”Facem apel la pacienți ca, în cazul în care au făcut două, trei sau mai multe programări la Policlinica Bistrița pentru aceeași specialitate medicală, să păstreze doar una, iar pe celelalte să le anuleze pe aceeași metodă cum au făcut programarea“, a spus managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.
”La verificarea programărilor, am constatat că sunt foarte multe cazuri de pacienți care își fac două, trei programări în momentul în care se dă drumul, în jurul datei de 21 a fiecărei luni și asta pentru că nu sunt hotărâți când să meargă. Problema este că se ocupă în felul acesta foarte multe locuri. Ei se duc într-una dintre zile la consultații, dar nu au bunăvoința de a anula celelalte programări făcute suplimentar astfel încât alți pacienți să poată face programări. În primul rând facem apel la pacienți ca, în cazul în care au făcut două, trei sau mai multe programări pe aceeași specialitate, să păstreze doar una, iar pe celelalte să le anuleze pe aceeași metodă cum au făcut programare”, a spus Gabriel Lazany într-o conferință de presă.
El a explicat că s-ar putea introduce un câmp al numărului biletului de trimitere, însă în urma discuțiilor cu medicii de familie care eliberează aceste bilete, s-a decis că nu se va introduce tocmai pentru că numărul de consultații e limitat și s-ar putea ca biletul de trimitere eliberat să expire.
”Atunci am zis că e mai bine așa, dar dacă nicicum nu vom putea face treaba asta, vom condiționa și vom introduce acest câmp de control pentru a nu se putea face programări multiple”, a mai spus Lazany.
Managerul a admis că una dintre probleme este a lipsei unui număr suficient de consultații pe anumite specialități medicale.
”În limita posibilităților, noi vom crește numărul acestora pe parcursul anului, dar este o activitate integrată, iar medicii care lucrează în ambulatoriul de specialitate sunt cei care lucrează și în spital. Din acest motiv, numărul de consultații pe care le putem oferi este limitat. Începând cu noua contractare, de la 1 iulie a.c., pe specialitatea Neurologie unde aveam o normă, am dublat numărul de medici. Astfel, zilnic, doi medici neurologi oferă consultații în cadrul ambulatoriului de specialitate. De asemenea, a crescut norma și la Cardiologie unde aveam 1,5 norme, iar în prezent am crescut la 2 norme, crescând astfel și numărul de consultații disponibile”, a mai spus Lazany, potrivit căruia s-ar putea introduce în sistem opțiunea confirmării cu trei zile înainte ca să se poată programa altcineva, atunci să devină liber.
De luna viitoare, atât pe pagina web a spitalului, cât și pe cea de Facebook și de pe alte rețele vor apărea medicii programați să aibă activitate în ambulatoriu cu zilele și orele între care sunt disponibili pentru ca pacienții să știe când pot fi găsiți.
Dr. Ancuța Hordoan este noul medic coordonator al Policlincii Bistrița.
Cica „solutie”.
1. Solutia e sa angajati oameni, nu suprasolicitati tot aia de la spital, care pleaca dupa epuizare. Si
2. Confirmare prin sms cu 48 ore inainte sa zicem. Cum se trimite confirmare de programare, asa s-ar putea trimite si linkuri de confirmare prin sms. Sau sa nu poti face multiple programari pe un CNP, doar cu anularea altei programari.
Nu te lasā programul sā faci mai multe programāri la aceeasi specialitate indiferent ce perioade selectezi! Ba mai mult dacā nu ai gasit loc si optezi pentru notificare pe mail esti blocatā si nu poi face altā alegere (alt medic) la specialitatea respectivā. La fel este si la oficiu. Dacā ai programare online, o anuleazā si iti face alta nouā. Ca sā fie clar NU poti face decât o programare la aceeasi specialitate indiferent de metoda folositā!