Actualitate

Șerpii, tarantulele și broscuțele au strâns puhoi de lume la muzeu

(FOTO) Cel mai veninos șarpe din lume, cobra regală, cu o lungime de 1,5 metri, vipera de Gabon, ai cărei colți măsoară 4 centimetri și multe alte reptile originare din Australia, Africa, Asia și Europa pot fi văzute în carne și oase la secția de Științe ale naturii de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Chiar de la vernisaj, lumea a dat năvală să vadă în special șerpii, iar toți au fost încântați fiindcă au avut ce admira.

”Am peste 80 de specii de reptile: șerpi, șopârle, țestoase, tarantule, broscuțe. În ce privește șerpii, îi am pe cei mai veninoși din lume, cam peste 100 de exemplare. Majoritatea șerpilor sunt veninoși. Am încercat să fac un top 10 cei mai veninoși din lume și am cam reușit. Am șerpi boa, anaconda. Expoziția e diversificată și fiecare poate să vadă ce își dorește”, a spus Florin Sârb, proprietarul reptilelor.

Născut în Arad, dar stabilit în Bihor, bărbatul și-a procurat șerpii de la diverși crescători. I-au plăcut de mic și a făcut din pasiunea sa o meserie. Îi duce peste tot prin țară, fiind extrem de solicitat în special de muzee.

”De 20 de ani de când mă plimb cu expoziția prin țară nu am avut niciodată incidente. Nu a scăpat niciodată vreunul. Așa că nu trebuie să își facă nimeni probleme”, a spus el.

Deocamdată, șerpii rămân la Bistrița, dar ulterior vor merge la București, cel mai probabil la Muzeul Antipa.

”Am încercat să aducem ceva nou pentru publicul bistrițean, o expoziție inedită cu reptile vii la care invităm pe toată lumea, de la copii, elevi, studenți, oameni pasionați de reptile. Aici pot vedea reptile din mediul subtropical și tropical, din America, Asia, Africa și Europa. Expoziția e deschisă până în data de 3 noiembrie între orele 9.00 și 18.00”, a spus Alina Lehaci, muzeograf la Secția de Științele naturii.

Grupurile organizate de peste 10 persoane sunt rugate să se programeze în prealabil la numărul de telefon 0740/015.997- muzeograf Alina Lehaci.

Prețul unui bilet este de 5 lei pentru copiii de peste 3 ani și 10 lei pentru adulți.

Reptilele trăiesc pe pământ de aproximativ 300 de milioane de ani, cu mult înaintea omului , iar țestoasele există înaintea apariție dinozaurilor. Sunt peste 10.000 de specii de gen, care trăiesc pe aproape fiecare continent, exceptând Antartica. Din nefericire, multe reptile și amfibieni sunt amenințate de micșorarea habitatului, de comerțul cu animale de companie și de schimbările climatice. Motiv pentru care specialiștii au luat o serie de măsuri de urgență pentru salvarea speciilor aflate în pericol de dispariție, ducându-le în grădini zoologice, construind rezervații și parcuri naturale, protejându-le în acvarii și terarii foarte bine asigurate.

Câteva curiozități: Cel mai lung șarpe din lume, pitonul reticulat, depășește cu puțin 10 metri; Cea mai mică șopârlă din lume, numită ”gecko”, măsoară sub doi centimetri; Anaconda – cel mai masiv șarpe – poate trăi câteva luni fără să mănânce, în funcție de mărimea ultimei mese. Este printre puținii care nasc pui vii, majoritatea reptilelor depunând ouă; Cameleonii își pot mișca ochii în direcții diferite, în același timp.

https://www.facebook.com/complexmuzeal.bistritanasaud/posts/2148653435435149?__xts__[0]=68.ARAlka8bMCP7PymxE-OMqEFAx_vluA9eWBnjUK8u5VfFhPNDmtCNtSI7tYoHR7c9F_vdG2x3lZxuW4frYu2cyFJh0OyS4Hd4s_048JP7pTXqDmVCi3CRZ_dhkDk25MRR6agNx5lbhOtZb2LTzySCcWy2Aqt40QOE9npJYyaIM5g0vQEip_3WdbZMMeJFTUfZZl15ea1LXhfNez_mOhXxo-jHLEolLF_xQaVAtbihNrcEUeaHa5amI4tQUSqrp_KMgNZRft0rhC2wlM9nB7GGKxXAsbR8WJFtdgQOa2sbN1_jE3I-fJq0p0rFgzttHkzJfIIW9abdY_K6Oq4GpBHgboEqHkH4&__tn__=-R
Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS