Actualitate Recomandări

Supercom, noul operator de salubritate. Cât vom plăti de acum pentru ridicatul şi transportul gunoiului

Firma Supercom Bucureşti a câştigat, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ pe care nu l-a mai asigurat Vitalia întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC. Contractul are valabilitate de trei luni, dar poate fi prelungit până la desemnarea unui nou operator prin licitaţie publică prin SEAP, însă procedura poate dura până la un an şi jumătate.

O comisie formată din reprezentanţi ai ADI Deşeuri, CJ (prin administratorul public Florin Moldovan), primăriilor din Bistriţa (prin administratorul public George Avram), Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi, Lechinţa (prin viceprimar), Nuşeni şi Romuli a decis, marţi, că oferta Supercom este cea mai avantajoasă, locuitorii din mediul rural urmând să achite pentru ridicarea şi transportul deşeurilor 3 lei inclusiv cu TVA, cei din mediul urban 10 lei cu TVA. Familiile de la ţară nu vor plăti însă mai mult de 12 lei, tarif pentru patru persoane.

În schimb, firmele vor plăti mai puţin decât le-a cerut vechiul operator, respectiv 340 de lei cu TVA în loc de 360 de lei fără TVA cât plăteau la Vitalia, au declarat pentru Timp Online surse din comisia de negociere.

În aceste condiţii, preţurile pentru persoane fizice au crescut cu peste 20% atât în mediul rural, cât şi urban! Singurele care par a avea de câştigat sunt firmele. 

Preţurile au fost obţinute prin negociere după ce oferta Supercom a fost considerată cea mai avantajoasă. Noutatea este că persoanele fizice nu vor mai încheia contracte individuale cu operatorul de salubritate, ci factura va fi achitată de primării, care vor impune taxe speciale de salubritate. Singurele care vor avea contracte directe vor fi companiile.

ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud a finalizat în 24 august documentaţia necesară atribuirii unui nou  contract de prestare a Serviciului de salubrizare în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe o perioadă determinată. Pe baza acesteia, tot în data de 25.08.2016, a fost transmisă către operatori “Invitaţia de participare la procedura de negociere”. Luni, 29.08.2016, Comisia de negociere și evaluare a ofertelor trebuia să înceapă negocierile cu toţi operatorii care şi-au depus, în termen legal, ofertele, trei la număr, însă abia marţi a fost stabilit câştigătorul care va încheia un contract, pentru perioadă determinată, până la finalizarea procedurii de achiziţie publică a Serviciului de salubrizare prin concesiune.

Potrivit unor surse Timp Online, ceilalţi ofertanţi sunt nemulţumiţi fiindcă, de vineri ora 21.32 până luni la ora 15.00, fiind week-end, nu au putut strânge toate documentele necesare participării la negociere.

Firma Supercom SA Bucureşti a fost înfiinţată în 1993 şi îi are ca asociaţi pe Ilie Ionel Ciuclea (care este şi administratorul ei), Gheorghe Valentin Bubu, Florina Bubu, Ciuclea Georgescu Roxana Magdalena, Ciuclea Maria Cristina şi Ciuclea Paula. Compania a avut, anul trecut, 1590 de angajaţi, o cifră de afaceri de 148 de milioane de lei şi un profit de 20,4 mil. lei.

Ilie Ciuclea a fost, pentru scurtă vreme, senator din partea PSD în legislatura 2004-2008, înlocuindu-l pe Sorin Oprescu, care și-a dat demisia din Parlament după ce a fost ales primar al Capitalei. Ulterior, Ilie Ciuclea a devenit prim-vicepreședinte al UNPR București, scrie şi profit.ro.

Compania Supercom a devenit mai cunoscută după ce a reușit să câștige contractele de salubrizare și deszăpezire pentru sectorul 2 al Bucureștiului, condus de Neculai Onțanu, și el membru al UNPR. Printre contractele pe care le-a mai avut Supercom se numără și cel încheiat, în 2007, tot cu Primăria sectorului 2, pentru ridicarea autovehiculelor staționate ilegal.

