”Știi ce mănâncă copilul tău? Vreau toleranță ZERO pentru alimentația nesănătoasă din creșe, grădinițe și școli”

Holistic

”Instituțiile de educație, grădinița și școala, sunt un mediu propice pentru promovarea unui mod de viață sănătos, inclusiv prin impactul pe care îl au asupra părinților. Un comportament alimentar sănătos în perioada copilăriei, previne sau întârzie apariția unor boli ale societății moderne. Obiceiurile alimentare sănătoase se formează din primii ani de viață. Desigur, rolul în formarea unui comportament alimentar adecvat îl joacă și părinții.

În prezent, pentru meniul zilnic al unităților de învățământ preșcolar și școlar, sunt folosite produse alimentare cu un conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi, dar și metode gastronomice necorespunzătoare. De asemenea, meniul este sărac în fructe și legume. Astăzi, preșcolarii și școlarii nu beneficiază de o alimentație sănătoasă și echilibrată. Consider că este profund greșit ca un copil să primească la creșă și la cămin ceai îndulcit cu zahar și crenvurști. Pe lângă alimentele propriu zise, cauzele sunt multiple: lipsa condițiilor de păstrare a produselor alimentare, deficitul de bucătării profesionale moderne, lipsa unei instruiri continue a personalului.

Starea de sănătate a copiilor este influențată de cantitatea și calitatea alimentelor, inclusiv de respectarea tehnologiei de pregătite a acestora. Pentru unitățile de învățământ școlar contractele pentru achiziția de alimente, se încheie de cele mai multe ori, între firmele de catering și părinți, școala fiind astfel scutită de probleme și control. Medicii care avizează meniul nu au, de fiecare dată, competențe pediatrice sau nutriționale. Anchete alimentare efectuate de către instituțiile de control, vizează în primul rând unitățile de învățământ private, dar cei mai mulți copii sunt înscriși, așa cum este și normal, în sistemul public.

Ce trebuie făcut?

În primul rând legislația trebuie să devină foarte clară și adaptată ultimelor descoperiri în domeniul nutriției. Toleranța față de alimentele nesănătoase în creșe, cămine și școli, trebuie să fie ZERO.

Implementarea de către Stat a sistemului “After School“, aflată în programul de guvernare al Partidului Național Liberal, trebuie să vină la pachet cu o abordare corectă a alimentației școlare. Voi susține din Senatul României această inițiativă, pentru ca ea să fie aplicată complet și corect. Programul “Laptele și cornul“ trebuie să devină un suport pentru o alimentație sănătoasă (fără zahăr și lapte praf). Chioșcurile alimentare din școli nu trebuie să comercializeze alimente nesănătoase, sucuri carbogazoase și cu conținut ridicat de zahăr.

Statul trebuie să bugeteze corespunzător alimentația în unitățile de învățământ preșcolar și școlar, pentru ca meniul copiilor să conțină alimente recomandate de nutriționiști și superioare din punct de vedere calitativ.

În opinia mea, pentru aceasta este nevoie de modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice, pentru a încuraja cumpărarea de alimente de la producătorii locali. Carnea, produsele lactate, ouăle, legumele și fructele, trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar producătorii locali pot să le ofere.

Această abordare oferă un dublu beneficiu: alimentația copiilor noștri va fi una sănătoasă și echilibrată, iar producătorii locali vor fi încurajați prin pârghii instituționale asumate de către Stat.

Acesta este crezul meu și voi lupta, în Senatul României, pentru viitorul sănătos al copiilor noștri”

Ioan TURC, Candidat PNL la Senatul României

(PE) PNL Bistrița-Năsăud

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Larisa

  Ma bucur sa vad ca cineva se gandeste si la copiii nostri! Din pacate este foarte greu sa controlam alimentatia lor. Baietelul meu petrece la scoala 5-6 ore, inevitabil cumpara de la chioscul scolii mici rontaieli, pe ambalajul carora daca citesc compozitia ma ingrozesc, o insiruire de E-uri, iar intre o sticla de apa si un suc frumos ambalat si colorat, stim ce prefera…Sper sa reusiti sa realizati ce va propuneti!

  (0)
  • raul adrian

   ……….si nici n-o sa mai vedeti deschis subiectul asta dupa 11dec
   va garantez eu.

   (0)
  • Gigi

   Daca omul are o propunere legislativa, cand sa o faca? In guvernarea PONTA?
   Votati in continuare PSD-ul iar copii o sa manance tot lapte praf si corn umflat cu pompa…

   (0)
  • Ionel

   Pana acum a fost ocupat cu problemele „deosebite” de la Registrul Comertului. Acum si-a fact un pic de timp pentru rezolvarea unor problemele la care a cugetat 7 ani. Dupa care se va intoarce la cugetari. Daca Mai gaseste fotoliul liber.

