Social

Seria incendiilor de vegetație uscată continuă: Peste 20 în ultimele 24 de ore

(FOTO) În ultimele 24 de ore, în intervalul 22.03.2021, ora 08.00 – 23.03.2022, ora 08.00, s-au înregistrat 9 incendii de vegetație uscată lichidate de efective ale pompierilor militari și cel puțin 13 incendii de vegetație uscată lichidate de formațiunile de pompieri voluntari, informează ISU Bistrița-Năsăud.

Incendiile la care au intervenit pompierii militari au fost semnalate pe raza localităților Livezile, Unirea (5 ha vegetație și 2.000 mp plantație mure), Bistrița (3 ha), Bistrița Bârgăului, Slătinița (5.000 mp), Pinticu, Braniștea (3.800 mp), Năsăud (80.000 mp, 20.000 mp și 5.000 mp), Monor, Tăure, Budacu de Sus, Vița, Lușca (32.000 mp), Cepari, Josenii Bârgăului (30.000 mp).

Majoritatea incendiilor au fost lichidate cu dificultate, manifestându-se în zone greu accesibile și alimentate de curenții de aer (vânt puternic).

Alte incendii au fost lichidate, în aceleași condiții, de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Eforturile pompierilor militari si voluntari au fost sprijinite de reprezentanții ocoalelor silvice, mai ales în zona orașului Năsăud, unde incendiile de vegetație s-au extins la fondurile forestiere, iar intervențiile s-au desfășurat inclusiv pe timp de noapte.

Inspectoratul de Poliție Bistrița-Năsăud transmite că în perioada 17-23 martie au fost înregistrate numeroase apeluri 112 privind incendii de vegetație. În toate aceste cazuri au intervenit în sprijin și polițiști. Ca urmare a sesizărilor din perioada menționată au fost înregistrate 10 dosare în care polițiștii bistrițeni efectuează cercetări pentru infracțiunea de distrugere din culpă.

Incendiile de vegetație au cauzat în această perioadă pagube însemnate pe raza județului, pornind de la distrugerea de imobile și anexe, garduri împrejmuitoare și până la distrugerea de suprafețe însemnate de plantații de pomi fructiferi și de stejar.

Pompierii intervin miercuri pe raza localității Coșbuc la un incendiu de vegetație uscată, extins la fondul forestier, într-o zonă greu accesibilă. De asemenea, sunt alocate si resurse de la Ocolul Silvic. Accesul este impracticabil autospecialelor de intergvenție, sunt puse la dispoziție mijloace auto 4 x 4 din cadrul SVSU. De asemenea, sunt intervenții la Bistrița Bârgăului și Ocnița.

2 comentarii

  • Singura solutie parca va fi utilizarea datelor de supraveghere prin satelit Sentinel-2 pentu imagini actuale de la toate suprafetele de agricultura si nu numai. Pe urma sanctionarea proprietariilor zonelor afecatate direct folosind dovezi din imagini, indiferent daca proprietari au aprins sau alti.

  • Trebuie schimbată legea.
    În primul rând trebuie amendat proprietarul pentru că nu a întreținut corespunzător terenul lăsând vegetație care poate arde pe suprafețe mari și în același timp amendat și cel care a provocat incendiul dacă poate fi prins.
    Dar dacă terenul ar fi lucrat corespunzător nu ar rămâne vegetație care să ardă și să se extindă pe suprafețe mari.
    Nu se vede că această practică este o metodă de curățare a terenurilor nelucrate corespunzător? Stăm și ne plângem că nu o putem stopa.
    Trebuie doar să vrem,… adică să vreți domnilor care faceți legi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS