Actualitate

Șofer de 20 de ani, prins drogat cu două substanțe psihoactive

Se înmulțesc cazurile de șoferi prinși sub influența substanțelor psihoactive. Azi-noapte, în jurul orei 03.40, polițiștii Biroului Rutier au depistat și oprit în trafic, pentru control, un autoturism care circula pe o stradă din Bistrița. La volan a fost identificat un tânăr de 20 de ani, din Bistrița Bârgăului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv în cazul substanțelor cannabis și metamfetamină. Ulterior, a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea determinării cu exactitate a substanțelor consumate.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiuni de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale. Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave.

  • Conform deciziei Curții Constituționale, la testarea cu Drug Test și analizele toxicologice, nu este relevantă concentrația și nu există un nivel al concentrației minime de astfel de substanțe în organism.  Rezultatele pot fi pozitive după mai mult timp de la consumul propriu-zis, fiind cunoscut faptul că mare parte dintre substanțele psihoactive au o remanență în organism de la câteva zile până la câteva luni de la ultima expunere, în funcție de intensitatea și frecvența utilizării.

Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

  • De asemenea, conform  Art. 336 din Codul Penal, riscă închisoarea de la 1-5 ani sau amendă.

 (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. 

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. 

Etichete

2 comentarii

  • Speram ca nu a fost intrebat de unde si a procurat substantele…Sa nu se strice mitul cu minunea in care credem ca in Bistrita si in judet sunt drogati fara traficanti si dealeri.Poate e de la apa lui Sandru cu 15 lei / mc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS