Social

S-au copt strugurii românești. Cum se anunță producția locală

Strugurii românești și-au făcut apariția și la Bistrița. În Piața Decebal, cei din Vrancea se vând cu prețuri între 10 și 12 lei kilogramul.

„Anul acesta este destul de bun până acum. Nu am avut condiţiile meteo cele mai bune, însă strugurii arată bine şi sperăm să se menţină dezvoltarea la fel până ajungem să recoltăm. Nu putem să spunem însă precis cum va fi producţia până strugurii nu ajung în cramă. Anul trecut am avut surprize în septembrie, înainte de a culege, când a fost o vreme extrem de ploioasă, care ne-a dat peste cap toate calculele“, a explicat Eckehardt Zaig de la Casa de Vinuri Zaig Teaca în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Casa de Vinuri Zaig cultivă predominat soiuri albe, printre care și unele mai rare în România, precum Neuburger și Traminer.

În 2021, producţia totală de struguri din țara noastră a fost de 990.000 de tone (locul 4 în UE), însă în 2022, din cauza secetei, producţia totală a viilor pe rod din România a scăzut însă până la 808.000 de tone, arată datele de la INS.

Cel mai mare producător de struguri din UE este Italia, cu o producţie de 8,15 milioane de tone de struguri în 2021, urmată de Spania (6 mil. tone) şi Franţa (4,5 mil. tone), conform Eurostat.

Suprafaţa de vii pe rod din țara noastră este de 160.000 de hectare. În timp, în țara noastră s-au cultivat circa o sută de soiuri de viță-de-vie dintre care 60 pentru vinuri roșii și 30 pentru vinuri albe. Unele însă au dispărut.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.