CJ a aprobat contribuția proprie, în calitate de membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Turism în Bistrița-Năsăud” (director executiv Simion Creța), la contractarea studiului de fezabilitate pentru domeniul schiabil de pe Valea Bârgăului, în valoare de 20.305 lei.
La finalul anului trecut a fost realizat un studiu de prefezabilitate privind dezvoltarea turistică și a domeniului schiabil pe Valea Bârgăului.
Studiul de fezabilitate va costa 162.440 lei cu TVA (peste 36.000 de euro), fiecare membru al ADI Turism (Consiliul Județean, Bistrița Bârgăului, Cetate, Dumitrița, Josenii Bârgăului, Livezile, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului) urmând să achite câte 20.305 lei.
Pe Valea Bârgăului (Colibiţa-Tihuţa), conform strategiei de dezvoltare turistică a CJ pentru perioada 2014-2020 lansată în decembrie anul trecut, sunt prevăzute domeniu schiabil, parc de aventură Dracula, centru nautic de agrement şi sportiv, parc acvatic, centru de echitaţie, trasee de drumeţie şi bicicletă, zonă belvedere şi parapantă, centru de închiriere echipament, sat de vacanţă, stână ecologică, centru produse tradiţionale, punct de informare turistică. Parcul de aventură cu tematica Dracula propune următoarele activităţi: Alpine Coaster, Roller Coaster Dracula, “Castel” tematic Dracula, zonă de căţărare, sisteme tiroliană pe categorii de vârstă, zonă pentru sărituri, tir cu arcul. Pe Valea Someşului şi Valea Sălăuţei, în strategie apar investiţii similare.
În vară, președintele CJ spunea că au apărut investitori interesați de parteneriat pentru pârtia de schi.
Conform strategiei, pentru domeniul schiabil de pe Valea Bârgăului este propusă realizarea a 13,8 km de pârtii de schi astfel: 4,8 km pentru începători, 9 km pentru schiori de nivel intermediar. Deservirea pârtiilor de schi se va face cu 7 instalaţii de transport pe cablu astfel: 1 telegondolă, 3 telescaune, 3 teleschiuri. Având în vedere variaţiile de temperatură din sezonul rece, lipsa precipitaţiilor din anumite perioadeșli necesitatea prelungirii sezonului de schi cât mai mult posibil, se propune realizarea unui sistem de zăpadă artificială. Serviciile complementare domeniului schiabil propuse sunt: zonă de parcare, restaurant, punct de prim ajutor, punct salvamont, grupuri sanitare, Snow Park, Apreschi.
Unul trage „cea” altul „hăis”. In vreme ce Consiliul Judeţean, solicită un studiu de fezabilitate privind domeniul schiabil pe Valea Bârgăului, pentru care se vor cheltui 162.440 lei, primarul Cretu, in ciuda tuturor contra-argumentelor, vrea sa demareze cu bani imprumutati de la banci, amenajarea „domeniului schiabil Wonderland”, situat pe pasunea din Unirea. Trebuie stiut ca temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de numai 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de doar 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica.
Bravo, simi creta !!! Un tanar din bistrita initiază ceva atat de frumos
CRETA, CEL MAI TANAR DIRECTOR DIN CONSILIUL JUDETEAN , SE VEDE CA ISI FACE TREABA ! PE VALEA NOASTRA NE-AI FACUT MANDRII CA TE-AI NASCUT IN ZONA NOASTRA