Timp de gândire

Semne bune?

Participarea masivă la vot a fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat la aceste alegeri. Nu am stat în viața mea la coadă la secția de votare și nu am văzut niciodată atâta calm și răbdare în ochii celor care așteptau în urma mea să ia ștampila, această armă mică, dar puternică pe care o putem folosi mult mai eficient decât orice altă manifestare zgomotoasă, așa cum s-a demonstrat duminică.

După ce toată lumea a tras, fără să se audă un zgomot din cabina de vot, la final de zi, peste clasa politică s-a lăsat o liniște apăsătoare. Eu cred că nu există câștigători ai acestor alegeri, doar beneficiari ai voturilor, așa că i-aș ruga pe toți să se bucure mai cu discreție sau să bocească în surdină. Chiar nu mă interesează sentimentele lor. Nu s-a dat un vot masiv pentru nicio formațiune. S-a dat un vot împotriva tuturor partidelor care după ce au ajuns la putere, au aplicat aceeași rețetă: s-au instalat în jilțuri niște tătuci, iar în jurul lor s-au format clanuri de interese, rețele întregi de pile, relații și cunoștințe, toți conectați la banul public.

Din ce am observat eu, duminică, la vot fost o categorie de oameni care a optat pentru partide ce nu au mai fost niciodată la putere sperând că ele vor face schimbările așteptate. Personal, mă cam îndoiesc, dar asta pentru că am 45 de ani și pentru că jumătate din ei mi i-am consumat cu așteptări de genul de la tot felul de alte formațiuni bine intenționate. Am ascultat vorbe mari, am crezut în ele. Nimic nu s-a împlinit. Azi nu mai am cum să cred, ca o naivă, că există politieni providențiali și partide curate. Chiar nu există.

Alții, mai trecuți prin viață, au pus ștampila pe partide pe care le cunoșteau fiindcă știu la ce să se aștepte de la ele. În afară de naivi și de fanatici – și firește armatele de la partide – nu cred că a votat cineva cu entuziasm vreo listă, nu cred că și-a pus cineva speranțele în primii 10 candidați ai niciunui partid. Votul de duminică a fost o palmă dată cuiva, singura cu adevărat dureroasă. De data aceasta, obrajii roșii îi au cei de la putere, dar să nu uităm cum poporul român s-a răzbunat în aceeași manieră pe PNȚCD și PDL.

După ce va trece emoția acestor zile, după ce ne vom sătura precum vampirii de sângele care curge din capul tăiat al liderului perdanților, cred că ar trebui să medităm la puterea votului, cea pe care ne-o dă democrația și pe care ar trebui să o folosim de fiecare dată când se ivește ocazia. Nu există nicio armă mai puternică decât votul. De ea se tem politicienii și i-am putut vedea duminică și luni speriați că gloanțele din ștampile ar putea să se îndrepte și împotriva lor, a celor care au ajuns orice prin voturile noastre. Mi-a plăcut mult de tot tabloul acesta cu un popor care stă în fața clasei politice cu arma votului îndreptată spre ea. Am văzut politicieni speriați, umili în fața oamenilor care au devenit astfel extrem de puternici stând umăr la umăr în cabinele de vot. M-am gândit ce bine ar fi să înțeleagă acești politicieni plătiți generos din bani publici că ei nu sunt altceva decât slujitorii celor care i-au ales.

În ultimele zile de campanie am auzit milioane de mulțumiri pe care politicienii și le-au adresat unii altora pentru că au semnat nu știu ce, pentru că au venit, pentru că au dat, pentru că s-au deranjat, că au făcut vizite de lucru, dar nu am auzit nicio mulțumire adresată oamenilor care muncesc și își plătesc taxele și impozitele la stat. Din acești bani adunați la buget sunt alimentate tot felul de programe, nu din salariile politicienilor. Nu vin ei cu bani de acasă să facă drumuri, școli și alte lucruri pentru comunitate. Ei doar ar trebui să îi împartă corect, să fie niște slujitori, nu niște stăpâni. În fapt, nici nu ar trebui să-i vedem pe ei în persoană inspectând nu știu ce. Dacă lucrurile s-ar face cu adevărat, cred că am ști că ne-am ales în fruntea comunității niște gospodari. Așa cum se întâmplă azi în România, auzim mult, mult zgomot, multe mulțumiri și nu vedem nimic după ce se termină aplauzele.

