Statuia domnitorului Petru Rareș, dezvelită în prezența ministrului Apărării Naționale

Holistic

(FOTO-VIDEO) În fața Palatului Administrativ din Bistrița a fost dezvelită statuia domnitorului Petru Rareș, în piața care îi poartă numele. La ceremonialul militar-religios organizat cu această ocazie au fost prezenți, alături de oficialitățile locale și județene, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, Alexandru Pugna – secretar de stat în Ministerul Culturii, deputații Doina Pană și Daniel Suciu, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, gen. de brigadă Virgil Ovidiu Pop, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, gen. Mircea Gologan, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, care a oficiat o slujbă de sfințire.

Statuia are 2,6 metri iar soclul 1,5 metri și a fost realizată din bronz de sculptorul Mircea Mocanu. ”Petru Rareș 1527-1538, 1541-1546, ”Nădăjduim în Dumnezeu că vom fi ce am fost, și mai mult decât atâta” – către judele orașului Bistrița, 1540”.

Dezvelirea statuii domnitorului Petru Rareș

Bistrița, 21.12.2018, Piața Petru Rareș

Publiée par Timp Online sur Vendredi 21 décembre 2018

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan:

”Cinstim personalitatea domnitorului Petru Rareș și automat a domnitorilor moldoveni care au susținut spiritul creștin și român în Transilvania. Domnitorul Petru Rareș a susținut financiar ortodoxia și românismul din aceste zone, inclusiv prin donații ale unor moșii. Exprimarea spiritului românesc în posesiunile Bistrița, Ungarul, Valea Rodnei și Ciceu nu ar fi existat fără domnitorul Petru Rareș. Recunoașterea autorității românești pe aceste teritorii vine după ce domnitorul Petru Rareș a fost aliatul Poloniei și al lui Ioan Zapolya în lupta pentru Coroana Ungariei.

Noi, astăzi, încununăm prin acest monument o personalitate care și-a pus amprenta asupra a ce suntem noi, aici și acum. Nu întâmplător spațiul din fața celei mai importante instituții administrative a județului poartă numele lui Petru Rareș, nu este o coincidență faptul că unul dintre cele mai renumite colegii naționale din România, aflat în orașul Beclean, poartă numele lui Petru Rareș și nici faptul că aproape de limita dintre județul nostru și județul Cluj avem comuna care poartă numele Petru Rareș.

Că vrem sau nu, istoria ne-a adus la un loc, pe noi, pe români. Istoria noastră, a tuturor românilor, cu bune sau cu rele, este un fapt închis. Singurul lucru pe care îl putem face acum e să fim deschiși către viitor, să învățăm din trecut și să nu ne pierdem umanitatea din noi. Trecutul nu îl putem schimba, suntem doar obligați să învățăm din el. Personal, nu cred în alianțe vestice, estice sau nordice, ci în lideri vizionari, harnici și înțelepți, care știu că dezvoltarea doar a unor poli, fără a lua în calcul întreaga Românie, este o gândire retrogradă. În acest an, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să fim mai uniți ca niciodată. Dacă nu pentru noi, măcar din respect pentru strămoșii noștri și din iubire față de cei care ne calcă acum pe urme: copiii noștri”.

El a menționat că ”autorul moral” al acestui monument este prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, care a venit cu propunerea.

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș:

”Festivitatea de astăzi este un dar făcut orașului și memoriei înaintașilor prin amplasarea la loc de cinste a statuii domnitorului Petru Rareș, un făuritor de țară, al cărui destin a fost strâns legat de locurile Bistriței. În anul centenar, istoria își intră în drepturi. Identitatea este o înlănțuire a celor trecute, purtăm pe umeri greutatea faptelor de onoare și de vitejie ale înaintașilor. Petru Rareș este una dintre figurile expresive ale istoriei noastre și întruchiparea fidelă a conceptului de elită. Calitățile sale de diplomat, negociator, strateg îl așează în panoplia conductărilor de care se leagă însuși destinul națiunii noastre. Armata Română păstrează vie flacăra patriotismului, iar sacrificiile nu vor fi date niciodată uitării. Toate acestea se oglindesc în prestigiul de astăzi și de mâine al României. Petru Rareș s-a distins prin dragostea față de credința creștină, fiind cunoscut drept un mare sprijinitor al Bisericii. Vă felicit pentru că prețuiți istoria și cinstiți valorile tradiționale”.

Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta:

”Dezvelirea statuii domnitorului Petru Rareș încununează încheierea anului centenar al Marii Uniri. Spre sfârșitul Evului Mediu, destinul său s-a împletit cu cel al locuitorilor Bistriței. A trecut în Ardeal cu pace și vrajbă deopotrivă, dar mai ales cu faptă românească. Istoricii îl consideră pe Petru Rareș un precursor al lui Mihai Viteazul. A fost un mare apărător al creștinismului ortodox, dar și un fin diplomat. Domnia lui a avut un rol benefic nu numai în dezvoltarea Bistriței, ci a întregii zone de nord a Transilvaniei, fapt pentru care îi datorăm respect. Iar dacă vom respecta noi înșine țara aceasta, o vor respecta și alții. Acest monument este un simbol al românismului. Un vis al românilor bistrițeni de după anul 1920 iată, la 100 de ani, se îndeplinește”.

(discursurile, integral în materialul video)

Aspecte foto din cadrul ceremoniei de dezvelire și sfințire a statuii domnitorului Petru Rareș.Foto: Cosma Luca și Petruț Florin

Publiée par Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" sur Samedi 22 décembre 2018

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • gen. Coldea

   Adevărații securiști CIUMA NEAGRĂ SRI nu sunt la vedere !! Ei manipulează și dezbină populația, fraudează alegeri prezidențiale, dau jos și pun guverne, au firmele lor (RDS, Siveco etc) cu care nu se poate face concurență și distrug piața.

   (0)
  • Jigodiilor!

   Fraudează alegeri prezidențiale? Pe cine mai credeți că păcăliți, jigodiilor? Ați auzit bine și repet: Jigodiilor bistrițene!

   (0)
  • Profesor

   Felicitari !!! Dupa 1oo de ani romanii din Bistrita reusesc sa-l impuna pe Printul Petru Rares printre simbolurile orasului.

   (0)
 1. cc

  E incredibil câte resurse bugetare sunt cheltuite pentru a produce nimic la capăt de linie pentru cetățean.
  Dacă e de pus un tag pe personajele din fotografie, aparițiile lor publice -ședințe de photoshooting au luat în ultimele zile proporții caragialești.
  Cortegiile photoshooting, ba cu hârtiuțe festive, ba cu dezvelit busturi și statui, de parcă lumea ar avea nevoie de ele sunt semne evidente că administrația a rămas încremenită în mentalitatea comunistă punând în contrabalans problemele reale ale cetățenilor, de exemplu blocajele rutiere provocate de absența drumurilor, unor bariere, de măsuri de sincronizare- redirijare-blocare în transport pentru fluidizare.
  Nu cred că nici soldații care au exersat repetitiv zile întregi, neglijând între timp adevărata pregătire și instrucție militară sunt fericiți în perioadele astea, de la atâtea defilări cu false oficialități. Când mergi în în misiuni, nimeni nu te întreabă cât de frumos știi să defilezi și să spui să trăiți la unison, lumea se uită la ce echipament ai(îmbrăcăminte de exemplu, fiasco total pe lanțul logistic, scandal mare la calitatea uniformelor) se uită la echipament, respectarea și integrarea procedurilor cu cele NATO(de ziua națională, când colegul lor s-a prăjit pe linia ferată, nimeni nu a luat în public absolut nici o măsură de analiză, de informare, reîntărire a practicilor de manipulare securitară a echipamentelor). Era vorba de neglijență. Asta pe timp de pace. Pe timp de conflict n-ai timp să-ți desfășori echipamentele așa între două pauze de cafele și nici discursul sforăitor a marilor elite despre înaintașii ortodoxi, nu ține de foame și de cald.
  Deja îmi este milă de o parte din oamenii ăștia sunt figuranți într-un scenariu proscris repetitiv de la an la an. Aceleași ritualuri, aceleași metehne, aceleași probleme.
  Lumea lor, intelectuală și fizică a înghețat între cruci, busturi , haine în negru , cocarde tricolore și zâmbete false.
  România a intrat în Europa pe hârtie, dar în realitate e înghețată-n sine.
  Așa cum îi vezi azi, îi vei vedea și la anul.

  (0)
  • integrare UE, integrare NATO, pfffuui !