   (0)
 2. eu

  Parca l-am vazut pe domnu prin Kau…land la cumparaturi zilele astea, poate era altu…numa mincare „sanatoasa” din Turcia si EU..cum e sloganu alora? ahh- ” traieste fresh”….(:) (:)

  (0)
 3. Adrian C.

  Domnilor liberali
  Mâncarea sănătoasă costă. Nu putem oferi alimente bio, fără zahăr, grăsimi, fără a mări taxele si impozitele.
  Eu strig de câte ori am ocazia: Impozitare progresivă !! Cei care au salarii mari, isi pot permite sa fie impozitati cu 30% din suma ce trece peste 5000 lei. O să vină impozitarea progresivă si in România. E doar o chestiune de timp.

  (0)
  • Roth Cristian

   Asta suna ca un fel de pedeapsa pentru cei care castiga mai mult.
   Sau ar putea fi pus in practica, daca cei care ar plati in plus ar primi ceva in plus…

   (0)
  • Ovidiu

   Adrian C. impozitarea progresiva nu a adus avantaje. Și nici nu este corectă. Adică de ce sa fie impozitat cu mai mult un om care are studii superioare față de unul cu liceu sau zece clase doar ca cei din urma sa nu se simtă discriminati? Sau unul care muncește 10 au 12 sau 16 ore sa ia la salar cu puțin mai mult decât unul care muncește 8 ore și care după serviciu merge acasă și sta cu burta în sus la televizor și se uita la telenovele sau tot felul de emisiuni jalnice? Nu este corect! Impozitarea progresiva nu a făcut altceva decât să dezvolte munca la negru. Tipul ăsta de gândire îi aparține lui Ion Iliescu care s-a opus vehement impozitării unitare dar el este și va muri un comunist cu gândire Leninista care susținea ca toți oamenii sa fie egali! Doar ca și așa unii au ajuns sa fie mai egali decât ceilalți!

   (0)
 4. Adrian C.

  @Roth Cristian
  Este un proverb care spune că ” Cei cu umerii lați cară cele mai grele poveri”
  Adică un copil, o femeie, un bătrân un om slab nu o sa ducă aceeasi povarą ca si un bărbat tânăr si in putere.
  Cei puternici cară ce e mai greu, iar cei slabi cară ce e mai usor.
  Aşa e echitabil!

  (0)
  • Roth Cristian

   E foarte usor sa privim dintr-un alt unghi.
   1.Daca mergeti dvs. la magazin si cereti 1 kg de mere, veti plati 3 lei. Va asigur ca pretul va ramane acelasi, indiferent de persoana care face cumparaturile (un copil, o femeie, un bătrân un om slab).
   2.Echitabil?
   O persoana castiga 2000 ron pe luna, plateste 320 ron.
   O alta castiga 6000 ron pe luna, plateste 960 ron. Diferenta e considerabila dar in acest caz putem vorbi de echitabil.
   Daca am impozita diferit (30%) mia de lei peste 5000, i-ar mai ramane omului 700 – facand abstractie de celealte impozite. Riscam sa descurajam munca, oricum lovita de CAS intr-o masura foarte mare.
   3.Omul ala cu umerii lati are nevoie de mancare mai multa decat batranelul sau copilul. Primeste ceva in plus fata de restul, care sunt multmai putin impozitati?
   4.Pana la urma, orice am spune, oamenii sunt diferiti. Unii pot mai mult, altii mai putin. Unii au avut inspiratia/norocul sa urmeze o profesie cu cerere pe piata. Altii, si sa fi vrut, nu ar fi reusit. Eu nu zic sa nu fim solidari (de exemplu, sistemul de asigurari de sanatate : platim toti sa ca-i ajutam pe cei bolnavi), dar consider ca descurajarea muncii si lipsa de competitie ne plafoeaza pe toti si ne face mediocrii.
   5.Ca sa revin la sistemul de asigurari de sanatate : macar de ar plati toti. Si chiar si in sistemul asta s-ar putea face niste departajari intre cei care nu platesc nimic sau foarte putin si cei care platesc foarte mult.
   6.Inchei cu o poveste interesanta .

   Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar odata a picat o grupa intreaga.

   Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA !

   Profesorul le-a spus, „OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10.”

   Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un 8. Studentii care au studiat intens au fost suparati, iar cei care au studiat mai putin au fost bucurosi.

   Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o „pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin.

   Media celui de-al doilea test a fost 5 !!! Nimeni nu mai era fericit.

   Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 3.

   Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.

   Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.

   Nu putea fi o explicatie mai simpla.

   Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:

   „Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
   Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea, si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.”
   Nu poti multiplica bogatia divizand-o!

   (0)
  • te contrazici adian C

   CEI SLABI MANACA MAI PUTIN
   EU DACA SUNT MAI MARE MANANC MAI MULT SI AM NEVOIE SA MANANC SI SA MA INCALZEC MAI MULT
   daca castig mai mult de ce sa ma impoziteze mai mult si sa-mi reduci portia de hrana?????

   (0)
  • @roth

   scuze ca am scris mai sus ce ai scris si tu putin si mai sus, am vazut dupa aceea ce ai scris!!!!!
   l-am urmarit doar pe adrian C sa vad ce a scris ca scoate numai aberatii cu impozitarea progresiva

   (0)
 5. Balan Marius - PARTIDUL VERDE

  Domnilor LIBERALI si dragi comentatori. Tot materialul si comentariile sunt de pomana. De ce ? Va garantez ca alegerea mancarii sanatoase nu este o treaba grea si nici foarte costisitoare. Va garantez ca familiile cu bani mai putini mananca cu mult mai sanatos decat altii din lipsa de optiuni , fiind nevoiti sa puna osul si la cultivarea produselor BIO de gradina. Aproape toti romanii au un petec de pamant mostenire. Si cei care stau la bloc la fel. Suntem o tara de proprietari si nimeni nu ne opreste sa alegem o cale simpla si sanatoasa. Va mai garantez ca oricat de sanatos se va manca in scoli si gradinite, tot parintii sunt cei care raspund de alimentatia copiilor lor. Astfel ei trebuie sa fie constienti ca dupa orele de program din crese, gradinite si scoli sa evite de asi duce copiii sa manance poduse tip FAST-FOOD prin malluri, benzinarii si marketuri. Copilasii nostrii nu pot sa dea din picioare la toate prostiile impachetate de pe rafturi si parintii sa se lase induiosati. Daca te duci intr-o Duminica pana la CLUJ la mallurile de acolo te ingrozesti ce vezi si cati copii obezi stau la masa cu parintii , la fel de pofticiosi si prost informati, chiar inconstienti de raul pe care-l fac copiilor lor. Modernismele vin in schimb si cu lucruri si obiceiuri mai putin sanatoase, de aceea este extrem de greu sa convingi omul asupra acestor aspecte. Optiunea este libera asa ca ?

  (0)
  • Ovidiu

   Nici macar nu trebuie sa mergi la Cluj este sufiient sa mergeti sambata si duminica in parc si o sa vedeti o multime de tineri care ies de la supermarketul de acoo cu tot felul de porcarii pe care le baga in ei! Mai mult la scoala in loc sa aiba cat mai multe ore de educatie fizica bagam in ei matematica si fizica si chimie si alte materii de care nu o sa se foloseaca niciodata dar pe care sunt nevoiti sa stea si sa le invete. Lipsa de misare mancatul excesiv si mai ales necontrolat ii fac pe acesti copii sa devina obezi! Imi amintesc de un film de desene animate Wall-e (cina l-a vazut stie despre ce vorbesc) care transmite de fapt un mesaj!

   (0)
 6. raul adrian

  dl. Turc, sigur ca stiu ce maninca copii mei, ca doar n-o sa stau sa le dea astia de la scoala de mancare. le pun eu …si am terminat bilciul. asa ca nu mai faceti dvs pe protectorul copiilor nostrii ………..ca stim noi sa-i protejam mai bine. ok ?? ca e doar slogan de campanie ….ca sa mai stati 4 ani la ciolan[am vrut sa spun ciolos]….inteleg pina la un punct , sa nu va folositi de copii , ca e in sfera penala. ok?? ati inteles ???

  (0)
 7. Nu suntem Prosti!

  ASta este senatorul fantoma…este acelasi care de vreo cativa ani nu am auzit nimic si dintr-o data le stie pe toate. TIPIC PENTRU POLITICIENII ACTUALI!
  ne-am saturat de astia ca tine care le stie pe toate… tu sti economie, nutritie, agricultura, geopolitica, aparare …astept ca in ultima saptamana sa ne vorbesti si despre cum se fixeaza Tampaxul …apoi poti sa mergi linistit in parlament ca ai acoperit nevoile tuturor.
  un mar NU, pentru SENATORUL GHIVECI!

  (0)
 8. Ovidiu

  Super tare articolul! Asta îmi aduce aminte de o contestație la o amendă primită de la ANPC luată pentru un produs chimic de curățat (Domestos) pe care scria clar ca este un produs chimic și ca în cazul în care este înghițit trebuie de urgenta consultat un medic dar care avea doi ani termen de valabilitate iar pateul de ficat pe care îl găsim în magazine indiferent de producător are cel puțin trei ani termen de valabilitate și ăsta în condițiile în care nu trebuie ținut în condiții speciale! Și în ziua de azi îmi pun aceeași intrebare: pateul de ficat are mai multe chimicale decât Domestosul?

  (0)
 9. elementar

  shefu, nu ti-a zis nimeni ca un gentelman nu-si da niciodata sacoul jos. ai vrut sa arati si tu ca Ciolos in camasa, da ala vrea sa zica ca munceste.
  ia-ti naibi un consilier sa te invete lucruri elementare!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.