Aș putea scrie zeci de teorii despre cum ar trebui să fie clasa politică, dar ea nu va fi niciodată așa decât dacă cineva va sta mereu de gardă și va amenința cu votul.

Degeaba sunteți azi fericiți că ați văzut pe cineva mergând la închisoare dacă atunci când se împart banii localității voastre de către niște politicieni mai mici – pe care tot voi îi plătiți – stați acasă și nu vă duceți să le spuneți ce vreți să se facă din banii voștri. Degeaba vă bucurați că a câștigat nu știu ce partid pe care l-ați votat dacă nu veți urmări pas cu pas dacă respectă ce v-a promis, dacă nu veți întreba de fiecare dacă: cu aia ce ai făcut? Când ai de gând să respecți cealaltă promisiune?

E un semn bun că lumea a ieșit la vot, ar fi și mai bun dacă ar continua să o facă la fiecare scrutin. Eu m-aș bucura ca, în timpul vieții mele, să aud și să văd oameni care merg la vot ca să aleagă un favorit și nu ca să-l pedepsească pe cel aflat la putere. Aceasta cred că ar fi schimbarea adevărată de care este nevoie într-o societate sănătoasă.

LATER EDIT M-aș mai bucura să trăiesc și ziua în care noi, acest popor care ne deșteptăm rar și ne culcăm apoi rapid la loc, să înțelegem că odată ajuns capul unui Moțoc în mâinile noastre, nu vom trăi nici mai bine, nici mai frumos dacă a doua zi vom accepta să ne ia birul alt Moțoc, îmbrăcat în alte haine, de altă culoare.

50 comentarii

  • Bine punctat,ca de fiecare dată. A fost și un semnal că lumea nu mai ascultă de primarii trădători și de politicienii traseiști. În toate localitățile cu primari care au migrat odată cu ordonanța lui Dragnea voturile au fost împotrivă. Cu siguranță că trebuie modificată legea prin care primarii sa fie aleși în două tururi de scrutin și trebuie implementat rapid votul prin corespondență. În acel moment s-a terminat cu baronii locali și cu primarii migratori.

    • Eu mă bucur că lumea nu mai ascultă de primari. De ce i-ar asculta pe niște slujbași puși să administreze comunitatea și plătiți cu bani de către cetățeni? Primarii trebuie să asculte de oamenii care i-au ales, nu invers. Și trebuie schimbați în secunda în care se transformă în niște dictatori sau tătuci. E foarte simplu.

    • Aliata USR si PLUS trebuie sa isi desemneze rapid un candidat impecabil care sa candideze pentru functia de primar la Bistrita, altfel risca sa se faca de cacao asa cum sa facut de cacao PNL-ul la fostele alegeri locale.

    • Pun pariu ca USR si PLUS nu vor fi in stare sa-si desemneze un candidat competent la primaria Bistrita in timp de o luna. Pun pariu ca se vor cacai in negocieri si pana la urma vor alege si ei o nulitate ca si Turc.

    • #Doru…. sper sa te inseli!!! daca iese Turc suntem la fel inca 10-15 ani!!! Comunist sustinut de PSD.
      Presedintele USR BN trebuie sa candideze la Primarie… sau cel de la Ecologisti care a mai candidat si a demisionat din consilier, dar totusi baiatul ala de la USR cred eu, ca e cea mai buna varianta!!!
      Si in locul lui, dupa ce iese primar, as face o prima sedinta cu toti cei peste 1200 de angajati ai primariei, as inchide portile si as da foc cladirii.
      In 2 ani se reconstruieste din iarba verde alta si pana atunci sa lucreze ca primar din oras… de pe teren!!! Sa vedeti cum explodeaza Bistrita – Sibiul o sa fie kaka maka!!!

    • Cristina Iurisniti este un candidat redutabil pentru locul de primar la Bistrita. Este timpul sa avem primar si o femeie.

    • de ce neaparat femeie??? pe criterii din astea se stabilesc prioritatile? nu pe competente??? presedintele usr trebuie sa-si asume.. si inteleg ca e tanar!

    • Mihai Bălan este potrivit ca primar la Bistrița. Dânsul vorbește bine și are idei bune.

  • „Când urcați la tunuri vin cu voi să strig:
    Bistriță supusă, mergi la vot, contează!”

  • Aveti dreptate cu palma trasa si PNTCD si PDL. Insa acum PDL-ul cu coplicitatea duboiasa a unor liberali a reusit sa paraziteze PNL-ul. Asa ca si PNL-ul o sa o pateasca dinou lafel ca PSD-ul. Sa nu uitam cand PNTCD-ul a furato atunci a furato rau si PNL-ul.

    • PNL s-a parazitat singur fara ajutorul nimanui! Utat-te cine a ajuns sa conduca acest partid!Este adevarat ce spui ca dar ia gandeste-te daca PDL si-ar fi luat jucariile si ar fi plecat cam ce ramanea din PNL? Este adevarat ca nu s-ar intampla asta mai ales cand mirosul ciolanului este mai aproape ca oricand dar ce ar fi PNL fara PDL? Un PNTCD care ar fi in stare sa faca din nou aliante inclusiv cu PSD doar, doar ii baga si pe ei cinava in sema.

    • In cel mult zece ani de pe scena politica vor disparea PSD-ul, infestat de pe vremea lui Iliescu de fosti nomenclaturisti si cu securisti din vechea garda si PNL-ul. E nevoie de reforme puternice si profunde in aceasta si ele nu se pot face fara o reforma profunda a clasei politice. Asa a disparut PNTCD-ul, super populata de fosti securisti si rezultatul se vede, PD-ul, chiar daca unii s-au ascuns pe la alte partide, chiar si Dragnea fiind unul din ei, ALDE, un fost partid liberal. Toate acestea inclusiv cele amintite mai sus vor fi amintiri pentru unii. Vor aparea partide noi, asa ca USR-ul, sau Plus, cu tineri pusi pe treaba nu pe furat. Deabia atunci va fi bine in tara asta.

  • Cea mai simpla methoda care e si adaptat la viteza de viata contemporana ar fi democratia partcipativa. Dialog permanent intre politica si poporul, mereu intarit cu voturi si alegeri mai des pe subiecte. Bineinteles electronic, online si modern.
    Alegeri de genul 3-4 ani sint ok, iar nevoie schimabri necesita controlul permanent din partea poporului care des a ajuns mai departe in dezvoltare de cit cei infipti la scauen caldute.

  • Bistriță, destruțează-te!
    Bistriță, despârtiază-te!
    Bistriță, dezmețește-te!
    Bistriță, descrețește-te!
    Bistriță, desdalează-te!
    Bistriță – bistrițează-te!

