Câtă deosebire între noi şi America, nu-i aşa? La noi, politica pare să fie ceea ce îi dezbină pe oameni şi le dă un motiv în plus să se urască. La ei, politica uneşte oamenii, le dă speranţă şi îi umple de entuziasm.
Nu e greu de înţeles de ce s-a ajuns aici. Oamenii simpi, militanţii din săli, şi-au pierdut speranţa că lucrurile se vor schimba. În sfârşit, după două decenii şi ceva de democraţie românească au înţeles şi ei că, dacă se schimbă ceva, atunci e la vârf, nicidecum la bază. O mică pătură de favoriţi ajunge la funcţii şi se înfruptă din avantajele lor, în timp ce ei, restul, sunt o masă de manevră urcată în autobuze şi adusă la miting, mai de voie, mai de nevoie. De cele mai multe ori de nevoie fiindcă altfel se supără primarul şi când vine vremea să îi baţi la uşă, îţi răspunde că e ocupat pentru tine. Nicio deosebire din acest punct de vedere între cele două tabere. Poate doar că opoziţia a strâns mai puţini, iar puterea mai mulţi. Oportunisml rămâne trăsătura noastră de bază, de la omul simplu, până la primar.
Nu ştiu care sunt strategiile de campanie şi ce le spun candidaţii oamenilor simpli când se întâlnesc faţă în faţă cu ei, cum îi motivează. În ce mă priveşte, pot spune doar că, în loc să simt miros de schimbare, de bine, de speranţă, sunt doar agasată. Mă deranjează vizual multitudinea de bannere, pliante şi ziare de campanie pe care le găsesc zi de zi în poştă, pe clanţă, pe uşa blocului, pe maşină. Mă deranjează să văd aceleaşi lucruri repetate la nesfârşit, de la panotarea Sălii Polivalente, făcută într-un fel de o formaţiune şi copiată de cealaltă ca şi cum doar s-au dat jos nişte portrete şi s-au agăţat altele, aceleaşi discursuri despre cum încurajăm noi producţia locală şi cum sunt mai bune roşiile din grădina ţăranului român decât din serele turcilor. Ştim cu toţii acest lucru, dar nu ne ajută la nimic să-l repetăm la nesfârşit.
Ce-au făcut partidele mari să stopeze furturile din fostele IAS-uri, CAP-uri şi SMA-uri? Din câte ştim, oameni cu funcţii au condus firme de colectat fier vechi care au vândut tot şi apoi le-au cumpărat tot ei pe nimic. Au fost ei pedepsiţi vreodată? Le-a confiscat vreo guvernare averile obţinute fraudulos? Au fost luaţi banii câştigaţi necinstit de ei şi investiţi în ferme al căror acţionar să fie statul şi angajaţi oamenii? Nu-mi amintesc. Aşa că lăsaţi-ne în pace, stimaţi politicieni, cu poveştile despre producătorii locali şi roşiile lor bune. Căutaţi vinovaţii printre ai voştri, pedepsiţi-i şi mai vorbim. Acesta ar putea fi momentul zero de la care am putea începe să sperăm că lucrurile se vor îndrepta în România. Până atunci, linişte vă rog!
Atâta vreme cât Parlamentul funcţionează ca o masă de manevră condusă de şefii de grup, niciun candidat care promite azi că va face şi va drege, nu va reuşi nimic. Dacă va vrea să rămână parlamentar (şi credeţi-mă că va vrea fiindcă primeşte un salariu foarte bun, maşină cu benzină gratuită, birou, îşi angajează prietenii, rudele), va trebui să facă un singur lucru: să privească atent la şeful de grup. El îi va spune ce să voteze, când să stea şi când să iasă din sală. De ce nu vorbim cinstit despre aceste lucruri, totuşi?
Cineva m-a întrebat, în timp ce îmi exprimam o părere la fel de pesimistă despre ceea ce a ajuns azi politica, de ce nu candidez eu dacă sunt „atât de deşteaptă”. Mi-a sugerat chiar că e simplu să tot comentezi de pe margine şi că e mai greu să intri în luptă. Probabil că aşa e, nu spun nu. Nu m-am gândit o clipă să candidez nicăieri din simplul motiv că mi-e destul de greu să mă uit în ochii oamenilor şi să-i mint spunându-le verzi şi uscate pe care nu le voi putea face niciodată chiar dacă aş vrea. Nu m-am gândit niciodată să candidez fiindcă nu am bani de aruncat pe stâlpi sau pe afişe. Cu banii pe care îi câştig plătesc facturi de la lună la lună tot mai mari.
Ştiu că această ţară trebuie să fie guvernată, sunt profund conştientă de asta, dar nu am nicio idee cum se toate termina cu toate aceste mizerii în care înotăm de peste două decenii şi sunt profund convinsă că nici alţii nu ştiu.
Tot ce ştiu este că nu-mi doresc să se revină la un stat totalitar în care un partid are majoritate covârşitoare, indiferent care ar putea fi el. Va trebui să mergem la vot ca să dăm un echilibru democratic Parlamentului. Dacă stăm acasă, câţiva, puţini, vor face ca lucrurile, în 10 decembrie, să arate mai rău decât acum. Cred că numai Dumnezeu mai poate salva această ţară oferindu-ne înţelepciunea de a alege răul cel mai mic, din păcate, din nou.
Cristiana Sabău
Dupa multi ani de balaceala in aceasta mocirla din societatea RO am gasit solutia: din pacate ea nu se afla pe teritoriul acestei tari. Multa sanatate!
Eu cu siguranta nu voi vota. nu are rost . sau doar asa sa fiu la numaratoare………….ca la oi !!! nu are rost .si oricum experienta din iunie me-a aratat ca orice ar vota oamenii [si cu cine ar vota] , cineva se va gasi sa qfaca ceva pe votul lor. asa ca ………….folositi-va voi de acest drept , mie nu-mi mai trebuie si nu imi este necesar !!!
Ca mare dreptate ai!
Da, într-adevăr, şi actuala campanie nu atrage sincer şi constant cetăţenii care de fapt susţin prin eforturile lor viaţă acestei ţări. Şi pentru ei s-a făcut prea puţin; tot ei au plătit şi vor plăti oalele sparte ale guvernanţilor.
De fapt cred că e vorba de SCHIMBARE totală în toate formele realităţii cotidiene din ţară. Schimbarea ar trebui să înceapă sau să se realizeze în fiecare cetăţean care doreşte să trăiască decent, să fie protejat social, să fie sănătos şi să aibă acces confortabil la serviciile publice. Din contribuţiile fiscale adunate prea puţine se întorc spre cetăţeanul de rând; unele sunt utilizate fără a fi ulterior folosite, altele dispar în buzunarele celor care le gestionează.
Şi în actuala campanie predomina promisiuni nerealizabile sau necerute de marele public. Actuala Putere şi Opoziţia se ceartă în public, fenomen ce generează rupturi profunde între segmentele societăţii româneşti. Ar fi fost normal că fiecare parte, prin candidaţi, să explice clar cu ce au greşit când au condus tara, de ce s-a ajuns să devenim cea mai săracă ţară din UE, să ofere piste realiste pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii de rând. În loc de aceste lucruri, dânşii se ceartă şi oferă spectacole de prost gust. Cu aceste din urmă nimeni nu va fi interesat să-i asculte şi să-i susţină.
Lucrurile sunt destul de complicate şi azi; încă nu ştiu pe cine să votez; asemenea lucruri le gândesc mulţi, care se gândesc să nici nu participe la vot. Dar, am încă speranţe, că activităţile din campania actuală, vor reveni la normal şi se vor axa în principal pe rezolvarea nevoile existenţiale ale celor mulţi. Şi, în opinia mea, cea mai importantă problemă care ar trebui rezolvată în următorii patru ani, ar trebui să fie ridicarea nivelului de trăi a cetăţenilor romani. Cred că de aici pot începe rezolvarea şi altor aspecte: eradicarea corupţiei, accesul la sănătate şi învăţământ, la concedii şi vacanţe decente, etc.
Citesc zi de zi diverse comentarii dar rămân la părerea mea personală – Pentru a face cu adevărat o schimbare, trebuie să să ne implicăm toți! În România schimbarea nu se poate produce de la o zi la alta, mai avem încă nevoie de ani buni. O dată la 4 ani avem posibilitatea să alegem și ar trebui să profităm de acest lucru, privitul și comentatul de la margine nu va contribui cu nimic la schimbare. La vot fraților!!!!!! Viața e prea scurtă ca să o irosim comentând și exprimându-ne nemulțumirile pe la toate colțurile, trebuie să ne implicăm activ într-un fel sau altul. Societatea civilă poate produce o schimbare, doar dacă se implică cu adevărat.
societatea civila aia purtata de Mazare in bikini la vot?
sau aia ce se bate sa pupe’n fund moastele ca sa castige mai bine?
sau poate te referi la aia ce se injura la cozile incredibile de la ajutoare, promotii, sau alte nimicuri nefolositoare?
sau poate societatea civila de pe stadioane, fanii lui Becali?
sau poate societatea civila care inca o mai cauta pe elodia la OTV..
dar ce spui de societatea civila care priveste la mizeriile lui Maruta?
ACEASTA SOCIETATE CIVILA va merge cu siguranta sa voteze, si aceasta societate civila va hotara viitorul romaniei. Nu si al meu, ca eu o sa renunt la cetatenie. Asadar.. spor la vot alice draga!
Da, si eu plec . va las pe voi sa votati linistiti si adormiti. problema mare va fi cind o sa va treziti………….. dar va descurcati voi ca sinteti mari si aveti buletin . puteti lua si dreptul meu de vot .
sa ne implicam toti???????????????….si cine mai munceste?
corect .trebuie sa mai munceasca cineva in tara asta , nu putem fi toti destepti.
Participarea la vot nu înseamnă nici pe departe implicare. Mai degrabă poate fi catalogat la o complicitate pasivă la un politicianism păgubos și dezastruos pentru destinul unei țări.
Participarea activă ar fi entuziasmul activistului, mulțumit de buna selecție făcută în interiorul propriului partid, în susținerea candidatului conștient fiind de valoarea și utilitatea acestuia pentru societate. Dar noi vorbim de valori democratice, de dreptul de-a vota, ignorând criteriile total îndoielnice de selecție ale partidelor. Oportuniști, lingușitori, înavuțiți pe căii obscure, au toate șansele în a fii candidați. Oameni cinstiți și onești, cu bune intenții, bine pregătiți sunt marginalizați de lideri politici. Singurii conducători ai partidelor, sunt lideri acestora, doctrina de partid, votul democratic, punctul de vedere al membrilor nu au nici cea mai mică influență.
foarte bine punctat……. de acord 100% si de asta sunt…..prwst!!!!!
nu putem fi toti politicieni, procurori, avocati, ziaristi……..si alte meserii din astea ………..
eu cred ca ft bine ar fi sa putem emigra..plecatul de aici ar fi cel maisigur pt viitorul copiilor nostrii nu pt noi,s-au pt noi mai putin,insa nu este posibil,acum mai greu ca niciodata ar putea fi emigrarea,dupa mine noi toti trebuie sa votam pt a decide impreuna macar ceva ..stiu ca totul este manipulare ,regret pt asta,majoritatea romanilor simt saracia pana la foame,cu toate astea trebuie sa mergem la vot,sa ajutam ,sa incurcam nu stiu dar eu zic ca e cea mai buna decizie legata de dreptul nostru,stim ca nu se va schimba nimik..e ca si nasterea unui copil care dureaza de la ovulatie pana la 18 ani si dupa 18 ani inca este tot imatur..asa ca daca un copil ,un plod are nev de peste 23 de ani de crestere,de maturizare si pt a invata cum il chiama si ce vrea de la viata asta eu cred ca o reformare al unei tari iesita de sub comismul cel mai cel di europa eu cred ca are nev de mult mai mult..raul este ca suntem chiar noi prinsi la misloc..asta e..pacat ca totul sa inteles gresit,ca oamenii au crezut total altfel democratia,ca unii au facut tot ce le-a trecut prin cap si inca pot sa faca ,lucrurile sunt inca la nastere..pana la maturizare mai avem de indurat..asa ca noi cei de peste 40 de ani trebuie sa mai avem rabdare ,generatia noastra este jertfita total,copii nostrii vor profita de lispa totala de control si se vor desptrabala cu totii inca ani buni ,,poate copii copiilor nostrii vor avea ceva mai bun insa sefii lor,,conducerea lor vor fi tot copii celor care conduc azi..din cauza ca asa merg lucrurile ..
asa e cum spui….dar tu nu ai citit ce spune doamna „timponline”?????….ca indiferent daca mergem la vot si pe oricine am vota …..noi nu mai avem nici o sansa!…..ci doar ei!!!!!!!
eu nu am mai avut , si nu mai am rabdare !!! eu deja am viata mea, viitorul imi este sigur , nu mai intind mana la stat, nu ma mai milogesc de nimeni, nu ma mai poate manipula sau convinge nimeni, tot ce fac este ptr. mine si familia mea , nu mai astept nimic , am tot ce vreau . imi mai doresc sanatate si credinta !!!!imi doresc sanatate , ca sa pot multumi Divinitatii ptr. tot ce sint acum. restul e desertaciune ……..e nimic !!!!
raule…….opreste-te!….vezi ca e meci cu cfr!
chiar daca avem viitorul asigurat,,nu uitati ca nimik nu e sigur..ziua de maine nu e sigura la nimeni,nu ma refer la moarte ma refer la sistem etc..intr-o zi poate fi totul fum si scrum..trebuie sa fim mai pasatori,mai preocupati daca nu de noi pt ca o ducem bine ,pt altii care sunt mai necajiti si napastuiti,nu toti sunt norocosi,iar copii nostrii vor traii in saracie clara si limpede..chiar daca ai nostrii vor avea o paine asigurata ..saracia ,,masa saracia va cobora pana la un grad ingrijorator,se va ridica rata criminalitatii,vom fi in nesiguranta pe zi ce trece tot mai mult..of..nu va mai fi liniste,saracii ,muritorii de foame vor fi tot mai multi si vor fi tot mai multe probleme ..cei bogati nu vor traii in liniste ,bolile necrutatoare se vor inmultii din cauza lipsei de medicamnte si bani..este o macelarie totala ..priviti tarile ft sarace unde au ajuns..asa vom ajunge si noi..toate au un curs si o directie sigura…