Sora sălbatică a ciupercilor din magazin, cunoscutele champignon, varianta gigant, a fost descoperită de un culegător pe o pășune din apropiere de Sigmir care a știut unde să o caute: pe târla oilor, de unde ciuperca a avut cu ce se hrăni ca să crească atât de mare.
Originar din Lechința, dar stabilit la Blăjenii de Sus, Grigore Vasilie cutreieră pădurile și pășunile în căutare de ciuperci. Pe pășunea dintre Sigmir și Blăjenii de Sus, unde a fost o târlă de oi, a găsit ciuperca de câmp, una dintre cele mai cunoscute și consumate ciuperci din Europa, care crește pe pășunile pe care pasc oile, caii și vacile.
”Le-am găsit pe pășunea satului Blăjeni, de lângă Sigmir. S-au dus mai mulți după ce am găsit eu ciupercile mari, dar nua u mai găsit, acum e cam finalul. Îngheață pământul și nu mai sunt”, ne-a spus el.
Luni, în Piața Decebal, omul mai avea de vânzare o singură găleată cu ciuperci de câmp, pe care cerea 30 de lei.
Ciuperca de câmp(Agaricus campestris) este excelentă la gust și poate fi folosită în orice rețetă pentru care sunt potrivite șampinioanele de la supermarket, ciuperci cu care se înrudesc îndeaproape.
O puteți folosi în diverse preparate, risotto-uri și omlete, și este foarte aromată (mai ales exemplarele mature), deci este potrivită pentru a fi folosită la supe sau la sosuri datorită gustului caracteristic.
Aia e mică