Actualitate

„Steaua sus răsare, hoţii la închisoare”. De ce nu s-a renunţat la protest nici în prag de sărbătoare (FOTO)

„Ieşim în stradă  în Ajun şi chiar de Crăciun, fiindcă hoţii nu au sărbătoare”, au motivat bistriţenii care au lăsat la o parte pregătirile pentru sărbătoarea Naşterii Domnului ca să manifesteze în faţa Palatului Administrativ faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Ei au adaptat chiar un vers dintr-un colind: „Steaua sus răsare, hoţii la închisoare!”.

Ionuţ Pop – organizator protest: „În fiecare sâmbătă şi duminică protestăm, se ştie, fiindcă au modificat legile Justiţiei, iar acum au trecut la modificarea Codului Penal ca să scape ei de puşcărie. Nu am luat nicio pauză de sărbători pentru că şi ei au lucrat până la 10 seara să modifice legile Justiţiei şi Codul Penal. E dreptul nostru constituţional să protestăm şi să ne spunem părerea. Avem autorizaţie şi pentru duminică, în Ajunul Crăciunului, dar am căzut de acord cu cei de la Jandarmerie să nu facem marş. Mâine protestăm şi apoi mergem la colindat”.

Florin Chereji – preşedinte Asociaţia Bistriţa Civică:  „Cred că foarte important e un semnal dat în momentul de faţă. Dacă Înalta Curte, instanţa supremă, a atacat la Curtea Constituţională şi ei, care sunt cei mai buni magistraţi din ţara asta, au găsit 16 articole încălcate cu statutul magistraţilor, cu legea ANI, nu cred că sunt nebuni. Departamentul de stat al SUA, cum ar fi ministerul lor de externe, ambasadorii din şapte ţări cele mai dezvoltate din UE ne-au transmis un semnal foarte puternic. Nu e vorba că ne încalcă suveranitatea, problema e că România şi-a luat nişte angajamente la intrarea în UE pe care nu le respectă şi atunci, dacă am intrat în acest club select al UE, trebuie să respectăm aceste principii pe care le are UE. Noi am venit şi în această seară aici să dăm un semnal că susţinem în continuare Justiţia. Nu putem lăsa ţara asta pe mâna infractorilor pentru că asta se va întâmpla. Eu am o mare speranţă după această acţiune a ICCJ. Nu cred că CCCR va putea să nu ţină cont de acest lucru”.

Marius Bălan – Partidul Verde: „Îmi doresc ca Moş Crăciun care va veni mâine seară să aducă celor buni cadouri, iar celorlalţi să le aducă un altfel de cadoul, de la Justiţie. Este cazul să intrăm în 2018 mai curaţi şi mai liniştiţi. Numai aşa ne vom linişti când vom vedea un semnal de normalitate din partea aleşilor. În ce priveşte faptul că protestăm chiar şi acum, acest lucru nu înseamnă că nu suntem creştini. Mâine voi sta acasă, voi merge la biserică, mă voi ruga pentru ţară şi pentru toţi oamenii de bine. Ceea ce facem astăzi nu e un semn necreştinesc. Este o redută. Puţini câţi suntem aici nu cedăm şi gata, aşa cum nici ei nu cedează. Ei spun că s-au consultat cu societatea civilă. Eu nu înţeleg de ce nu a organizat Prefectura o dezbatere publică cu judecători, procurori, jurişti, societate civilă, oameni care puteau pune problema acestor amendamente chiar de la Bistriţa. Până la jumătatea lui 2018 nu se va întâmpla nimic, dar eu nu vreau ca România să ia exemplul Poloniei, să nu mai aibă drept de vot, să piardă fonduri europene. Eu zic că ei îşi fac numărul. Eu îl aştept pe preşedintele Iohannis să vedem ce face. Mai este o minge mică la el şi, evident, la Curtea Constituţională a României”.

Cristian Roth – preşedinte Forumul Democrat German Bistriţa: „Sunt aici ca persoană fizică. Vreau să atrag atenţia asupra unui aspect interesant: trei din cele patru legi care s-au modificat acum substanţial sunt date de PSD în 2004, nu de Monica Macovei, cum se zice. Mă întreb dacă din 2004 până acum au funcţionat, de ce această viteză în a le modifica. PSD e la guvernare cu ALDE, fără ALDE deja de 5 ani, dacă nu mă înşel. E destul de ciudat cum se modifică aceste legi. Un lucru pe care vreau să-l subliniez este că programul cu care PSD a câştigat alegerile nu vehiculează asaltul acesta asupra Justiţiei, cât creşterea nivelului de trai. Continuăm să protestăm chiar şi în prag de sărbători fiindcă e necesar să fim consecvenţi în limitele normalităţii, democraţiei, fără să facem scandal prea mult. Trebuie să arătăm că nu suntem de acord. Nu doar strada trebuie să acţioneze, însă noi ne spunem punctul de vedere la modul cel mai democratic posibil şi de aici încolo sper că nu va funcţiona aşa-numita dictatură a majorităţii. Probabil că o parte din modificări erau necesare, dar nu se fac în trei zile, ci cu o dezbatere publică, largă. Aşteptăm şi măsurile care să se traducă în creşterea nivelului de trai. Deocamdată, de la 1 ianuarie 2018 se pare că nu vor fi implementate acele măsuri”.

