Struţul albastru a fost mutat, mai întâi, la umbra Bisericii Evanghelice, dar se aude că va pleca mai departe împreună cu ai săi confraţi. Destinaţia ar fi Parcul Tineretului de pe Avram Iancu şi poate chiar Parcul Municipal. În fond, struţii sunt preferaţii copiilor care frecventează mai des ambele parcuri.
Zilele trecute am făcut un sondaj ah-hoc în piaţeta de la blocul Lamă. I-am întrebat pe oameni dacă le plac merele, struţii şi ouăle. În proporţie de 90% mi-au răspuns că struţii nu au nicio legătură cu Bistriţa şi că merele sunt urâte. Cu ouăle au fost mai indulgenţi poate şi pentru că ştiau că vor fi luate de pe străzi după sărbători. În schimb, mi-au spus că ar fi aşteptat din partea Primăriei Bistriţa să planteze mai mulţi pomi, să monteze mai multe bănci şi să reînfiinţeze cişmele stradale.
E clar pentru toată lumea (poate mai puţin pentru cei care stau în birouri răcoroase cu aer condiţionat) că anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. În ultimii ani, am avut doar două anotimpuri: iarnă şi vară, iar ultimul ne-a făcut să uităm de vremurile în care învăţam că România are parte de o climă temperat-continentală. O fi fost cândva. Temperaturile extrem de ridicate din timpul verii mult prea lungi le simţim în blocurile făcute din betoane ce se supraîncălzesc, dar şi pe stradă. Ferească Dumnezeu să ai de traversat oraşul pe jos într-o zi cu 30 de grade. Sunt extrem de puţine bănci (cu excepţia Bulevardului Independenţei) pe care să te poţi aşeza la umbră. Dacă ţi se face sete şi nu ai bani să-ţi cumperi apă, n-ai decât să mori de sete. Nu găseşti niciun loc în care să te răcoreşti cu o gură de apă rece care vine printr-o cişmea. Pe pietonal nu e nicio sursă de apă, iar toate băncile de acolo (fără spătar, deşi e greu de înţeles de ce) sunt expuse la soare. Nici nu e de mirare că acest loc de promenadă e veşnic gol şi are un aspect dezolant.
Personal nu înţeleg de ce administraţia oraşului consideră normale aceste lucruri. Se vorbeşte mereu despre pârtii, despre sporturi de iarnă din mult îndepărtatul Wonderland, dar nu se ia deloc în considerare viaţa omului de rând din timpul verii, un anotimp care a devenit mult mai lung decât iarna şi mult mai greu de suportat printre betoane.
Toate televiziunile au transmis zilele acestea zeci de ştiri de la mare, ştranduri şi piscine care s-au deschis mai devreme anul acesta dat fiind faptul că temperaturile au fost atât de ridicate. La noi, pauză. E absolut imposibil pentru mine să înţeleg de ce atât iarna, cât şi vara ne prinde an de an nepregătiţi. Nu avem antiderapant la prima ninsoare, nu avem apă în ştrand în zilele toride. În plus, nici fântânile arteziene nu merg. Cine a venit de sărbători acasă sau în vizită la Bistriţa nu a avut ce face altceva decât să se plimbe printr-un oraş toropit de căldură şi să se fotografieze cu nişte figurine.
Cristiana Sabău
mda.. palmierii merg intradevar in bistrita.. ca na.. in bistrita este recunoscuta pt. padurile de palmieri, clima este potrivita… si acest arbust trebuie sa fie un simbol al orasului 😀 Mascariciul asta de primar sare din lac in putz. Io nu stiu de ce trebuie sa platesc din banii mei toate aiurelile astea, in loc sa platesc un om competent care administreze orasul, sa creeze oportunitati de investitii si sa il dezvolte. Acest „primar” al Bistritei este un Funar intarziat cu vro 15 ani…. O sa isi dea seama de asta bistritenii abia dupa ce o sa plece definitv, cand cel care o sa vina, oricine o fi, o sa permita orasului sa se dezvolte in mod natural, nu cu struti, palmieri si oua de plastic..
pentru tudor si pentru cei luati de valul mediatic …
asa arata o sula? cu flacara in varf?
fara sa facem valuri ..lasati monumentele in pace,
la fel pentru oua, mere, struti si banci
luati atitudine inainte ..nu dupa
Problema strutilor si merelor de plastic („Bani aruncati pe proiecte inutile”) din Bistrita a ajuns deja subiect de dezbatere regionala si la Transilvania L!VE in emisiunea jurnalistului Liviu Alexa din 3 mai a.c.: http://transilvaniatube.ro/video/verdictele-lui-alexa-edi%C8%9Bia-din-3-mai-2013-partea-2 .
Strutii, ouale vopsite si merele de plastic nu infrumuseteaza peisajul ci reprezinta mai degraba o dovada de prost gust, mai ales prin amplasarea lor in centrul istoric. Referitor la mutarea statuilor, operatiunea se face doar in caz de forta majora si nu trebuie sa fie abuziva. Este obligatoriu sa se respecte adevarul istoric. Bustul lui Cuza la IJP, pe langa faptul ca punea in valoare cladirea sediului Politiei, din Bistrita, avea legatura cu reformele pe care Cuza le-a facut in organizarea si modernizarea politiei. De altfel insasi Academia de Politie poarta numele domnitorului Cuza. De aceea mutarea bustului lui Cuza de la IJP in Piata Unirii care isi trage numele de la Marea Unire din 1918, a fost o actiune negandita, inutila si generatoare de confuzie. In Piata Unirii ar trebui un monument care sa aminteasca de evenimentul din 1918, de la care in curand se vor implini 100 de ani.
Si merele si strutii sunt ok. Dar carcotasi exista peste tot iar noi, in Romania, avem excedent. Merele sunt chiar reusite iar strutii sunt amuzanti. Lasati rautatea si acreala gratuita deoparte si luati-va basmaua de pe ochi. Si nu veniti cu texte ca mai bine se asfalta, ca muream de foame etc. Ti-e si jena cand auzi texte penibile in timp ce Primaria Bistrita e campiona la colectat taxele si impozitele, cand primeste o gramada de bani de la buget, unii ii da pe la Gloria si face alte cheltuieli ciudate. Nu din cauza strutilor, merelor si oualor avem gropi prin asfalt si alte chestii care nemultumeste populatia. Daca a facut Cretu ceva cat de cat bun pai chiar astea sunt: strutii, merele si ouale alea care mai dau culoare orasului. Daca nu va plac, uitati-va la cortul din mijlocul targului si admirati-l pana nu mai puteti. Si prefer un strut decat un palmier care nu ne reprezinta deloc. Ce, suntem pe Coasta de Azur, pe la Mediterana? Asta e aiurea.
daca ai citi ce ai scris mai sus, si nu ar fi scris de tine, credca te-ai prapadi de ras 🙂
si strutu ne reprezinta bade pop ?
ehehe si cite o sa mai vezi….