescoape”.

      10
  • V-ați întrebat așa din curiozitate sau ați verificat câți bani se duc lunar la partidele politice?
    Cu siguranță va spun că ar acoperi creșterea pensiilor nu doar minciuni.
    Și ar mai rămâne bani.
    Căutați pe goagal și o să vă șocați, dar toată lumea tace inclusiv presa.

    • Subvenții de la stat primesc numai partidele parlamentare. Toate sumele sunt transparente. Le-am citit pe internet. Această afacere este un rău necesar dar se găsește în lege.

      1
      5
  • Pentru dezvoltarea sănătoasă a viitoarelor generații de Bistrițeni este imperativă construirea unui Stadion de Rugby în mijlocul oraşului pe str. Drumul Cetății pe terenul unde a fost LDP-ul şi unde pot ajunge foarte uşor copiii din Bistrița. Parcă nu devenim mai sănătoşi şi viguroşi când doar stăm şi ne uităm la televizor cum joacă alți rugby.
    https://timponline.ro/circulatie-rutiera-redeschisa-in-zona-sensului-de-la-apollo/

    37
    2
    • Elementele specifice pentru promenadă se pot face după ce este asfaltată strada, prioritatea este să putem circula pe stradă şi după aceea distracția.

      24
  • Desfințați secretari de stat, reduceți numărul de directori şi directoraşi numiți politic, reduceți-vă valoarea fără valoare a salarilor şi pensilor nesimțite şi problema sa rezolvat.

    20
    • Concursuri pe posturi pe bune nu aranjamente politice. Să dispară concursurile cu dedicație în care se prezintă un singut candidat.

      14
      1
    • Doamnă sau domnule CONCURSURI CORECTE

      Vă invit să lucrați la o instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, la Evidența Persoanelor, unde la un consurs pentru o funcție de consilier/inspector superior …nu și-a depus nimeni dosarul …datorită salariului „Nesimțit” sau poate aveți un copil care a terminat studii superioare și nu are vechime …. va avea salariul minim nesimțit … de 3300 lei brut. Vă pricepeți la trăncăneală… dar vă invit să discutați , doar în cunoștință de cauză…nu din auzite.

  • Reduceți toate cheltuielile inutile atât cu salariații bugetari cât și cu chetuielile administrative ca sporuri de vacanță, mașini de serviciu electrice și câte și mai câte …….

    12
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.