Compania Supercom a fost declarată câștigătoarea licitației pentru salubrizarea și deszăpezirea Clujului, cu o valoare de peste 30 de milioane de euro. La scurt timp însă, rezultatul licitației a fost contestat, iar, potrivit presei locale, Curtea de Apel a decis reluarea procedurilor pe motiv că nu a fost respectat criteriul legat de cifra de afaceri minimă pe care ar fi trebuit să o aibă câștigătorul pentru fiecare dintre cele două sectoare la care participa la licitație.

Despre afaceriştii politici ai Vitalia Servicii pentru Mediu SA care au făcut averi pe seama PSD, Timp Online a scris AICI. 

Reamintim că Vitalia nu mai are licenţă să ridice gunoaiele din Bistriţa-Năsăud şi a denunţat unilateral contractul cu ADI Deşeuri, iar prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ, a decretat, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, „situaţie de urgenţă cu risc biologic”. 

Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de măturat, spălat, stropirea şi întreţinerea căilor publice şi a activităţii de colectare a cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare din Bistrița a fost câștigat de SC Supercom SA Bucureşti. Prevederile contractuale au intrat în vigoare începând cu data de 1 martie 2016, iar contractul are o durată de 8 ani.

57 comentarii

  • Preturile includ TVA sau nu, ca nu e clara exprimarea ?
    Oricum s-a ajuns la un pret mai mare decat cel de pana acum ( 6,80 inclusiv TVA), iar primaria a devenit casier, asa cum se dorea. Macar daca ar fi mai eficienti…
    Iar cu colectarea selectiva cum ramane?

    • Foarte bine ca au marit tariful!!! Cand au marit cei de la Vitalia tariful de la 3.5 ron (TVA inclus) la 6.60 (TVA inclus) au sarit toti in sus ca arsi…Sa vedem acum cum se vor scoate de la plata cei care erau mai mereu plecati din tara, cei care pe perioada verii locuiesc in camp, sau cei care habar nu aveau ca au contract dar aveau pubela de la Vitalia in curte…Sa plateasca toti taxa speciala de salubrizare impusa daca pana acum nu a fost bine!!!

  • Reprezentativitate politică este discreditată și pin acest mod. Delegarea de atribuții unor așa zis administratori, numiți și nu aleși. Ei decid în locul meu și pentru gunoiul de acasă și pentru cât plătesc la firmă, dar eu, ca fiecare, am un singur vot.

    • Delegarea atributiilor alesilor catre administratori se face cu un singur scop. Administratorii semneaza cat tot ce nu prea le cade la stomac alesilor. Scopul alesilor este de a taia panglici de a se lauda cu ce au facut ei pentru comunitatile care le-au ales, iar daca ceva nu iese bine …. ghinion, pentru administratori ca ei au semnat. Alesii nu vor sti absolut nimic ce sa intamplat si o sa fie chiar mirati ca sa putut intampla asa ceva.
      Cam asta este deosebirea dintre alesi si administratori, unii semneaza si iar suturi in c…, iar ceilalti sunt cu laudele si iesitul in fata.

  • platim primariei un pret supraevaluat doar pentru a nu iesi un nou scandal
    si nu inteleg…cum adica o familie cu mai mult de 4 in casa nu plateste????
    daca sunt toti adulti celibatari si angajati trebuie sa le suport eu gunoiul lor?????

  • Părerea mea e ca maxim intr-o luna o sa ne cântam cu toții dupa VITALIA cand o sa vina noile facturi de deșeuri. Asa cum au fost ei cu bune si cu rele prețurile erau CEle mai mici din țara. Sunt convins ca Dupa cele 3 luni prețul va sari de 12 lei/ persoana la oraș si peste 8 lei/ persoana la sat. IN CONCLUZIE: TRAIASCA cei ce au fost colegi de banca in SENATUL ROMÂNIEI.

  • ca spatiu de locuit sa fie bun de plata …10 lei…daca cu atat vor sa ne fure!!!

  • Mafia a câștigat din nou.Dacă Vitalia beneficia de aceste facilități nu ar fi cerut mărirea preturilor si nu intra nici in insolventa.Nu plâng de dorul lor nici de al Urbanei,dar mă doare că in această colonie cu numele de Romania doar hoti si mafioții reușesc.Încă un episod din filmul,,Cum sa-i mai prostim pe proști ”
    PĂREREA MEA !

