Actualitate

Sortimente noi la târgul gastronomic de lângă Biserica Evanghelică. Cât timp va fi deschis (FOTO)

Bistriţa, una din cele şapte cetăţi medievale ale Transilvaniei, a primit în 1353 dreptul de a ţine Târgul cel Mare. Timp de şapte zile, în luna august, în jurul Bisericii Evanghelice din Piaţa Centrală, negustorii îşi vindeau marfa. După mai bine de şase secole, se întâmplă la fel.

La „Târgul cel Mare” al Bistriţei de odinioară la mare căutare erau: opincile, frânghiile, chingile şi pălăriile ţărăneşti. În zilele noastre, oamenii caută mâncare sănătoasă, pregătită după reţete vechi.

„În perioada 19-26 august, mai puţin în zilele de duminică, se pot găsi o diversitate de bunătăţi produse în Bistriţa-Năsăud în intervalul orar 9.00-15.00, în Piaţa Centrală lângă Biserica Evanghelică. Se găsesc aici produse de panificaţie şi patiserie făcute în cuptor tradiţional, legume bio, produse apicole, uleiuri obţinute prin presare la rece, siropuri, dulceţuri făcute după metode tradiţionale, brânzeturi eco, îngheţată”, a spus Elena Bărbos de la Asociaţia Produs în Bistriţa-Năsăud.

Sâmbătă, Saveta Ban din Liviu Rebreanu a adus pâine bătută, plăcinte, focaccia, cornuleţe şi prăjitură franceză cu ingrediente de Liviu Rebreanu fără făină (clafoutis). În zilele următoare, va aduce şi lapte acru făcut în casă cu  laptele muls de la văcuţa proprie.

Şi-a diversificat oferta de produse şi Ioan Simionca din Monor care a adus la târg roşii de mai multe tipuri, în caserole, o simfonie de gusturi şi culori.

„Am adus gaspacho, o combinaţie de legume româneşti. Se serveşte rece, e foarte gustos. Are roşii, castraveţi, ardei, ceapă, usturoi, ulei de măsline. De data aceasta am pus ulei de flaorea soarelui presat la rece de Dinu Pleşa şi a ieşit foarte gustos. Vrem să vedem dacă oamenilor le place şi vom mai face şi cu alte ocazii. Sunt legume de la noi. Eu mănânc dimineaţa la micul dejun. E foarte bun şi săţios”, a spus Ioan Simionca.

Mai găsiţi la târg produse apicole, siropuri, dulceţuri, fructe de pădure şi îngheţată naturală.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.