Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat într-o ședință extraordinară documentația tehnico-economică pentru construirea prin Compania Națională de Investiții a unui stadion în Complexul Sportiv din Unirea, în apropierea sălii polivalente TeraPlast Arena. De asemenea, s-a aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării, prin CNI, a amplasamentului în vederea realizării investiției, studiul de fezabilitate revizuit fiind finalizat.
Obiectivul de investiții prevede realizarea unui stadion municipal pentru fotbal și rugby cu o capacitate de minim 12.000 de locuri în tribune acoperite, dotat cu anexele sportive și tehnice aferente, dotări pentru public, spații VIP, spații pentru alimentație și comerț, spații pentru presă și săli pentru conferințe și activități de protocol, spațiu expozițional, spații administrative, spații de cazare pentru sportivi, spații pentru alte discipline sportive, cu circuit închis (pentru sportivi de performanță) și respectiv circuit deschis pentru publicul general.
Terenul predat către CNI pentru construirea stadionului are o suprafață de 67.500 mp, care ar urma să cuprindă și spații plantate, spații pentru circulație auto, pietonală și velo, mobilier urban, panouri de informare, adăposturi, pergole, grupuri sanitare, spații pentru depozitare și întreținere, locuri de joacă pentru copii.
Investiția este estimată la 405.880.193,19 lei (circa 81,5 milioane euro), din care 400.207.317,63 lei prin CNI și 5.672.875,56 lei cofinanțare din bugetul județului. Lucrările de amenajare a terenului și de realizare a racordurilor la utilități revin în sarcina Consiliului Județean.
Întrebat în ședința de plen despre valoarea investiției, președintele CJ Radu Moldovan a menționat: „Nu știu să spun dacă prețurile sunt mici sau mari, specialiștii au realizat documentațiile, cu valoarea estimată. Prețurile le dă piața, cerere și ofertă. Licitația va fi făcută de CNI, nu de Consiliul Județean, și vom vedea atunci care va fi valoarea”.
Oare aerodromul mai are relevanță în zonă, având în vedere atâtea obiective care adună oameni? Cu stadionul ăla construit, nici la City of London Airport nu vezi atâta aglomerație lângă o pistă.
Aerodromul ca aerodromul, dar telescaunul de ce nu functioneaza?
Oare de ce stadionul din Cluj care are o capacitate de trei ori mai mare a fost construit cu o suma de aproape trei ori mai mica?
Raducu și prietenii stiu de ce
Cel din Cluj scrie ca a costat 44 mil euro. Deci mai mult de jumatate. Si vorbim de anul 2009. Sunt totusi 15 ani de inflatie + cresteri de preturi.
inflația e doar din cauza cheltuielilor fără discernământ făcute de Dragnea, Veorica și PSDNL, dar totuși ăla de la Cluj e de 3 ori mai mare (alte fundații și lucrări trebuie făcute). Dar de ce ne mirăm, urmăriți diferențele între spitalul de copii construit de Dăruiește viață! și corpul construit de cuplul răducu/lazany și veți înțelege de ce costă atât!!!
dar oare de ce ne mirăm? măscăriciul și hoțul ăsta: https://pressone.ro/doctoratul-lui-mircea-geoana-sub-semnul-unui-lung-sir-de-ilegalitati-concesii-si-derogari stă cel mai bine în sondajele pt prezidențiale!
Inflatia este indicele general de crestere a preturilor; ca urmare nu se aduna una cu alta (cu exceptia PSD care are alta aritmetica). Apoi vorbim de euro nu de lei iar in zona euro inflatia cunoaste rate anuale de 1 – 2%. Capacitatea stadionului din Cluj este de 30.201 locuri iar la Bistrita vorbiti de 12.000. La Cluj s-a facut cu 40 de milioane de euro iar la Bistrita povestiti de 81 de milioane dar va fi facut cu 120 de milioane (daca nu credeti, intrebati constructorul ca doar il stiti cu totii). La Cluj costul pe loc este de 1.456 euro iar la Bistrita este de 6.750 euro. Raportand cele doua numere constatam ca la Bistrita costul unui loc este de 4, 64 ori ma scump decat la Cluj (din faza de proiect). Altfel spus, pretul la Bistrita este mai mare cu 464 %. Multumiti, tovarasi? De ce? Raspunsul l-a dat mai sus alex alexandrescu.
Oare nu este prea ieftin la bogăția orașului? Cred ca este o jignire prețul asta pentru situația formidabila a orașului și a județului. Un hectar de iarba sa coate doar atât. Puneți prețul real și nu furați din bani. 😁
Idiotilor, în loc să săriți în sus de bucurie, și să mulțumiți celor care și-au adus aportul, vă văicăriți și aruncați cu noroi.
Sunteți niște gunoaie morale.
Vai de tine ȚARA cine a ajuns să vorbească pentru tine!
Mari boieri suntem!!! Un stadion de 81M Euro pentru liga a 3-a la tara. Misto popor!
Prețul final al investițiilor este întotdeauna mai mare decât prețul bugetat, ideci seva ajunge la 100 milioane de euro.
Vă dați seama ce sumă imensă e asta? O jumătate de miliard de lei, 500.000.000 lei.
De banii ăștia poți angaja 200 de profesori cu 10.000 lei brut , timp de 20 de ani.
Sau 200 de asistente, cu 10.000 lei brut timp de 20 de ani.
Vreau să vă aud și pe voi, ce se putea face cu i jumătate de miliard de lei!?
Poti sa angajezi si 500 de profesori sau 1000 de asistente, dar nu inseamna ca vei primi servicii mai bune sau vom avea elevi mai bine pregatiti care sa plece apoi sa lucreze in strainatate.
Teoretic, orice investitie intr-un teren de fotbal, intr-o sala polivalenta, intr-un aquaparc poate fi generatoare de profit pentru oras. Dar pentru asta, trebuie ca cei responsabili sa fie capabili si sa se implice serios. In caz contrar, aceste investitii ajung sa fie o gaura in buget cu administrarea si intretinerea lor.
Numa bine ,cand e gata ,Robiță va câștiga Consiliul Judetean.Pe stadionul ăla vor sărbători leberalii victoria.Toalete smart.Lojele vor fi dotate cu bideu .
@ttudor’
Multumim: 🍁🥀🌱
” stimate și mult-iubite conducător….de localități și
– mare Erou între eroii neamului românesc, ilustru conducător de partid şi de …., strălucită personalitate a lumii contemporane, înflăcărat luptător pentru libertatea, independenţa şi prosperitatea judetului nostru român – un cald şi vibrant omagiu, expresia sentimentelor de aleasă stimă, neţărmurită dragoste şi fierbinte recunoştinţă pe care scriitorii, oamenii de ştiinţă, cultură şi artă băștinași ‘ asemenea întregului nostru popor orășenesc ‘ le nutresc faţă de exemplara şi prodigioasa dumneavoastră activitate consacrată înfloririi Sporturilor, prosperității vieții sănătoase etc etc etc”
____________
E bine așa? Va place ?
E o ciorna, dar o pot îmbunătăți:p
Good day!
Sunt convins că nu vor fi de acord cu mine cei care blamează tot ce fac cei care sunt adversarii lor, totul este rău, scump și inutil. Stadionul era în programul electoral a lui Radu Moldovan, iar autorul și programul lui, tocmai au fost validate prin vot cu 53% de cetățenii județului. Acum cei 33% care l-au votat pe Robiță cămătarul, ce-or zice. La fel a fost și cu sala de sport, ce ne trebuie? e prea mare, prea scumpă, iar acum de multe ori e neîncăpătoare. Tot ce se face în folosul oamenilor, e binevenit. Abia aștept să particip la primul meci al Gloriei, pe noul stadion, măcar în liga 2.
PĂREREA MEA!