Majoritatea manifestanţilor au spus că vor lua o pauză în Ajunul Crăciunului şi vor reveni la proteste săptămâna viitoare. Alţii însă au declarat că nu vor renunţa să iasă în stradă nici duminică.

27 comentarii

 • Dacă până şi ambasadele Danemarcei, Suediei, Finlandei, Olandei, Belgiei, Franței si Germaniei si-au exprimat îngrijorarea cu privire la încercările guvernului de a slăbi independența sistemului judiciar românesc, înseamnă că demonstranții au motive bine intemeiate de a protesta.
  Acum este clar că ceea ce face PSD nu este bine, ambasadele străine nu se amestecă cu una cu două în afacerile interne ale altor țări.

  • Daa, iti dai seama ca amabasadele au angajat repede niste traducatori, au facut o comisie din specialisti in drept si au analizat situatia, pe urma au dat pe goarna ingrijorarea. Sa ma scuteasca ambasadele! 🙂

 • Chereji, cu mutra aia a lui acra, parca ar fi o corcitura intre Tudor Chirila si Bahaian. Zici ca e rezulatul unui 69 facut de Chirila cu Bahaian. Chereji si Maroniul imi sunt cei mai antipatici locuitori ai orasului, Nu stiu cum as reactiona in cazul in care m-as intalni cu ei, face to face. Balan e simpatic, el e deja o mascota a orasului. Chiar as inlocui strutii cu Balani.

 • Alan Dala ; iti multumesc si tie pentru felul in care imi porti de grija. Pe bune ca ai lansat o idee intersanta. Dupa ANUL NOU poti sa faci o astfel de propunere in prima sedinta de CL. Daca trece si la randul meu sunt convins ca va creste atractia turistica a orasului sa sti ca poate ca voi accepta ceea ce propui tu . Poate ca in acest fel isi mai plateste din pacate si Primarul care o stricat banii pe STRUTI. Pana la urmatorul articol in care o sa mai dai de mine, eu iti doresc SARBATORI FERICITE si masa imbelsugata !

 • ,, Am ieșit să protestăm,

  Jos, jos, să îi dăm,

  Că baronii nu se lasă,

  Jos, jos, să îi dăm,

  Că baronii nu se lasă,

  Jos, jos, să îi dăm.

  Toată viața ne-au furat,

  Jos, jos, să îi dăm,

  Țara întreagă ne-au luat,

  Jos, jos, să îi dăm,

  Țara întreagă ne-au luat,

  Jos, jos, să îi dăm.

  Mustăciosul și Ciordache,

  Jos, jos, să îi dăm,

  Sunt puși numai pe furate,

  Jos, jos, să îi dăm,

  Sunt puși numai pe furate,

  Jos, jos, să îi dăm.

  Am ieșit să protestăm,

  Jos, jos, să îi dăm,

  Că baronii nu se lasă,

  Jos, jos, să îi dăm,

  Că baronii nu se lasă,

  Jos, jos, să îi dăm.

  La mulți ani, cu executare!”

 • Din lipsa de ocupatie si nebagare in seama se ajunge pe strada k pancarta in gat…pe cine dracu reprezentati voi ????
  3 PADUCHI SI O CARUTA

  • La cata infantilitate dovedesti, inspiri mila, Martine! Dar nu esti singur in grupa, te insoteste „proletarul de dreapta”?!

 • Si omul cu florile….????iarăși nu le-ați chemat sau este absent motivat.haaaaaahgaaaaaa…..haaaa.
  Păi se poateeee…..eeeee!!!

 • Voi duzina din staradă ! Ar trebui să cereți bani dublu pentru ajunul Crăciunului! Să nu se zgârcească la bani CIUMA NEAGRĂ SRI-DNA ! Apropo, cum sunteți trecuți în cartea de muncă cu ce cod COR ?

 • Atacurile la persoană mai sus exprimate sunt o dovadă a lipsei totale de discernământ a celor care le -au exprimat, de pe pozitia anonimatului, față de niște oameni care public își exprimă prin protestul lor o poziție personală, în legătură cu un demers al unei majorități politice vremelnice de a impune propria viziune si-n interes propriu de a se face justiție în România.
  Întrebare: care majoritate:? Luați de socotiți cât la sută din voința acestui popor este reprezentată de coaliția ce actualmente girează executivul și legislativul acestei țări.
  Întrebați-vă, care-i graba de-a pune piedici justiției, ce într-un stat de drept este putere independentă, si în interesul cui este acest demers.
  Activați și o altă resursă de cunoaștere decăt cea care vă este inconștient impusă de propaganda căreia actualmente îi sunteți prizonieri.
  Dacă vă slujesc dumneavoastră aceste modificări, dacă aveți de dat explicații în fața unui procuror pentru niște bani publici de care v-ati folosit, sau nu puteți să vă justificați averea din veniturile pe care le declarați, atunci vă înțeleg demersul. Trebuie puse cât mai multe piedici justiției în acest caz, pentru că încalcă un drept la fel de fundamental cu acela de a fi cinstit, dreptul de a fi corupt și necinstit. Nu-i așa?
  Percepția majoritară la nivelul societății românești despre hoți este că aceștia se află în Parlamentul României, nu în procuratură și prin tribunale. De ce asta?
  Ați urmărit vreo dezbatere din comisia juridică? Vă simțiți reprezentat de acele dezbateri sau de modul discreționar în care ele s-au desfășurat? Ce calificare are Florin Iordache sau Eugen Nicolicea, ce într-o țară normală n-ar avea cum să reprezinte un partid politic în Parlament, ei fiind niște analfabeți funcțional? Spuneți, pe bune, că vi i-ati dori de angajați în vreo companie pe care o dețineți, că-i vedeți pricepuți la a face ceva ăn afara structurilor și relațiilor de partid. M-aș mira!
  Vă reprezintă eleganța președintelui Senatului României la adresa unor colegi parlamentari sau a Președintelui României, sau vă bucurați că, parcă, parcă, se pune de-o suspendare a lui și măria sa va junge președinte pe perioada vacantării funcției?
  Faceți parte din categoria bărbaților care, dacă se simt cumva agresați de acțiunile unei femei ce vă dăruiește ostentativ o carte, îi replicați: te f… în gură?
  Uitați-vă cât de risipiți suntem!
  No, Doamne ajută!
  Sărbători cu liniște deplină… indicate de partid!

 • Ce vedeti rau in faptul ca, potrivit noilor legi ale justitiei, despagubirile platite de statul roman celor care castiga procese la CEDO vor fi recuperate de la procurorii si judecatorii ce nu si-au facut treaba cum trebuie si au dat sentinte abuzive?

  • Exact….asta discutam si eu zilele astea cu cineva.
   Un ametit de magistrat greseste si te baga cativa ani la puscarie dintr-o greseala sau prostie de-a sa.
   El sa nu plătească ???
   De ce ?? Se cred Dumnezei pe pamint. Ai gresit ….platesti.
   Doar ca ei plătesc cu bani …..altii plătesc cu libertatea.

  • Amețit de magistrat? Pe bune? Acum sunt magistrații cei din cauza cărora România o duce prost, că ei prejudiciază, amețiți fiind, onoarea de neștirbit a celor ce ajung pe mâna lor. De unde concluzia asta? Cât la sută din ceea ce s-a furat în țara asta poate fi imputat magistraților?
   Oameni buni, ce-ați fumat? În ce capcane vă lăsați atrași de propaganda hoților? Gândiți înainte de a scoate ceva pe gură!

 • Nu am fumat nimic, nene/tanti. Doar ca ideea ca judecatorii/procurorii, din cauza carora Romania pierde anual procese la CEDO si plateste milioane de euro despagubiri, vor da acei bani inapoi statului e foarte buna.

  • Bravo meseriașule! Atâta ai înțeles tu cu mintea ta, proprie și personală din modificările ce se încearcă a se aduce legilor justiției. Dar că politicienii care fură cam de ordinul 1000 de ori mai mult și vor să scape bazma curată, cam ce spui? Ăștia îs aleși de popor să facă asta, nu-i așa?

 • Nene/tanti, am retinut ce ma intereseaza. De prea multe ori in tara aceasta procurori/judecatori s-au jucat de-a Dumnezeu cu vietile si averile multor oameni si nu au platit pentru erorile comise. Medicii sunt obligati sa aiba asigurare pentru cazurile de malpraxis, asigurare ce o platesc din banii lor, asa ar trebui sa aiba si procurorii/judecatorii, iar daunele sa le plateasca din banii lor, nu din ce dam eu si tu la bugetul de stat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.