  • Sunt una dintre persoanele care a achitat, integral, companiei Vitalia, abonamentul până la finele anului 2016.

    În această situație, dată fiind apariția acestei firme în jud. BN, recte Supercom, mai trebuie să achit, din nou, contravaloarea serviciilor noii firme, sau poate exista posibilitatea ca să achit, eventual, diferența de preț.

    De bun simț, mi s-ar părea să achit doar diferența…

    Vă rog frumos oferirea unui răspuns competent, vă mulțumesc!

    • In baza unei cereri solicitati restituirea platii in avans. Asa s-a procedat si la Urbana. Trebuie sa luati in calcul faptul ca are sa fie de durata deoarece cel mai probabil cetatenii nu isi vor mai achita restantele. Daca nu se incaseaza restituirile vor fi pe termen mai lung

  • Vitalia a fost firma de sacrificiu. Trebuia sa vina o noua firma, care sa faca profit si sa-l imparta cu cei care au atribuit contractul.
    Supercomului i-au fost date tarife mai mari si pe langa asta, nu se face contractare la populatie pentru a nu avea pierderi: NU FACTURI LA POPULATIE CU INCASARE DIRECTA (casiere-distribuire facturi-neincasari-pierdere nr. persoane) , NU CONTRACTE (cheltuieli). totul vine pe tava.
    Pentru Vitalia aceasta a fost conditie obligatorie.
    Ma intreb cine va suporta cheltuiala incasarii banilor de catre primarii. si care este numarul de populatie pus pe masa la licitatie ca pana acum nu avea nici o primarie numarul real de utilizatori. deci pe cine vor taxa sau vor pune bani de la ei?

  • Stimati concetateni,

    Toata lumea a tipat ca ne napadeste gunoiul iar acum cand in final se va ridica – iara ne apucam de criticat de parca toti ne-am pricepe.
    Cei care au avut beneficii ilicite din aceasta poveste cu „gunoi” probabil ca vor plati – daca nu asta e norocul lor. Haideti sa fim mai intelegatori si sa incercam sa ne dam si noi concursul la mersul spre bine al acestei comunitati – nu doar critici.
    In ce priveste diferenta de tarife intre rural si urban aceasta reiese din faptul ca la rural fiecare gospodarie i-si „depoziteaza” gunoiul in curte cate o saptamana – acesta ridicandu-se saptamanal – iar orasenii i-si duc zilnic menajerul la pubela -care – cel putin teoretic ar trebui ridicatzilnic.
    Pe de alta parte cel care are o problema cu aceasta diferenta de tarife – sa se gandeasca putin – poate are vreo bunica (bunic) la tara care traieste din vreo pensie de 150 lei/ luna.
    Multa intelepciune la toata lumea!!!

    • decat sa fiu PROSTIT PE FATA mai bine SA STAI TU IN GUNOI!!!
      EU NU STAU IN GUNOI
      DEJA DUC TOMBERONUL IN STRADA SA-L DUCA SUPERCOMUL

    • @Andra
      Cu sau fara gramatica astia te fura cum vor ei.
      Profit de 20 milioane lei!
      7%
      Asta dupa ce au facut cum au putut cheltuielile!

  • Ce se va intampla cu MARELE PROIECT DE COLECTARE SELECTIVA A DESEURILOR impreuna cu toata infrastructura…SEMI-NGROPATELE….

  • A întrebat cineva dacă firma Supercom are LICENȚĂ??? asta în primul rând. În al doilea rând se încalcă grav legile țării prin încasarea acestei taxe de către primărie. Nu are voie primăria să se transforme în colector de taxe pentru o firmă privată, se creează un precedent extrem de periculos. Iar în al treilea rând, cum adică 340 de lei pentru firme, pe ce bază, pe ce criterii?!?… Ce gunoi menajer produce o persoană juridică, o entitate abstractă, că n-am înțeles?!?…

    • Informatii despre taxa speciala de salubrizare gasiti in legea 101 din 2006. Nu este un precedent. Multe judete din tara aplica aceasta lege

    • 340 lei mc
      eu unde am sediul de firma aspir odata la 30 de zile si pun ce se aspira intr-o cutie de chibrite in bibliorafturi si
      las pe seama mostenitorilor sa-mi faca asternut din aceste cutii de chibrite…
      daca ajung aia de la finante mai repede il iau ei!!!!

