Actualitate

Strategia de dezvoltare în turism, prezentată la CJ. Ce investiţii sunt prevăzute în proiectul integrat

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a prezentat proiectul integrat de dezvoltare a turismului pe Văile Bârgăului, Someşului şi Sălăuţei, pentru care se doreşte în principal finanţare europeană: domenii schiabile, cu telegondolă, telescaun şi teleschi, centre nautice şi hipice, parcuri de aventură, sate de vacanţă, ferme şi stâne ecologice, zone de parapantă şi rafting.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a prezentat într-o conferinţă de presă strategia de dezvoltare turistică integrată a următoarelor zone: Valea Bârgăului, Valea Someşului Superior şi Valea Sălăuţei.  La conferinţă au mai fost prezenţi administratorul judeţului, Florin Moldovan, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu şi primarii comunelor Livezile (Traian Simionca), Prundu Bârgăului (Doru Crişan), Tiha Bârgăului (Tudorel Ciotmonda), Bistriţa Bârgăului (Vasile Laba), Dumitriţa (Vasile Moga) şi Cetate (Daniel Moldovan), care au înfiinţat o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară în turism.

Proiectele majore sunt: pe Valea Bârgăului – domeniu schiabil, parc de aventură cu tematica ”Dracula”, centru nautic de agrement, centru nautic sportiv, parc acvatic, centru de echitaţie, trasee de drumeţie şi bicicletă, zonă de belvedere şi parapantă, centru de închiriat echipament sportiv, sat de vacanţă, stână ecologică, centru de producţie, colectare şi expoziţie de produse tradiţionale, punct de informare turistică; pe Valea Someşului – domeniu schiabil, parc de aventuri, ştrand, centru hipic, trasee de drumeţie şi bicicletă, zonă de rafting, centru de închirieri echipament sportiv, sat de vacanţă, fermă ecologică, centru de producţie, colectare şi expoziţie de produse tradiţionale, centru de păstrare a tradiţiilor populare şi zonă de spectacole în aer liber, punct de informare turistică; pe Valea Sălăuţei – domeniu schiabil, parc de aventuri, centru hipic, trasee de drumeţie şi bicicletă, centru de închirieri echipament sportiv, sat de vacanţă, stână ecologică, centru de producţie, colectare şi expoziţie de produse tradiţionale, centru de păstrare a tradiţiilor populare şi zonă de spectacole în aer liber, punct de informare turistică.

”Am vorbit de mai multe ori despre strategii de dezvoltare, unul dintre potenţialele neexploatate este turismul. Am ajuns să lucrăm cu o companie care ne-a făcut un studiu de oportunitate şi prefezabilitate, pentru a vorbi despre lucruri concrete şi proiecte realizabile. Dorim să dezvoltăm comunităţile locale şi să oferim cetăţenilor o oportunitate de petrecere a timpului liber. ADI va avea obligaţia să facă studiul de fezabilitate, pentru a putea trece la depunerea cererii de finanţare pentru în practică a proiectelor. Avem trei zone care se pretează la turism all seasons. Pe Valea Someşului luăm în considerare şi Rebra-Parva. Pe Valea Rebrei se va practica un sport foarte căutat, raftingul. Pentru Valea Bârgăului lucrurile sunt avansate, am stabilit cu primarii ce proiecte vor fi atribuite fiecărei primării, mă voi întâlni pentru o discuţii preliminare cu primarii şi pe celelalte două zone. Această strategie pe turism va fi parte componentă a strategiei de dezvoltare a judeţului, care va fi supusă spre aprobare în plen în 19 decembrie. În 17 decembrie va fi o dezbatere publică”, a precizat şeful CJ.

Radu Moldovan a declarat că principalele resurse financiare pentru realizarea acestor proiecte sunt cele europene. ”Am făcut un pas mare, ştim ce vrem şi ce avem de făcut. Vom aplica pentru astfel de finanţare, vom vedea ce reuşim, dacă nu, există şi varianta altor tipuri de finanţări, inclusiv parteneriatul public-privat. Nu avem încă estimări, le vom avea după ce se va face studiul de fezabilitate. Mi-e foarte greu să fac estimări vizavi de perioada de finalizare, n-aş vrea să mă hazardez. Ne dorim un timp cât mai scurt. Toate proiectele vor fi interconectate. Vom vedea dacă tot proiectul este finanţabil pe fonduri europene sau doar parte din el. Orizontul de timp e mai scurt dacă reuşim să depunem tot proiectul pe fonduri europene. Pe lângă aceste proiecte, urmează zona privată care va trebui să dezvolte pensiuni, restaurante pentru deservirea turiştilor. Noi avem obligaţia să creăm oportunităţi, nu facem activităţi comerciale, rămâne în cadrul ADI să stabilim care va fi modul de administrare. Le-am propus primarilor, cu acordul CL, să se creeze societăţi care să administreze proiectele respective: calitatea serviciilor, modul de întreţinere a patrimoniului.”.

El a adăugat că pe Valea Bârgăului domeniul schiabil este prevăzut în zona Tihuţa, iar pentru Parcul Dracula principala responsabilitate revine Primăriei Tiha Bârgăului (”A fost identificat terenul, se fac toate procedurile necesare”). La Prundu Bârgăului se va construi un parc acvatic, care iarna va putea fi folosit şi iarna, urmând să aibă bazin interior şi alte facilităţi. Centrul de echitaţie va fi pe raza comunei Josenii Bârgăului, zona de belvedere şi parapantă la Bistriţa Bârgăului, satul de vacanţă pe terenul comunei Cetate, stâna ecologică pe raza comunei Livezile. Moldovan a afirmat că în Prundu Bârgăului va fi un centru de producţie, colectare şi expoziţie de produse tradiţionale: ”Una din marile probleme este valorificarea superioară a ceea ce ne oferă natura. Acum ciupercile sau afinele se vând la calea ferată. Vrem să aducem aceste bunuri la nivel finit şi când vom avea aceste produse certificate putem să ne gândim la intrarea lor în reţelele marilor magazine”.

Radu Moldovan a subliniat că este nevoie de o discuţie cu Primăria Bistriţa, ”pentru că nu vreau să ne suprapunem”, vizavi de crearea ”unui adevărat centru de informare turistică” la nivelul municipiului şi de realizarea unui centru de afaceri.

”Specialiştii au descoperit că una dintre cele mai frumoase zone este cea cu pârtia de schi de la Telciu. Primarul de acolo are deja discuţii cu partenerii din Elveţia, vom vedea cum facem, îşi asumă Primăria această parte sau nu, eu n-am nimic împotrivă”, a mai spus preşedintele CJ.

1 radu moldovan 9 dec 2 turism 9 dec 3 turism 9 dec 4 doru crisan 9 dec 5 turism 9 dec 6 turism 9 dec 7 daniel moldovan cetate 8 ciotmonda 9 dec 9 traian simionca 9 dec 10 vasile laba 9 dec 11 vasile moga 8 dec 12 turism 9 dec

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.