Asa zic si eu… pana acum doar se fura o gramada fara sa se faca nimic. Macar acum ramane ceva in urma. Decat sa fure direct banii aia prin contracte in alte judete, mai bine ramane ceva facut la noi in oras, ca 200 de asistente sigur nu angajau de banii astia. 🙂
@badea ion. Apăi bade Ioane, să ști mneata că șî io am păscut oile pe imaș înainte de-a vini la bloc să mă fac domn, numa că tata, bunu nu căpăta subvenții ca tine, ba din contră, trăbuie să dăie la stat cote de lână, brânză, porc, la porcii ăia, a căror băieț az iei pinzie șpecială. No, amu tu țîi bgetile animăluță, numa pîntru subvenție, imașu lo încăpuit spcinii, șăsu îi plin de iarbă, nu mai pui mălai, ori de pui o țâră îl otrăgești, să nai del căpăluit. No, iașa o răușît comuniști, pe mînè să mă facă nice domn șî nice țăran, iar pe tîine, nice țăran, da nice domn, no numa zâc
Fain, daca alte probleme nu avem si bugetul statului e prea umflat si plin de bani si nu stiu ei ce sa faca cu sens, atunci fac cu non-sens.
Cum ar fi infrastructura, combatere birocratie, nepotism sau coruptia? Deja rezolvate?
Sunt convins ca acollo iar curg „comissionele” si cam stiu si care es sistemul de cashback. Am avut si eu oferta de comenzi daca eram pregatit sa achit „contracte de comission” cea ce am refuzat. Daca ma amintesc bine, „comisionar” era chiar unul care acum figureaza la AUR.
Stadionul de rugby trebuie construit în mijlocul oraşului pe strada Drumul Cetății. Rugby-iul nu trebuie să fie pe acelaşi stadion cu fotbalul că aşa jucătorii de rugby se vor blegi lafel ca fătălăii de la fotbal.
Ăştia sunt din nou contra sens 🤣 vin acum cu staduonul de fotbal tocmai când fotbalul românesc a mâncat bătaie 🤣.
Stadionul din Parcul Mare este simbolul victoriei sportului Bistrițean nu numai al fotbalului . Este madatoriu ca Stadionul din Parcu Mare să fie salvat nu demolat şi terminarea completă a ovalului prin construirea Tribunei Vest ( unde se pot amenaja şi loje că se pare că asta le lipseşte la politruci ).
Bă pâna faceți voi megalomania de stadion de fotbal poate reuşiți să terminaţi de construit cicuitul de Karting din Cocoşu aprobat în PUZ că nu este mare lucru.
O fi aia centura dar nu ocolitoare. De fapt, daca o luam logic, nici centura nu pot s-o numesc. E un pod peste Somes. Acum cateva zile, mergand spre Cluj, in fata mea aveam 2 masini mici si 2 tiruri. Ce crezi: nici una nu a luat-o pe centura. No, am zis ca au drum prin Braniste. Da de unde, doar eu am luat-o pe acolo. Binenteles acelasi trafic prin Beclean, aceeasi problema la trecerile de pietoni. Dupa mine, bani irositi. Centura era daca ocolea Beclenutul.
Nimurugilor asfaltați odată strada Codrişor să pot ajunge şi eu cu maşina la facilitățile sportive din Cocoşul care sunt construite şi cu banii mei.
Radu Moldovan in campanie , a spus ca vrea sa faca stadionul , binenteles nu a spus cu cati bani .
Daca spunea cat costa investitia ( si jumatatea din cifra de acum ) ar fi pierdut voturi.
Noi cei din judet ar fi trebuit sa cunoastem atat personajul cat si partidul cu bunele sale practici.
Rezultatul votului ne arata ca o parte dintre noi sustine personajul , partidul si nu in ultimul rand ,,bunele practici” .
Peste 4 ani nu vom avea stadionul gata , probabil nici echipa de fotbal , doar o gaura mare in buget si pe Radu Moldovan primul pe lista la Senat, ca de o imunitate parlamentara nu strica.
Uni vor să desfințeze Aerodromul unde sunt oameni deştepți care pot pilota avioane. Vor să facă un mega stadion pentru proştii de la fotbal.
Din invidie au ce au cu Aerodromul . Eu nu-i văd vreodată să fie în stare să piloteze vreun avion pe Moldovan sau Lazani sau alți politiceni locali.
Marii jucători de fotbal sunt toți proprietari de avioane însă nu am auzit să fie în stare careva să-şi obțină brevetul de pilot să-şi poată pilota singur avionul aşa că îşi angajează piloți.