    • Vali du-te si culca-te, in Europa se platesc utilitatile la primarie, ea fiind singura institutie care poate sa-i ia la raspundere pe cetatenii rau voitori.
      Tot primaria este cea care stie exact cine locuieste intr-o casa.
      Pana la urma este mai usor pentru o entitate publica sa impuna reguli unei firme de utilitati.

    • foarte tare, atunci zic să ne facem toți firme de servicii plătite de primărie, bani pe care primăria le recuperează de la fraieri prin taxe speciale… Aceasta este forma supremă de mafioțeală în STATUL DE DREPT…

  • Legea 101/2006 se refera la TAXA SPECIALA (pentru utilizatorii fara contract) + amenda, dar pentru Supercom sa stabilit TAXA SALUBRITATE, luand in considerare ca la Bistrita (jud.) avem implementat un proiect pe fonduri europene care obliga la contracte directe cu populatia, alfel pica proiectul si trebuie rambursati banii. Oricum bani daca se vor rambursa tot NOI vom fi platitorii…

  • Diferenta dintre tarifele platite de locuitorii din mediul rural si cei din mediul urban este uriasa si nejustificata. Intrucat costurile operatorului pentru colectarea din mediul rural sunt, pe ansamblu mai mari decat cele din urban chiar si la tarife egale locuitorii din urban iar fi sustinut pe cei din rural. Se va dovedi curand ca orasenii nu vor accepta aceasta situatie si ca sistemul nu poate functiona asa. Singura solutie corecta si viabila pe termen lung este ca municipiul Bistrita sa-si gestioneze colectarea si transportul gunoaielor parasind o asociatie ineficienta care functioneaza impotriva intereselor cetatenilor municipiului Bistrita.

    • Absolut corect, d-le Toniuc. Rămâne de văzut cine cine din inexistenta societate civilă bistrițeană va convinge administrația „cu mâini de lemn” Crețu-Moldovan că au făcut – din nou, o treabă ( licitație , cică ) de mântuială și au împovărat cetățeanul.

    • Statistic vorbind locuitorii de la oras produc de doua ori si ceva mai mult gunoi decat cei din mediul rural. Chiar si in documentatia pentru licitatie se indica acest lucru. Intrucat plata este lunara ci nu in functie de cantitatea de deseuri produsa de fiecare locuitor apare aceasta diferenta intre cele doua categorii de producatori de deseuri.

  • Cateva intrebari tovarasi politicieni, Dragomir Campan nu mai este Director Executiv la ADI Deseuri? Daca mai este de ce nu a participat el si ceilalti responsabili ai Judetului ,precum si Primarii de orase si au delegat pe altii sa rezolve aceasta problema ,care miroase prea urat?
    Se tem oare de consecintele actiunilor lor, a unei licitatii care nimeni nu stie sa spuna cat este de legala, mai ales in conditiile in care cresc tarifele cu noul operator de servicii?
    Suportati bistriteni incompetenta si smecheriile celor pe care i-ati votat!

  • Stimabile orasan! Eu locuiesc in Nasaud,iar gunoiul se ridica miercurea pe strada pe care locuiesc. O data pe saptamana. De ce sa platesc mai mult ca cel din Rebrisoara,aleator ales,intrucat ne ridica gunoiul doar o data pe saptamana,atat mie cat si lui. Si distanta la groapa ecologica e mai scurta de la Nasaud. Dupa parerea mea nu este diferenta intre urban si local, ar trebui taxat numarul de ridicari,adica serviciile prestate si nu dupa „asezarea in teritoriu”.

    • Atunci sa-l cantareasca la fiecare si sa-i masoare volumul, si sa platim in functie de…..:))))Mai poate sa fie un criteriu si daca este adunat selectiv….:)

    • Foarte corect! Nici numarul de ridicari nu este relevant. Numarul de ridicari e dat de concentrarea locuintelor colective. Daca operatorul ridica gunoiul de 2 ori pe zi de la o locatie nu inseamna decat ca populatia e de 10 ori mai concentrata decat acolo unde vine o data pe saptamana. Si banii pe care ii platesc oamenii pentru utilizarea conteinerului de gunoi sunt de 10 ori mai multi. Diferentele dintre urban si rural sunt in principal date de distantele pe care operatorul trebuie sa le parcurga mai mult gol decat plin, arzand gazul de pomana si folosind oamenii si utilajele acelasi timp sau un timp mai indelungat decat atunci cand colecteaza din oras.
      „Serviciul” insa a fost prost proiectat si gandit de la inceput. De la solutia tehnica la schema organizationala. Cu jumatate din cei 40 de lei pe care trebuie sa-i plateasca familia mea operatorului de salubritate lunar, imi duc singur gunoiul produs in gospodarie la Tarpiu. Daca mai si vand peturile si hartia platesc si taxa de depozitare. Cum ajunge operatorul la scorurile negociate cu ADI? O parte a raspunsului o gasim chiar in articol. Profit de 20 milioane la 140 milioane cifra de afaceri. Adica 15%. Foarte bine zic! De aceea cred in continuare ca Bistrita si Nasaudul, n-au ce cauta in ADI si ar iesi mai castigate daca ar incheia in mod direct contractele cu operatorii de salubritate sau si-ar infiinta servicii proprii pentru gestionarea directa a colectarii si transportului deseurilor. In mod evident gestionarea directa s-ar face cu profit 0 fiind vorba de un serviciu comunitar. Cei care de ani de zile se ocupa de aceste contracte ar fi trebuit pana acum sa explice convingator de ce e mai eficient si pentru cetatean si pentru administratii sa se procedeze asa cum se procedeaza in prezent. Nu au facut-o si nu au convins pe nimeni. Cat despre calitatea serviciului si respectarea prevederilor contractului initial (vezi transportul gunoielor istorice) mai bine sa nu mai vorbim.

  • Cat este aranjament politic si cat nu este aranjament politic va stabili DNA peste ani si ani daca va mai conta. Cert este ca doar o firma si-a depus oferta de servicii. De ce doar una? pai probabil doar ei si-au permis sa spuna ca sunt gata sa preia in 3 zile activitatea de colectare a gunoaielor din judet. Adica au tupeu si in tara asta a politicienilor corupti doar cu tupeu rezisti. Toate astea nu mai conteaza pentru noi. Macar acum toti vor fi obligati sa restituie primariilor aceste taxe de salubrizare ca inainte pun pariu ca mai bine de jumatate nu plateau gunoiul. Sa facem un calcul: 4 persoane X 10 lei X 12 luni = 480 lei pe an in plus la impozite si taxe :)))). „Ce oras frumos”. Sa facem un calcul si la tara: 3X4X12 = 144lei pe an in plus la taxe si impozite. Nu e mare scofala dar pentru unul cu venituri modice conteaza fiecare leu. Traiasca alegerile libere si democrate! Pun pariu ca tot pe ei ii voteaza lumea deoarece se vor mandri politrucii ca scrie frumos pe autogunoiera „Bistrita poarta de intrare in Transilvania” si ca ne vor spune ca ne-au scos din gunoi de parca am intrat singuri nu „manati de ei”. In maxim 2 luni nu se va mai povesti despre Vitalia, nici un penal nu-si va da demisia pentru situatia creata, nimeni nu va plati pentru fortarea pretului de catre Supercom in negocierea in care totusi au fost singurii ce si-au dat seama ca e momentul sa faca o afacere buna si au prins neputinciosii la masa negocierilor. Nu supercom e de vina ca platim atat de mult ci ADI, PSD si cei ce au negociat in aceste conditii in loc sa refuze oferta exagerata. Adica ADI nu a aprobat majorarea tarifului Vitaliei care era in „pita”cum s-ar spune dar a aprobat marirea tarifului pentur SUPERCOM. Fain! nu plang de dorul Vitaliei dar e o mare nedreptate. Pretul maxim ar fi trebuit sa fie cel practicat de Vitalia la plecare. Asta ar fi aratat ca exista o gandire sanatoasa. Tot SUpercom ar fi preluat. Ca era bun si tariful ala. Organizarea lasa de dorit la Vitalia si incapacitatea oamenilor. Ce are primarul X cu afacerile? Stie ce e ala cont de profit si pierderi sau a fost varat pe gat politic castigatorilor alegerilor. la fel al groapa de gunoi unde manager e tot un politruc (cu 2 clase si un coridor ca trenul). Va mirati ca dau faliment? Eu nu.

