Sorin Roşu Mareş a declarat, miercuri, pentru Timp Online, că la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, proiectele cu valorile cele mai mari sunt din zona dezvoltării rurale.
„Cea mai marea locare financiară s-a făcut pe măsurile de investiţii în infrastructura rurală, Măsura 322. Aici s-au alocat cei mai mulţi bani, deşi ca şi număr de cereri măsura nu este pe primul loc. La nivel de judeţ avem 30 de proiecte aprobate şi în plată cu o valoare de peste 75 de milioane de euro. Prin măsura aceasta se dezvoltă satele, banii fiind alocaţi în special pentru infrastructura de apă, canal, modernizarea de cămine culturale, investiţii în unităţi de învăţământ. Primăriile au putut accesa această măsură. S-au depus 73 de cereri, dar au fost aprobate doar 30 care au fost eligibile”, a declarat directorul APDRP Bistriţa-Năsăud.
Sorin Roşu Mareş a spus că multe persoane au aplicat şi pentru Măsura 312 pentru achiziţia de utilaje şi pentru Măsura 313 pentru dezvoltarea turismului. „Pe Măsura 313 au fost aprobate 43 de proiecte cu o valoare aproximativă de 6,3 milioane de euro”, a declarat el.
Conform sursei citate, bistriţenii au mai accesat şi bani pe Măsura 312 prin care se acordă sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi. Sunt, în total, 26 de proiecte în plată şi încă 33 de proiecte care se evaluează. Suma alocată pentru această măsură se ridică la 3,5 milioane de euro.
„Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin toate măsurile care se desfăşoară în cadrul lui, intră în judeţ peste 200 de milioane de euro. Impactul acestor bani europeni asupra vieţii rurale cred că se vede deja şi trebuie să se vadă. Trebuie să reducem decalajul între sat şi oraş şi între satul românesc şi cel european. Eu cred că atât programul Sapard, cât şi PNDR au avut impact asupra dezvoltării rurale, iar programele din etapa 2014-2020 vor fi mai bine accesate de către beneficiari”, a declarat directorul APDRP Bistriţa-Năsăud.
În ce priveşte Măsura 112 instalarea tinerilor fermieri, au fost depuse 475 de cereri, din care numai anul trecut 327. În prezent, 42 sunt contractate, iar 212 sunt încă în evaluare.
„Tinerii fermieri care au semnat contractele au şi primit 60% din tranşa de 40.000 de euro şi se pot apuca de lucru. În maxim 30 de luni ei trebuie să îşi finalizeze investiţia pentru a beneficia de a doua tranşă de bani. Cei care au depus în anii anteriori au primit 25.000 de euro”, a spus Roşu Mareş.
Cristiana Sabău
Cu îngăduinţa d-vs, o mică precizare:
APDRP = Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit ( la nivelul judeţului BN – Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit)
Rectific:
APDRP = Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit ( Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit)
Mulţumesc pentu înţelegere!
Mulţumim de precizări. Sincer, nu văd sensul acestor denumiri complicate. Nu ştiu de ce statului român nu îi place simplitatea