  • Din pacate de fiecare data in Romania ajungem sa votam nu un partid sau o persoana ci impotria cuiva asa cum bine ati punctat si dvs. PNL si USR Plus s-au bucurat si si-au laudat victoria cand de fapt nu este o victorie ci sunt niste voturi negative pe care PSD ALDE le-au primit. In Romania s-a format acest ciclu. Dam voturi negative cuiva ca pe urma sa votam masiv altceva pentru ca ne ajunge la un moment dat cutitul la os. Ca a fost CDR ca a fost PDL intr-un final lumea s-a intors de fiecare data de unde au plecat. Votul inseamna o arma redutabia dar atunci cand este folosita si aplicata orbeste ajuta a formarea unor monstrii. Nu am crezut niciodata faptul ca anumite formatiuni politice au in spate pe „cineva” dar dupa votul de duminica mi-am dat seama ca este adevarat. Iar acel „cineva” nu sprijina gratuit. Acel „cineva” doreste puterea de a controla tot ce misca in tara asta iar in final puterea inseamna bani in buzunarele lor. In trei zeci de ani am distrus tot ce a insemnat productie, am taiat paduri, am dat zacaminte, si toate astea pe nimic pentru tara dar mult pentru ei. Ca fost CDR sau ca a fost PDL sau ca a fost PSD toti au facut acelasi lucru. Unii au platit pentru dar altii au fost scapati. Cei care au platit, au paltit un pret mic mult prea mic pentru ceea ce au facut. Sa primesti trei ani inchisoare pentru fapte de coruptie mi se pare ca este un fel de praf in ochi. Imi amintesc de cazul Relu Fenechiu care a fost gasit vinovat in 35 de capete de acuzare si un prejudiciu enorm pentru care a primit cinci ani inchisoare. Este oare corect? Cum ar fi sunat ca pentru fiecare cap de acuzare sa primeasca minim un an si toate pedepsele sa se adune si nu sa se contopeasca? Cum ar fi sunat 35 de ani de inchisoare fara drept de eliberare conditionata si confiscarea averii pana la recuprarea prejudiciului? Ar fi sunat mai corect? Eu zic ca da. Ar fi fost si mai corect in comparatie cu pedeapsa pe care in aceeasi perioada a primit-o o amarata care furase o gaina si care primise trei ani cu executare. Nu ca sunt de acord cu hotia dar pana la urma fiecare trebuie sa plateasca dupa fapta nu dupa pile si aranjamente. Sau cazul cinstitului domn Ludovic Orban care acum isi permite sa arate cu degetul spre altii ca a fost scapat fiind achitat intr-un dosar de luare de mita. Oare de ce functioneaza justitia asa? De ce ii vedem doar pe unii si pe altii nu? Si oare de ce le dam votul unora care se pretind cinstiti? Oare pentru ca striga mai tare? A trecut si referendumul. Sunt curios daca domnul profesor de fizica care a reusit sa-si cumpere sase case in centrul Sibiului doar din meditatii (cred ca a meditat toti copii din judetul Sibiu ca altfel nu se explica) si care a ajuns presedintele Romaniei si care sa nu uitam ca are deschise niste dosare penale o sa vina in fata poporului sa spuna: <>. Sau acum o sa o dam la intors ca este valabil doar pentru faptele savarsite de acum incolo asa cu s-a intamplat de fiecare data. Si asta pentru ca el de fapt este cinstit chiar daca a pierdut una din case definitiv si s-a dovedit ca prin fals si uz de fals si-a insusit acea casa.

    • Ba frate dar chiar aveti o problema cu obsesia asta cu casele lui Iohanis!
      Poate in viitorul apropiat vă va măcina tot asa de tare de unde a reuşit Dragnea să strângă o avere fabuloasă din leafa de bugetar în unul dintre cele mai sărace judeţe din România? Conacul baronului Dragnea se află într-o curte de 6.895 de metri pătrați, mult mai mare decât un teren de fotbal. A alipit patru curţi vecine, ajungând la dimensiunea de 7.000 mp. Ca suprafaţa să nu mai pară aşa mare, pe 23 martie 2011, i-a donat fiului 2.859 de mp, clădire plus construcţie, astfel că în declaraţia sa de avere, mai apar doar 4.036 de mp.
      Macar la Iohanis stim (cred), din meditatii. Dar Dragnea? Aruncati o privire aici si va minunati de bietul bugetar:
      https://youtu.be/yut4pv0ihkc

    • Dragnea pentru ceea ce a facut plateste si o sa plateasca! Problemele lui cu justitia sunt doar la inceput. Doar ca vezi tu Bondarule diferenta dintre noi este foarte mare! Eu vreau sa-i vad pe toti infractorii in puscarie pe cand tu vrei sa-i vezi doar „pe ai lor” ca „ai nostri” nu au furat cat „ai lor”! Faptul ca prin fals si uz de fals Iohannis si-a insusit acele case este infractiune sau nu? Dar faptul ca s-a si dovedit asta si ca ate deschis un dosar penal pentru ca cei abilitati au constatat asta il face infractor sau nu? Sau doar cei din „ciuma rosie” cum o numiti voi sunt infractori ceilalti sunt cinstiti?