Sunt diferențe mari între Actorii Mari şi Fotbaliştii Mari. Actorii Mari au şi ei avioane însă ei pot să şi le piloteze singuri spre deosebire de fotbalişti care deabia nimeresc uşa să se urce în avion. Câteva exemple sunt actori Tom Cruise şi John Travolta care au nu unul ci mai multe avioane pe care şi le pilotează singuri.
O să-i putem vedea pe politrucii de Moldovan şi Lazani să fie în stare să piloteze un avion când va face plopul pere.
Ce teapa 80 milioane euro pentru 18 000 locutri furt pe fata. Oamenii din judet si din mun. Bistrita care lucreaza si nu au pile sa prinda loc la cresele de stat isi duc copii la crese private pe 1500 lei pe luna si excrocilor astora care ne conduc le arde sa faca stadion de 80 mil euro. Cu banii aia ai putea rezolva criza gradinitelor si a creselor din judet.
Asta a vrut poporul socialist asta sa primeasca sa fie furat pana la os.
80 milioane pt 18 000 de locuri – cam suspect
Orasul nu are crese / gradinite, lumea plateste 1500 lei pe luna la crese private si noua ne trebuie stadion. superb.
Când va trece Somesul prin Bistrița , Jane !
Este un tun clasic de țară bananieră.
Obsesia mutării stadionului “Jean Pădureanu” din parcul municipal pe păsunea din Unirea este mai veche si apartine presedintelui CJ Radu Moldovan, care, în lipsă de de idei, la fiecare 4 ani vine cu aceeasi ciorbă reâncălzită spre dezaprobarea multor bistriţeni scandalizaţi de această imbecilitate. Motivul tâmpit invocat de fiecare dată era demolarea stadionului in vederea extinderii parcului municipal.
(Vezi:https://timponline.ro/ce-sanse-sunt-sa-apara-blocuri-in-locul-stadionului-jean-padurean/)
Nu-i nevoie să se dărâme stadionul ca să fie mărit parcul, dat fiind faptul că există deja un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zonă de agrement extinsă a parcului municipal. Este necesar doar să se respecte hotărârea de Consiliul Local adoptată in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate la initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc, pe care l-a blocat fostul primar Ovidiu Cretu. De asemenea există deja proiectul de amenajare a coridorului de mobilitate urbană “Linia Albastră” care trece pe la poalele Pădurii Codrisor. Legătura cu parcul municipal este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apă existente in trecut in zona respectivă. Prin construirea Podului Morii si legătura cu strada Codrisor se poate restrictiona si traficul de pe strada Parcului prin interzicerea circulatiei auto, cu exceptia riveranilor, inclusiv institutiile publice. Oricum, Stadionul Gloria, numit în prezent “Jean Pădureanu” reprezintă un reper de suflet al bistritenilor si un important obiectiv în istoria orașului, fiind construit în urmă cu peste 90 de ani, în mandatul primului primar român al Bistritei- Corneliu Mureșan, al cărui bust a fost dezvelit în Piata Petru Rareș. Mai important decât mutarea stadionului, trebuie ca Bistrita să aibă din nou o echipă de fotbal performantă. De aceea, stadionul trebuie să rămâna pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se află in apropiere de zona centrală , astfel incât oamenii sa se poată deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si in cazul celebrului San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan când s-a pus problema că ar putea fi demolat, autoritățile din Milano s-au pronuntat că și-ar dori, restaurarea stadionului San Siro.
Asta nu inseamnă să nu se amenajeze un complex sportiv in Unirea care să includă doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului de masă si care să fie conceput dupa modelul Complexului Sportiv Gheorgheni din Cluj-Napoca, realizat de primarul Emil Boc, cu fonduri guvernamentale prin CNI tocmai in perioada guvernării PSD.
(Vezi: https://gheorgheni.sportinclujnapoca.ro/)
Singurul stadion din tara care aduce profit este Cluj Arena, restul produc gauri in buget de zeci de milioane de euro anual. Oare un judet sarac poate sustine doua sali de sport si doua stadioane? Mai bine construti centura care o tot promiteti de 20 de ani ,construti parcuri industriale sa fie locuri de munca bine platite sa nu mai plece tinerii din oras ca am ajuns un oras de pensionari pentru ce sa construiti stadioane . mai bine investiti banii in sanatate ca nu sunt bani pentru consultatii. Medicii amana consultatiile si operatiile din lipsa de fonduri, in mediul rural situatia este alarmanta mai rea ca acum 50 de ani , atunci erau vizitati oamenii de medicul din comuna, dar acum nu-i mai cauta nimeni.