   Iubeşti România cc-ule, cât iubesc eu tribul tău, al perciunaţilor.
   România este în Europa, străine! Românii sunt pro-europeni şi din fericire din ce în ce mai puţin pro-UE.

   Confuzia între Europa şi UE o întreţineţi cu bună ştiinţă, voi ăştia decupaţi împrejur.
   Fraţii voştri de sânge care trăiesc în alte tări europene fac acolo aceeaşi propagandă pro UE şi NATO.
   Numai că lumea începe să se deştepte şi să realizeze că UE este un proiect iudaic de dizolvare a statelor naţionale, având drept scop final crearea în etape surte a Noii Ordini Mondiale, adică a controlului total asupra lumii, iar NATO este braţul armat al acestei instituţii.

   Sunteţi din ce în ce mai transparenţi, voi ăştia, bolşevicii troţkişti.
   Sunteţi bolnavi de ură. De fapt ura vă dă de gol.

   (0)
  • cc

   Mulțumesc, exemplificați perfect exemplul „europeeanului fals ” din rândurile de mai sus.

   Q.E.D 🙂 🙂 🙂

   „Perciunați” „Ordine mondială” „Conspirații”

   Oamenii stupizi, ignoranți şi ineducați au nevoie de retorica urii pentru a exista.

   (0)
  • Dixit

   „integrarea NATO, integrare UE, pfffui” – asta este esența ideologică a manifestărilor din aceste zile. Asta au vrut să spună, de fapt direct Răducu, Buta și Andreicuți. „UE este un prooiect iudaic de dizolvare a statelor naționale” Asta îi doare pe ei că nu vor mai putea beli șapte piei de pe sclavii lor la stat. Așa cum au belit toți înaintașii lor comuniști și închinători la turci.

   (0)
  • M.1E P5D

   Au legătură, niște personaje precum MGB, chelnerul șef, Dracnea și gașca lui de la Bistrița, uni oameni din Biserica ortodoxă, ofițeri din fosta armată, miliție si securitate, activul de propagandă rusească de contrainformații, care vor să scoată România din Uniunea Europeană.

   (0)
  • TOȚI PENTRU SOROȘ !!

   Ai dreptate ! Trebuia statuia lui Soroș de la bust în jos ca să fie loc de pelerinaj petru HAȘTAG.

   (0)
 2. Hanibal

  29 de ani au trecut de când au murit oameni, tineri nevinovați. Altii trăiesc, sunt în funcții înalte ,dezvelesc statui și depun coroane de flori.

  (0)
 3. TOTI PENTRU PENALI !!

  Ai dreptate ! Trebuia statuia lui dedy fara pantaloni ca sa fie loc public de pupat pentru ciumatii de seviciu care-i sustin pe penali.

  (0)
 4. Frații Kamarazov

  Fără securiștii Frații Kamarazov nimic nu se întâmplă în județul ăsta, la Bistrița. Trag sforile cântând Reîntregirea! Frații Kamarazov îi urăsc pe nemți dar circulă ca niște apostoli moderni, numai în mașini germane. Vreți să vă spun și de ce? Mașinile românești, pentru ei, înalt prea auriții, sunt spurcate.

  (0)
 5. Mosu

  Imi vine sa urlu doar cand vad like-urile de la comentarii. La toate comentariile cu care sunt de acord apar o gramada de dislike-uri, iar la cele cu care nu sunt de acord apar o gramada de likeuri. Sunt total anti partide de stanga, si imi dau seama ce masinarie e acest nenorocit de partid rosu. Oameni pusi la comanda a da like-uri/ dislike-uri chiar si in ziare de interes local, unde ai zice ca nu starneste interes. Repet-imi vine sa urlu de durere fratilor. Dar asta e Romania. Mergem mai departe, sperand la vremuri mai bune.

  (0)
  • Dan

   Ai perfecta dreptate! E sarcina de partid a lipitorilor de afise, persoane care nu au in comun nimic cu ideologia de partid dar cu o pofta nebuna de ciolan!

   (0)
 6. Frații Kamarazov

  De ce Frații Kamarazov? Pentru că Radu Moldovan și Andrei Andreicuț sunt amândoi frați de arme: Slujesc amândoi la Mamona. Mamona este, în cazul de față, bineînțeles, Liviu Nicolae Dragnea, zis Daddy. Bistrițeni, deșteptați-vă! Bistrițeni, nu puteți sluji în același timp și la Iohannis și la Mamona. Amin!