  • Sunt curios daca la aceasta licitatie au participat toti cei care au participat si la prima cu Vitalia….Unde sunt firmele locale sau cel putin din zona?

    • Din articol reiese faptul ca Firma Supercom a câştigat, prin negociere directă. Deci nu a fost nici o licitatie !

    • Din articol reiese faptul ca a fost o negociere directă cu Supercomul. Deci nici vorba de licitatie !

  • Exact ce scriam intr-un coment in urma cu o saptamana: primarul si-a pregatit terenul ca sa poata impune „Taxa de salubritate”. O mare porcarie: de ce trebuie sa mai creasca pretul daca va creste substantial numarul de contribuabili ?
    Nu este normal sa platim la oras de 10lei si in rural 3lei daca la gospodariile de la oras gunoiul se ridica tot saptamanal iar la blocuri se ridica mai des dar distanta de transport este mult mai scurta.
    Bistrita ar trebui sa aiba sistemul propriu de colectare a gunoaielor.

  • Ii dezastru la blocul unde locuiesc,nu au lasat o pubela nimic,punem gunoilul langa gard,vin sa il stranga cand au chef ,…o sa fac o reclamatie in privinta asta,e focar de infectie pentru copii nostrii.imi pare rau ca nu pot sa atasej o poza.Ziarele locale se ocupa cu altceva,in loc sa vina sa faca poze si sa ii dea Primarului peste nas.

  • adevarul este ca pe langa joaca asta cu firmele de salubrizare, hai sa recunoastem ca nici cetatenii nu vor sa participe in mod constient la o selectie corecta a gunoiului. Din lene, din indiferenta, din nesimtire, din dorinta de a rade de altii, din mii de motive, ne incapatanam sa fim o tara a gunoiului…..ce ne intereseaza pe noi??? in tarile civilizate nici nu se concepe asa ceva, dar noi suntem civilizati doar cand plecam in tari in care ne arde la buzunar daca facem altfel!! la noi acasa, facem ce vrem, cum vrem si asteptam sa vina extraterestrii sa ne stranga si selecteze gunoiul!!!!!!si atunci aceste firme profita, se joaca cu banii nostrii si ,ai ales…prospera!

  • Cei de la Supercom au trecut azi pe str. N. Balcescu insa, nu au luat gunoiul si de la nr. 28 de la bloc. Ne-avand pubele (au fost colectate toate de catre cei de la Vitalia ) gunoiul s-a depozitat jos gramada in incaperea exterioara destinata pubelelor. Ei nu s-au apropiat de acest loc (colac peste pupaza unii am platit si pe septembrie Vitaliei) si stam cu gunoiul la nas, nu stim pana cand. Rugam Supercom sa vina si aici. AR TREBUI REZOLVATA SI PROBLEMA NOILOR PUBELE !

  • interesant este faptul ca pe site-ul adideseuribn.ro/documente.html este postata documentatia de atribuire cu fisa de date avand precizat tariful maximal de 6,60 lei/pers/luna pentru mediul urban…oare pentru comisie 8,25 lei este sub 6,60 lei? (daca e tarif maximal)
    sau poate pentru unii nu conteaza fisa de date a achizitiei….

  • Eu am platit societatii vitalia pe intreg anul asa ca refuz de a mai achita din Nou taxa de colectare a gunoiului menajer acestei societati care a primit din punctul meu de vedere dreptul de a ridica gunoiul ilegal daca va trebui am sa contest legal acest lucru fara multa vb.cum consider ca ar trebui sa facem toti sa ne constituim parte vatamata a sistemului corupt.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.