Vrem parcări boss-ule,nu stadioane 😅
” Fără o Centură prin afara intravilanului oraşului, fără o Autostadă, fără un Aeroport, fără toate acestea Bistrița rămâne un cătun nenorocit uitat de timp şi lume ”
Bănuesc că nu un nou stadion de fotbal era prima prioritate a oraşului însă dacă un nou stadion va rezolva toate problemele oraşului atunci ……
Primim,ce am ales.
Smecheri am plantat smecherii primim 😉
Acum județul e a lor…
Totalitarism.
Instituțiile , presa…
Fain …Țara demnitarilor bogați..
Să nu-i deranjați.
Să faceți emisiuni în care îi lăudați…Emisiuni la care să știe întrebările. La fel organele de control…
Hai să mâncăm toți din ciolan…;-)
Lafel ca la noi în Caracalul din Bistrița.
În republica Capu Verde este o criză majoră de apă dulce acolo se aplică la propriu expresia că nu au după ce bea apă fiindcă nici măcar apă nu au.
Cu toate acestea pe una din insule unde totul este deşert au un dreptunghi verde un stadion de fotbal irigat tot timpul, tâmpiții nu au apă de băut însă autoritățile irosesc tone de apă pe un stadion care nu foloseşte la nimic 🤣
Deoarece noua sală polivalentă de pe păşunea de la Unirea este extrem de departe de oraş în afara de câteva meciuri de handbal este pustie tot timpul. Întreb nu dau cu parul oare ce procent din costul construcție acestei săli polivalente a fost recuperat din incasări ?
Lazany cică ar fi economist dacă ar fi profesionist ar trebui să vină în fața Bistrițenilor cu un calcul simplu pe care şi un copil de clasa a patra îl poate face !
Lazany nu o să vină niciodată să prezinte acest calcul fiindcă rezultatul este mult mult cu minus mult mult sub nivelul mări deoarece la costurile construcției se adaugă tot timpul costurile cu întreținerea, costurile salarile angajaților, costurile cu echipa de handbal, costurile cu lucrările neterminate etc.
O altă problemă a sălii polivalente de la marginea oraşului este că are o acustică foarte proastă. În timpul proiectări şi construcției acestei săli nu sa ținut cont deloc de acustică prin urmare în această sală nu se vor putea desfăşura concerte de calitate sau alte evenimente de acest gen.
Cât va trebui să coste un blilet la un meci de fobal în liga 3 pentru a se putea recupera cel puțin cei 81.5 mil de euro a prețului inițial de construcție ?!
Când Moldovan a fost prins cu mâța în sac şi a fost întrebat de prețul stadionului de la marginea oraşului a dat-o de gard şi a dat vina pe specialişti. Mă politicianule.când propui ceva şi votezi ceva îți asumi acestea nu votezi ca prostu că ai putea să rămâi aşa .
Domnul Lazani n-are de ce sa vina cu calcule, construcția este făcută de CJ, verificați și cât a costat ștrandul mecanicii in ruine, peste 4 milioane de lei , un jaf o ruină, bani blocați de vreo 3 ani, degeaba fara sa se facă nimic.
Nu Lazany a spus în campania electotală că este pe mână cu Moldovan ?!
Nu Lazany a spus că vrea să demoleze Stadionul din Parcu Mare ?
Aşa dacă este economist adevărat vrem să-l vedem că vine cu calcule !
Geta, Lazany nu este domn. Il ofensezi zicandu-i asa. De cand s-a facut psd-ist a devenit tovaras. Ca urmare trebuie sa-i zici tov. Lazany!
Fotbalul a ajuns o afacere jegoasă ce nu are ce căuta într-un oraş civilizat aşa cum se pretinde a fi Bistrița. Fotbalul trebuie mutat la marginea oraşului pe păşunea din Unirea.