    • @Rabinul: Tu presupui doar ce vreau eu!
      Daca citeai si comentariile mele din alte articole, iti dadeai seama ca eram impartial (incercam cel putin). La fel am criticat si restul partidelor si membrii acestora cand acestia meritau.
      Faptele si deciziile lui Dragnea si a apropiatilor lui, au adus multe neplaceri si probleme romanilor, pe cand nu stiu cate neplaceri au produs intern sau extern faptele/ deciziile (casele ca tot iti place ) lui Iohanis.
      Daca te incalzeste cu ceva sa stii ca nu ma bucur foarte tare ca PNL a obtinut un scor asa bun. Nu meritau. Dupa atatia ani au aceeasi oameni in functii de conducere, oameni care au facut aliante cu un partid ca si PSD-ul. Au acceptat prin absortie oameni care nu meritau din fostul PDL. Si au primit si functii. Aceea nu mai aveau ce cauta acolo.
      PMP-ul ce sa mai zic, pacat ca sunt si oameni de valoare in partidul respectiv.
      Iar de restul partidelor nici macar nu merita sa ma mai obosesc sa scriu ceva acuma.

    • Adica indeferent cum ai lua-o, tot din banii mei si/sau a cetatenilor care muncesc, ca si restul bunurilor dobandite ilegal.
      Ca sa intelegi mecanismul: eu sunt angajat, platesc taxe si impozite la statul roman, inclusiv pentru a ii retine in puscarii pe cei care merita si pe care cu atata patos ii aperi.

    • Bondarule, eu am scris pe baza a ceea ce ai spus tu nimic altceva. Si apropo stii cumva cam cat este mp de teren in Alexandria? Sau stii cumva cam cat este mp in centrul Sibiului? Sase case in centrul Sibiului valoareaza cel putin dublul casei lui Dragnea. Spui ca Dragnea a fost hot? Asa este sunt de acord cu tine dar nici Iohannis nu si-a luat casele alea din munca cinstita. Atunci intrebarea mea este nu ar fi corect sa-i facem vecini la Rahova? Nu asta ar fi starea de normalitate?

    • Rabinule, pe ei nu ii intereseaza starea de normalitate, pe ei ii intereseaza doar razbunarea pe cei care le ataca idolii.

  • Bistriță, minunează-te!
    Bistriță, depanează-te!
    Bistriță, răsucește-te!
    Bistriță, desucește-te!

  • Felicitări pt.articol! Ați punctat admirabil. Cei care vor înțelege se vor conforma, ceilalți se vor topi în timp.

  • Felicitări pentru articol .
    Mai limpede de atât nimeni nu poate scrie.
    Electoratul nu mai asculta de primari si nici de popi cu toate derivatele lor pastori gieci sau feți si bine face
    Pe un asemenea vot împotriva PD-L, USL a ajuns la guvernare târând asemene unei viituri in parlament pe Dolha Denes Suciu si alții care culmea credeau ca au ceva merite .Era doar un val pe care l-au călărit de data aceasta alți neisprăviți de la usr- plus . PSD nu a avut luciditatea să lepede piatra de moara atârnată de capul lor numita corupție si sa joace cu profesioniști . A ales rezervele . Can am văzut ca Daniel Suciu este căpitan in guvern iar Vasile Dancu nici măcar pe banca de rezerve,am știut că-i bai Aroganța PNL-ului mă neliniștește . Oameni buni nu prea am auzit nimic in afara de jos Dragnea…
    PSD nu ați pierdut nimic mereu ați căstigat cu o prezenta minuscula.
    Dar ați făcut mult in administrație , județul arată bine .
    Lăsați aroganta si coborâți in strada vorbiți cu oamenii

    • Intodeauna o sa am tupeul sa infrunt paduchi ca voi! Voi nu sunteti altceva decat niste paraziti spalati pe creier care acum vad rosu in fata ochilor asa cum cu cativa ani in urma vedeati portocaliu si peste cativa ani o sa vedeti galben dar care nu aveti capacitatea de a vedea clar pentru simplul fapt ca nu va duce capul!

