Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița intenționează să obțină o colecție de soiuri de prun autohtone, în principal cu status indemn unic în România, astfel încât fermierii să aibă de unde procura material săditor liber de virusuri.
”Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița încearcă să contribuie la progresul pomiculturii din zona sa de influență, din Transilvania, și a pomiculturii românești pe de-o parte, iar pe de altă parte să abordeze și să obțină rezultate științifice care să contribuie să creșterea vizibilității cercetării pomicole românești pe plan internațional. În cadrul stațiunii sunt cinci laboratoare de cercetare, ameliorare genetică, virusologie pomicolă, înmulțire și ameliorare portaltoi, înmulțire fitosanitară, protecție și ameliorare tehnologii pomicole, instituția având încă de la înființare 5 obiective strategice de cercetare.
Primul obiectiv strategic se referă la perfecționarea și eficientizarea producerii materialului săditor pomicol din categoriile biologice superioare, liber de virusuri. Cunoaștem că UE are cerințe ridicate pentru siguranța producerii materialului săditor, iar România a armonizat legislația cu cea europeană prin diferite ordine ale Ministerului Agriculturii. Certificarea materialului săditor trebuie să se facă în conformitate cu standardele Organizației Europene pentru Protecția Plantelor.
Din nefericire, situația din România nu este una tocmai plăcută în sensul că România nu are acele centre de premultiplicare și înmulțire, așa cum sunt în Franța, Italia, Olanda sau Germania. Prin urmare, producerea materialului nucleu, plantațiile mamă, testele virotice în conformitate cu standardele internaționale, realizarea unor laboratoare recunoscute revin în sarcina Institutului de la Pitești Mărăcineni și Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița care încearcă să suplinească într-o oarecare măsură aceste problematici”, a spus cercetătorul Ioan Zagrai, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița la Congresul Internațional al Pomologiei de la Bistrița, eveniment finanțat din fonduri alocate de către Primăria municipiului Bistrita pentru anul 2023.
Potrivit sursei citate, Stațiunea deține de 15 ani un laborator de virusologie modern care permite implementarea tehnicilor serologice și moleculare, de diagnostic și diferențiere a virusurilor.
”Am reușit să certificăm 21 de soiuri de prun care sunt prezervate în biodepozitarul de la Stațiunea Pomicolă. Dorim să extindem paleta de soiuri astfel încât să realizăm – este lucru început, aproape finalizat – o colecție de soiuri de prun autohtone, în principal, cu status indem unic în România, să avem o ofertă de soiuri variate în principal autohtone pentru fermierii români și un fond de germoplasmă valoros pentru lucrările de ameliorare. Odată ce vom realiza aceste plantații mamă putem furniza ramuri altoi și portaltoi către pepinieriștii privați astfel încât să putem realiza un sistem integrat de obținere-menținere și producere de material de înmulțire și plantare de material cu status indem la specia prun unic în România”, a spus Ioan Zagrai.
În urma testărilor serologice/moleculare și pe indicatori biologici ai plantelor prebază-candidat s-au certificat cinci soiuri de prun: Diana, Pescăruș, Silvia, Tita și Tuleu dulce la categoria prebază cu status indemn, conform noii legislații în vigoare.
SCDP Bistrița este singura instituție de cercetare la nivel mondial implicată în implementarea unei noi abordari de utilizare a mecanismului de silențiere genică de la soiul transgenic ”HoneySweet”, respectiv obținerea și testarea unor hibrizi androsterili derivați din încrucișarea dintre diferite soiuri românești androsterile și prunul transgenic. Astfel de plante transgenice elimină orice controverse referitoare la eventualele probleme de coexistență cu genotipurile convenționale. În primăvara anului 2022 s-a realizat înființarea de facto a lotului experimental care conține 18 hibrizi transgenici androsterili selecționați prin intermediul testului cromogenic GUS. De asemenea, au fost selecționați alți patru hibrizi transgenici care urmează a fi introduși în lotul experimental și au fost efectuate noi hibridări pentru obținerea de noi hibrizi, conform Raportului de activitate.
Alt obiectiv strategic al SCDP Bistrița este crearea de noi soiuri și portaltoi, în principal cu rezistență la boli și dăunători. Deja, Stațiunea are rezultate importante în acest sens, adică 35 de soiuri omologate din care 10 de măr, 11 de prun, 12 de cirește, 1 vișin, 1 păr și 5 portaltoi. Sunt cel puțin trei soiuri de măr apreciate pe piață: Auriu de Bistrița, Bistrițean și Salva, care câștigă tot mai mult teren pe piața românească, dar și un soi de păr, Aromata de Bistrița, cu calități gustative foarte bune, dar încă sensibil la bacteria Erwinia amylovora. Sunt 11 soiuri de prun create, de remarcat fiind: Doina, Iulia, Geta și Elena și 12 soiuri de cireș, cele mai apreciate fiind Rubin și Jubileu 30.
Adaugă comentariu