  (0)
 7. cc

  Am urmărit o parte din conferința de presă a dlui Teodorovici și dlui Vâlcov.
  Și argumentele de acolo.
  Impresia mea generală( nu am studii în economie) e că motivația principală a ordonanțelor e dată de faptul că ei nu se pricep să facă bani iar pentru toate cheltuielile promise nu aveau destui.
  Ca să faci , trebuie să ai creativitatea necesară, să muncești mult , să investești timp, să fii bine informat, trebuie să dovedești flexibilitatea necesară. Nu toți avem calitățile respective.
  Nu înseamnă automat că toate companiile private respectă o etică socială a afacerilor, spun că a face bani impune efort , disciplină și rigurozitate pe piață.
  Însă știu din viața reală, credibilitatea o pierzi o singură dată.
  Iar acest guvern a pierdut-o.
  Dl Vâlcov a adus argumente privind firmele mici care derulează fonduri de miliarde de euro.
  Cum se face că firme mici au randamente mari, etc?
  Se face că oamenii respectivi știu ce fac.
  E argumentație de Robin Hood și nu de om de stat, mai ales din perspectiva unei persoane care aduna aur, bani și tablouri prin cavouri, ca să nu fie obligat să declare la stat evident pentru impozite, surse de bani. Un gen de hoț care s-a numit consilier fiscal.
  Iar hoții știu să acționeze ca și hoții, să strige hoții când văd că alții au succes.
  Deci ca și concluzie principală, dnii respectivi habar n-au cum se face un ban cinstit.
  Pentru că nu au avut niciodată clienți de mulțumit, nu au avut niciodată obligația plății neperformanței (mă tot întreb valoare pierdută prin decapitalizarea bursei, plecarea unor companii implicit a unor salarii care erau plătite la angajați români , efectele negative cine le încasează …semnatarii ordonanței??? ). Nu sunt imputabili ascunși după sintagma de membru al guvernului.
  Au mai dat și două salarii de hrană funcționarilor(asta ca să țină câinii la stână).
  Problema va fi următoarea.
  În două semestre fiscale.
  Pariez.
  În două semestre fiscale, indicatorii economici vor arăta efectele ordonanței.
  Iar din ce anticipez o să fie mai greu.
  Guvernul a creat o pisică moartă pe care o va arunca în curtea viitoarei guvernări.
  1. Nu există forță de muncă. Stabilirea unui salariu minim de 500 euro în construcții ..nu știu dacă va descuraja plecarea, patronii nu vor asuma costurile suplimentare. Un lucru ce nu par să înțeleagă guvernanții actuali, în economie funcționează cererea și oferta. Când distrugi oferta, nu mai ai cum să onorezi cererea. Nu, dl Radu Moldovan se plângea că sunt proiecte uploadate la care nu se prezintă nimeni…Păi tot în direcția respectivă vă îndreptați, veți avea și mai puține firme de construcții. Cei care și-au acumulat un capital , probabil vor prefera să nu mai opereze pe o piață a profiturilor reglementată drastic de Stat. E ilogic să tai din performanță.
  2. Educația
  Programul grădinițe sportive pentru copii în parteneriat privat public (și aici e discutabil e favorizat omul de afaceri Țiriac, părinții români vor plăti din banii lor ce le vor rămâne în buzunar la dl privat Țiriac care probabil a avut grijă să-și cumpere toți partenerii de guvernare PSD prin vânători împreună ,credite speciale asigurări speciale…) e o altă iluzie a Fetei Morgana. Cică jumătate din copiii României vor fi încadrați acolo. Ce te faci cu grădinițele de Stat existente deja, cu educatoarele din sistem, cu infrastructura actuală???(pentru aia plătesc tot părinții).
  Nu era mai simplu să se adiționeze oameni specializați formatori sportivi și instalațiile necesare???
  Ați înțeles, programul Statului Român e să favorizeze copiii români , dar prin cashul părinților direcționat spre buzunarul unor persoane bine plasate.
  Mai au fost discuțiile cu fondurile locale(alea care țin sistemul artificial în viață, chestiune esențială pentru menținerea puterii de la centrul corupt).
  Păi în condițiile în care e dovedit că nu s-au cheltuit fonduri deja alocate..(nu tu competența necesară, nu tu executarea programelor pe rol) …nu e non-sens să tot reinventezi chestii care nu merg?
  Nu era mai bine să se lase la latitudinea comunităților, primăriilor locale performante un pic mai mult din banii lor local ca să profite și cei care fac ceva riguros și organizat??
  Multe din chestiuni se pot discuta punctual.
  Dar din moment ce au aruncat în aer efectiv toate planurile celor care încă mai au noțiunea de planning și management în cap, cu măsuri aleatorii, neconsultate și imprevizibile…vom vedea efectele.
  Dl Teodorovici garantează că este profit iar băncile nu vor pleca, sau că populația nu va fi afectată.
  Astea se văd anul viitor.
  Deocamdată peste 3 miliarde de dolari s-au volatilizat pe Bursă.
  Costul unei autorute moderne , pierdute în câteva zile.
  Ar trebui să dea de gândit.
  Nu poți gândi structura unui Stat doar printr-o mentalitate de colectare a banilor ca-n Moromeții.
  Poate se va observa și un efect de încetinire a investițiilor, a retrimisului banilor în țară de diasporă.
  Ajunge la un moment când Moromete spune perceptorului , N-am bani!!
  Eu cred că e și vina oamenilor de afaceri care nu au o voce reală.
  Sunt verificați la purici de zeci de instituții, au obligații la zeci de instituții și au și obligația de a rezista pe piață față de angajații lor, față de familiile lor. Mulți și-au dezvoltat un dublu sistem, de a contribui pentru Partid ca să aibă contracte pe numele lor…dar pe termen lung atitudinea lor pierd la capăt. Forța Statului Caracatiță e mai mare decât a lor la orice oră. Știu utiliza forța mulțimii și celor săraci și înfometați.

  (0)
  • te inteleg

   Te inteleg si sunt de acord cu tine cc. Cum sa nu te indignezi cand vezi acest guvern care incearca sa taxeze bancile straine? Banci care practica niste dobanzi atat de mici pentru populatie si care finanteaza atat de avantajos firmele romanesti?
   Banci care fac in Romania profituri pe unitatea monetara cu un ordin de marime mai mare decat in occident.
   Si cum sa nu fii revoltat cand acelasi guvern intentioneaza sa taxeze multinationalele care exporta 99% din profit, distrug firmele autohtone, folosesc Romania doar ca piata de desfacere iar pe romani ca sclavi?

   (0)
  • cc

   Băncile au declarate deschis ca şi rațiune de a exista , a face profit.
   Mai mult relația dintre cetățean-client şi bănci e uns contractuală liberă. Cu alte cuvinte, tu ca şi client îți alegi banca împrumuturile. Poți să nu te împrumuți deloc dacă aşa vrei , să nu ai dobânzi de plătit. Mai ales într-o țară unde accesul la proprietăți de tip locuințe a fost şi este avantajos datorită circumstanțelor. Cu alte cuvinte pe fudulia şi lăcomia ta plăteşti dobânda aleasă de tine. Nu stă poliția sau armata să semnezi cu banca.
   În schim relația ta cu Statul Român la fel ca şi alte State desigur, dacă ca şi ființă umană ai avut şansa să te naşti acolo şi decizi la vârsta adulťă să rămâi acolo, e compulsorie obligatorie de subordonare. Statul îți impune -nu îți lasă libertatea alegerii privind o decizie care te afectează, nu te întreabă decât din 4 în 4 ani dacă ai fost de acord cu ceea ce reprezentanții Statului fac. Tu de bună credință te duci la vot şi alegi pe cei care sunt după opinia ta cei mai buni.
   Aici s-a inventat politica.
   Adică meseria de a trăi pe banii altora.
   Problema ta e ca şi votant e că presupui că sunt cei mai buni dar adevărul goluț, nu sunt mai buni ca şi tine, de multe ori doar din perspectiva de a convinge. Votul celor mulți e sursa lor de legimitate pentru a-şi onora în primul rând retribuțiile lor şi ale prietenilor celor mai apropiați evident din taxele pe munca şi bunurile tale.
   Problema e că mecanismul acesta cel mai uşor de a culege şi redistribui rezultatele muncii individuale ale tale e injust. Unii plătesc muncind o viață întreagă biruri şi impozite OBLIGATORII, alții ca şi dl Țiriac Sturza de eexmplu, ştiu profita de funcționari şi lăcomia lor pentru ai face să lucri pt ei. Parteneriate declarate sau nu, public-privat. Privatul poate fi şi consultantul israelian sau şeicul din Dubai care tocmai ți-a băgat plicul în buzunar pt terenul din Insula Mare Brăilei sau zăcământul de petrol. Dar pe tine nu te-a făcut Statul Român PSD acționar la resursele publice respective, nu ai nici o putere să decizi cum se împarte profitul . Dacă ar fi oneste, clasele politice care te reprezintă ar oferi bunăstarea proporțional. Chestiune de educație şi de conştietizare a politicienilor că te reprezintă. Ori în România repet, nu te reprezintă din moment ce singura lor specializare reală e de a colecta şi redistribui banii celor mulți. Foarte puțini au avut cariere private, majoritatea lor au specialitatea păstrarea scaunului pe mandate lungi- în țările adevărat libere fluiditatea e mult mai mare, oamenii demisionează când sunt competenți şi nu le place pt că au principii şi uneori sunt demişi când sunt incompetenți şi fac gafe.
   Mno rezumând relația ta cu banca e una de căsnicie -când te-ai căsătorit din dragoste cu persoana.pe care o vrei, relația cu Statul e una de căsnicie forțată alții aleg pt tine.
   De fapt politica , rezumând cinic, e arta de a mulge constant laptele de la contribuabilul oaie, lăsându-i acestuia impresia că păşunea e a lui. Metaforic vorbind.

   (0)
  • cc

   te ințeleg ,te ințeleg.
   Realizez că eşti involuntar victima prostiei ( dislacheii care au dat dislike n-au citit un rând din postarea ta).

   Ps
   La modul cum dl Iliescu reacționează surprinzător de lucid şi chiar prodemocratic în mesaj a înțeles monştrii ideologici care dau târcoale a ceea ce a mai rămas dintr-o democrație originală. Chiar punerea sub acuzare a trebuit să fie sincronizată la o dată anume cu voia mai marilor desigur…. Doar se dă apă la moară celor care cred în conceptul de Stat Paralel invenție pur demonică a consultanților politici care a fragilizat pacea socială, justiți şi construit divergențe majore pe termen lung. Sacrificiurile cu încărcătură simbolică au fost utilizate întotdeauna în societățile umane pentru a stinge setea de sânge. Ruşii s-au debarasat de țar într-o clipită, apoi de Stalin , francezii la 1848 , apoi exilul lui Napoleon. Mai marii zilei decăzuți de la nivelul suprem al puterii la nivelul cel mai de jos în timp scurt. Vrajba -duşmănia față de „celălalt diferit” e de fapt încurajarea negativă a unui instinct social creat din nevoi de supraviețuire a speciei când era importantă apartenența la un grup anume. Acum că satul e global şi există o conştiință a libertăților celuilalt s-a mai atenuat barbarismul latent în noi, dar acesta e tot timpul prezent în creierul reptilian. Pentru că, nu Dumnezeu, Mohamed zeii celților, faraonilor, asirienilor etc..au eşuat secole de-a rândul să protejeze pe cei puțini numeroşi, slabi organizați lipsiți de resurse şi educație în conflicte.

   (0)
 8. cc

  Și cine naiba poate înțelege, admiterea oficială că prin măsurile respective,
  **Prin această măsura, statul nu câștiga niciun ban în plus, dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5 – 2 miliarde de lei.**
  Nu se mai înțelege nimic.

  (0)
  • cc

   Să înțeleg că 3 persoane sunt de acord că Statul are mai puțini bani în urma măsurii?
   Ok. :)))
   Ce ar fi să fie văduvit nu doar de suma respectivă, ci de tot bugetul?
   Ar jubila dislăkeii, desigur.

   (0)
 9. Zattara

  Petru Rares a jefuit orasul si a omorat bistriteni, pentru ca stramosii nostri nu au vrut sa i se supuna. Comunistii i-au facut piata, imbecilii din ziua de azi ii fac statuie. Asa-i cand deciziile le iau fel de fel de retardati, aflati vremelnic pe functii de decizie in judetul asta.

  (0)
  • Zattara

   ma tu nu esti bistritean, tu esti un imbecil comunist scarbos, o taratura care sigur profita in perioada asta de ceva relatii, cunostinte sau ai pupat in cur la psd. Cred ca ti-s vinete buzele, reptilo!!