  • Si totusi inca suntem ca in China de acum 3.000 de ani, cand trecea imparatul, nimeni nu avea voie sa-l priveasca. Asa suntem si noi de 30 de ani. Nu avem curaj, tupeu, indrazneala sa-i prvim in ochi pe bravii nostri conducatori. Ei, atunci cand o sa-i privim in ochi si o sa-i tragem de maneca despre activitatea lor, atunci o sa simta, o sa vada si ei ca NOI existam si cred ca o sa se schimbe lucrurile in bine. Pana atunci, o sa faca exact ce o sa doreasca ei.

  • cand va creste calitatea civica a electoratului, va creste si calitatea politica si administrativa a politicienilor; pana atunci, pas; cu m…ie nu ajungi prosper si civilizat

    • Mai nea Closet, Ion se referea la calitatea civica nu la Asociatia Civica unde stau toti paduchii Rickettsia prowazekii!

  • D-na Sabau a punctat foarte bine. Intrebarea „cand ai de gand sa te ti de promisiunile facute in campanie”?ar trebui sa fie pe buzele tuturor si adresate tuturor politicienilor. Profesorul de fizica ajuns presedintele Romaniei spunea in urma cu cinci ani spunea <> Era asta o promisiune electorala? Dar ati vazut cumva sa se intample asta? Nu. Oare de ce? Pentru ca in spatele acelei imunitati se simte protejat si in siguranta! Stie la fel de bine cum a stiut si Liviu Dragnea ca fara acea imunitate ajunge si el la Rahova! Acum trage tare pentru inca un mandat ca mai are inca cinci imunitate dupa care poate sa stea linistit ca infractiunea s-a prescris.

    • Intr-adevar de asta imi si fac probleme. La firma privata unde lucrez chiar mi-au spus ca acum daca vine PNL nu o pierd doar pensia speciala dar o sa-mi taie si din salar. Cica asa se obisnuieste cand vin partidele de drepata.

  • Motto:
    „Votul este mai puternic decât glonțul.”
    (Abraham Lincoln)
    Asa cum subliniază primele rânduri din editorialul doamnei Cristiana Sabău: „După ce toată lumea a tras, fără să se audă un zgomot din cabina de vot, la final de zi, peste clasa politică s-a lăsat o liniște apăsătoare”. Este liniștea dinaintea furtunii. O furtună care s-a declanșat in primul rând in PSD, care de la alegerile parlamentare din 2016, castigate cu 46% , a ajuns acum la jumatate aproximativ 23%. Este evident ca pentru acest esec trebuie sa cadă capete. Numai că primul vinovat este PSD, care in loc să se delimiteze la timp de un lider cu probleme penale, a facut scut in jurul lui, modificand legeile justitiei in interes personal.
    Până la urmă Liviu Dragnea a fost invins de cele doua arme supreme ale democratiei si statului de drept: votul popular si justitia.
    In legătură cu „LATER EDIT”, din finalul editorialului, ca să nu ajungem să înlocuim un Moțoc cu alt Moțoc, trebuie doar sa ne amintim mereu de vorbele lui George Orwell: „Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă, este complice.”

  • Eu ma asteptam sa iasa mai multi la vot, totusi, dupa atatea mitinguri, atatea greseli de guvernare, atata zarva pe retelele de socializare…. sunt inca multi la care nu le pasa de tara

  • 50% la suta sunt inca non cetateni. printre ei sunt si mizerabili care au indemnat la boicotul referendumului. rabinul si alandala sunt deja renumiti .

    • Eu am indemnat la boicot? Eu am zis ca voi merge si voi vota NU, ceea ce am si facut. Cu cateva zile inainte am zis ca inca nu sunt hotarat ce voi face. Pe urma m-am hotarat sa particip si sa votez NU.

      Luati de aici:

      https://www.stiripesurse.ro/presedintele-pnl-cere-stoparea-cresterilor-salariale-pentru-bugetari-salariile-functionarilor-nu-trebuie-sa-depaseasca-cresterea-din-mediul-privat_1297523.html

      Eu cred ca si salariile in mediul privat vor ramane la fel pentru mult timp de acum incolo, daca nu chiar se vor micsora, micsorandu-se salariul minim pentru a nu pleca investitorii, cum ziceau ei intotdeauna. Pensiile clar ca nu vor mai creste in septembrie, deci pensionarii sa isi ia adio de la cresteri in urmatorii ani.
      Gandindu-ma cat erau de impotriva reducerilor de taxe, nu m-ar mira sa le creasca, inclusiv TVA. Decat o crestere bazata pe consum, mai bine o scadere sanatoasa. =))
      Urmarim cu atentie si ingrijorare. =))

      Ludovic Orban, prim ministru!

    • Ştii destul de bine că şansa lui Ludovic Orban a fost Leonard Orban.
      Fratele său.
      Fostul comisar al U.E şi funcționarul român care a negociat aderarea la U.E.
      Oportunitate de care România a beneficiat şi beneficiază în continuare.
      Oricum personal văd mişcări interesante.
      O variantă deschisă politică pe viitor ar fi principele Nicolae. Tocmai şi-a asumat paternitatea ,pentru care (neasumare) , bunicul său, regele Mihai om principial l-a îndepărtat de la succesiune. Dar cum şi decretele royale pot fi revocate, reformulate, PNL-ul după epoca Iohannis va avea nume în buzunar.
      USR-Plus ar putea propune la sfârşitul viitorului ciclu electoral, de asemeni nume promițătoare. De la cooptarea Codruței Koveşi în politică până la promovarea unui candidat rezultat câştigător în alegeri interne. Am văzut femei puternice în USR, de la Clotilde Armand la Cosette Chirchirău.
      Ultima e deseori demonizată defăimată, oarecum în marginea mediatică but I am telling something , is the one who did a lot for USR. Iaşi fief PSD s-a vaporizat. Nicolae Şerban, Iorache& company au fost făcuți preş. Dna Chirchirău are materie cenuşie plus că are cunoştințe şi…un anume sex apeal. Dl Don Juan din PSD, dl Teodorovici a fost sedus..
      O spun pentru că are un caracter de Merkel şi s-ar putea dacă decide să facă carieră politică lungă( deşi eu nu agreez eternizarea pe funcții, fascinația Puterii e pericol real chiar şi pentru cei care acționează cu cele mai bune intenții)
      Mutările PSD sunt în opinia mea proaste, pentru că se adresează calmării, încurajării propriilor membrii dar nu adresează doleanțele societății, destul de clare. Cum să faci încredere în judecata unui Paul Stănescu …care tocmai a fost denunțat de jurnalişti pentru teribilele numiri de consilieri, de la oameni din preajma interlopului Gheară, la preotul acela cu tunuri pe fonduri europeene ..ăştia visează că dacă s-au dat ban in pe proiecte locale, primarii servil vor pupa mâna de la Bucureşti. Cred că dacă PNL şi USR-Plus îşi vor face partea politică de datorie, schema de atragere cu fonduri de la dezvoltare va fi năruită. Dna Birchall a fost numită la Justiție tocmai pentru că probabil americanii vroiau o garanție ca lucrurile să nu deraieze. E extrem de inteligentă, dar a nimerit timpurile rău şi în companie proastă. Şi PSD ul a avut oameni cu alură, chiar tineri, muncitori cu viziune proeuropeeană care ar fi performat perfect fără să fie atinşi de păcatele corupție, dar i-a dus cu zăhărelul şi marginalizat în Partid, sunt nişte stafii care mai apar aşa şi pe dincolo.
      Radu Moldovan are inteligență politică nativ( se plasează pe valurile populare în declarațiile publice) dar s-ar putea să aibă scheleți în dulap, figurativ vorbind desigur, adică lucruri din trecut ce-l urmăresc.
      Paradoxal, PSD ul cu cât a încercat să aducă sub control Justiția cu foşti tractorişti reciclați în jurişti cu atât a reuşit performanța notabilă de a împinge o parte din oamenii din Justiție dintr-o tabără neutră inițial într-o tabără adversă.
      Cetățeni Români au fost umiliți din prostia propiului guvern , a guvernului PSD ( vă aduceți aminte că la referendumul pentru familie pron ordonanță s-a putut vota pe două zile se putea proceda identic..dar nu s-a vrut).
      Arogant PSD-ul a persistat şi menținut în fruntea MAE un om contestat..
      Iar acum l-au readus pe Corlățean a cărui atitudine şi valori intră în opoziție cu valoriile europeene de fiecare dată.
      Nu, PSD -ul nu a realizat dimensiunea dezastrului şi nici profunzimea problemelor. Au peticit pentru imaginea propriilor membrii.
      Ştiți unii dintre bistrițeni sunt în extaz că s-a făcut ceva. Dar când ies din Bistriţa şi văd ce au făcut alții, în țară-Oradea, Cluj, comuna Ciugud extazul se diluează spre o senzație ” no, nici noi nu stăm pe loc” . Însă şocul apare când treci granițe şi reuşesc relativ uşor înnalte societăți să aibă un minim pe care nu şi-l pemiteau în țară.
      Radu Moldovan a înțeles experiența diasporei, pentru că a trăit-o el însuşi şi are o formă de empatie.
      Dar dacă e să intrăm în normalitate, proiectele de dezvoltare trebuie să se facă cu cap şi coadă ordonate pe priorități reale.