   (0)
 10. Comedie comunista

  Mai bine il faceti sfant si pe asta ca si pe stefan cel mare… urmeaza mihai viteazul, nu-i asa doctore gelu buta??? :))) Rares petru a omorat oameni iar voi ii faceti statuie… ce fel de oameni sunteti??? In poze sunteti exact ca-n filmele cu comunisti cand veneau golanii de la partid comunist sa convinga taranul roman sa se inscrie in partid si la C.A.P … PSD = PCR

  (0)
  • Alexandru

   Stați liniștit că se lucrează la asta. Are deja mănăstire în pădure și pelerinaj anual. Se lucrează și la însfințire și la el și la Mihai Viteazu pe motiv că au luptat împotriva catolicilor. Și ăștia, catolicii, vestul, Europa, ne enervează acum foarte tare. Erdogan și Putin sunt steaua călăuzitoare a românilor sub zodia pesede.

   (0)
  • cc

   Păi e problemă de poziționare.
   Mergi pe mâna lui Otokarul produs în țara.lui Erdogan, cică plăteşti mai ieftin ( în timp ce ți-ai băgat comisionul la partid şi în buzunar prefăcându-te că reprezinți interesele călătorilor) dar pe termen lung ai costuri mai mari plus tot felul de surprize sau mergi pe Mercedesul produs în țara lui Merkel, care e un pic mai scump da ştii pe ce dai banii, dacă nu-ți merge ai asistență sau banii înapoi.
   Nimeni nu impune relații cu forța…:)

   (0)
 11. Conducatorii prosti

  Bugetarii muncesc de se spetesc si se plang ca au venituri mici iar ei o tin langa tot anul ca doar e centenarul. Va venii si vremea cand nu vor mai avea bani de salar… multumiri lui teodorescu care da cu economia de pamant… nu intoarcem in comunism??? Tot comunistii si securistii conduc tara!!!

  (0)
 12. Balan Marius - contribuabil

  Ieri 21 dec. prin aceasta ordonanta fiscala data de guvernantii pesede s-a anulat definitiv programul de guvernare. Tot ce deriva din aceasta proasta masura , adica robor, preturi, falimente plecari de investitori, si alte multe surprize nu erau trecute nici in gluma in programul lor . Sa nu mai vorbim de modificarile codurilor penale si pe proceduri. Deci TAPA totala data votantilor pesede !

  (0)
 13. bertha

  „Văzându Pătru vodă că bistricenii nu-l poftescu pre el, nici vor să priimască judeţe de la dânsul, încă şi de craiul loru lepădându-să, însuşi capul său s-au pornit cu toată oastea sa, cu mare urgie asupra lor. Şi strângându-i cu nevoi din toate părţile şi cu foc îngrozindu-i, iară ei văzându nevoia lor ce le-au venitu asupra lor, s-au închinat şi de la dânsul mai mare au priimitu. Mai apoi cu multe daruri fu dăruitu şi cu mare dobândă, el şi toată oastea lui s-au întorsu la scaunul său, la Suceava”, a menţionat acelaşi cronicar Grigore Ureche.

  Citeste mai mult: adev.ro/pbfbm3

  Era si cazul ca jefuitorilor si hotilor sa li se ridice statui la Bistrita.
  Cine credeti ca vor fi urmatorii pe lista?

  (0)
 14. Alexandru

  Din 1990 formula „Vom fi iarăși ce am fost …” este sloganul revistei naționalismului de pubelă – Romania Mare.
  În 2000 – reprezentantul naționalismului de pubelă câștigă în județul Bistrița-Năsăud în alegerile prezidențiale în ambele tururi.
  În 2018 – peremiștii Codrin Ștefănescu și Olguța Vasilescu ajunși în vârful PSD sunt cei care definesc politica si transmit mesajul public al partidului al partidului de guvernământ.
  „Vom fi iarăși ce am fost …” este înscris la Bistrița pe soclul unei statui de reprezentanții naționalismului de pubela din județ.
  Petru Rareș nu avea în vedere vreun obiectiv național când formula ceea ce avea sa ajungă sloganul naționalismului de pubelă românesc ci se referea la aspirațiile sale de mărire personală după ce și-a cumpărat cea de-a doua domnie. Nu este lipsit de interes că se afla la Stambul, acceptase cedări teritoriale și mărirea haraciului că doar nu dădea de la el.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.