  • Doru, nulitate esti tu la cum te exprimi.
    Vorbeste pentru tine, lasa pe alti sa hotarasca ce vor.
    Sau va este frica de Turc.?oricum edte de 10000 de ori mai bun ca niculita si multi alti.

  • Nu inteleg ce va mana in lupta, frica de dl Turc?
    Ati inceput cu terfelirea, cu jignirile?
    Spuneti clar ce-i reprosati,
    Da eu i-asi reprosa ca il tine pe hangan pe langa el, care este f.fericit ca a castigat PNL, dar el era pusi poitas cu niculita.
    Daca aveti ceva de reprosat d-lui Turc spuneti clar ce va deranjeaza, este usor sa jignesti sub anonimat.
    Parerea mea, eu il vad primar pe Dl Turc, parerea mea si nu numai.

    • @Colaborationistul turc, pentru unii ca Turc, Peteleu, Hangan sau Ovidiu FloreAnus pupatul in dos nu este o mare smecherie! Au constatat de-a lungul timpului ca daca se spala pe gura nici nu se vede!

  • Semn foarte bun ca in judetul Cluj a castigat Aliata2020 USR-PLUS in fieful baronului local Boc, PD-ist notoriu.

    • Vezi ce am scris mai sus si pe urma sigur nu o sa te mai intrebi atata si vei cauta singur raspunsuri. Sunt doi DORU, eu sunt cel care am facut niste presupuneri privind soarta unor partide, care o parte deja s-au confirmat si cel mai sigur este ca: Timpul le rezolva pe toate.

    • Zoli, cand cineva o sa mai poata realiza ceva intr-un oras in Romania ceea ce a realizat Boc la Cluj promit ca o sa stau in fiecare zi in centrul orasului cu pancarta agatata de gat dupa modelul Marius Balan zis Closet si o sa le cant ode si imnuri! Singurul regret pe care il am legat de primarul Boc este ca nu a candidat ca independent si s-a bagat in troaca aia de proci numita PNL! Si inca ceva: pana nu se retrage Boc Clujul o sa-l aiba primar!Poate sa vina toate Clotildele si Ciolosii din lume si nu o sa-l detroneze!

    • @Rabinul, Asa o fi ca prea zici cu foc. Cum expici insa ca a pierdut judetul?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.