„Să ne bucurăm, să ne ajutăm!”. Acesta a fost îndemnul pentru credincioşii greco-catolici din Bistriţa care, de Florii, au cumpărat dulciuri şi decoraţiuni pascale de la un târg organizat în holul Bisericii „Bunavestire” de pe strada Gării. Cu banii adunaţi, se va cumpăra mâncare pentru zece familii nevoiaşe.
Încă din 2013, credincioşii greco-catolici organizează târguri caritabile de Paşte şi de Crăciun, alături de seniori fiind implicaţi în aceste acţiuni de voluntariat foarte mulţi tineri.
„Banii pe care îi adunăm din vânzarea produselor îi folosim pentru a asigura masa de sărbătoare pentru zece familii, mai precis prânzul de Paşte. Acesta va consta în drob de miel, costiţă, şunculiţă, jambon, caşcaval, muşchi ţigănesc, cozonac, fructe, ouă şi felicitări. Toate vor fi distribuite celor 10 familii săptămâna viitoare de tineri ca să fie pentru prânzul de Paşte. Aceste familii sunt în evidenţa bisericii, sunt formate din persoane care au pensii foarte modeste. Principiul voluntariarului nostru este: nu se ştie face, nu se ştie cine primeşte, dar între noi fiecare ştie ce face. Eu am pregătit prăjituri, coroniţe, multe lucruri mărunte. Noi suntem precum vasele comunicante. Fiecare face câte ceva şi se suplineşte acolo unde este nevoie”, a spus prof. Rodica Botezat, unul dintre organizatori.
Anul acesta, târgul a fost unul ecumenisc. Mai multe coroniţe din spini au fost făcute de elevi penticostali care, la rugăminte prof. Botezat, au pictat coroniţele şi le-au făcut foarte frumoase: „Am dorit să introducem tradiţia aceasta care este mai mult specifică Crăciunului, dar care pot bucura şi acum. Anul trecut, de exemplu, am avut şosete tricotate. Lâna era de la un penticostal, croşetatul de la un ortodox şi se întâmpla în biserica greco-catolică. Mai avem şi copacul cu ouă al saşilor fiindcă un bun bistriţean ştie un pic de nemţeşte, mai ştie o reţetă de prăjitură de la saşi. Mai avem la coroniţe şi panglici roşii, albe şi verzi (steagul maghiar – n.r.). Încercăm să fim o biserică unită”.
Protopopul Ioan Frişan: „E un mod prin care noi ne arătăm dragostea fratenă pentru cei în nevoi. În fiecare an, de Paşti, şi de Crăciun, prin mişcarea voluntarilor din parohie, organizăm aceste târguri. Avem produse de Paşti, decoraţiuni. Cu fondurile care se adună din aceste vânzări, facem acţiunea Prânzul de Paşte. Ajutăm 10 familii nevoiaşe din oraş ca şi ele să simtă cu adevărat acest spirit al Învierii din morţi a Domnului Nostru Iisus Hristos”.
Pam-pam !!! 10. De ce 10???? Si…..dupa Paste ….?? Ce fac aia ??? Intreb si eu asa….!
De ce 10? Pentru ca asa hotarat. Nu poti ajuta 100 de familii din banii adunati dupa vanzarea obiectelor si a dulciurilor. Daca te mai intrebi inca odata de ce 10? Pentru ca sambata trecuta, 01.04.2017 s-a incheiat o actiune de strangere a banilor si a alimentelor pt 150 de copii de la Odorheiul Secuiesc, Casa sf Iosif. In fiecare an se desfasoara aceasta actiune si in fiecare an suma de bani este tot mai mare. Iti dau un exemplu… factura de gaz pe luna ianuarie a fost de 8000 € … iar o persoana de bine si pt bine din Elvetia a donat exact 8000 €, bani cu care s-a platit factura… statul roman corupt si mafiot nu da un ban pt acesti copii… Te invit si pe tine sa duci unei singure persoane masa de pasti si sa nu mai judeci pe alti ce fac si cum fac. Fi si tu crestin!
8000 de euro ptr 1 luna ???? Cui sa-i duc ??? Unui asistat social care are pe luna aproape jumatste din salariul unui muncitor (adica al meu).si asta fara munca. Cui sa-i duc ?? Unui pensionar care din iulie o sa ia o pensie dubla ca salariul meu.cui sa-i duc ??
ma Raule ,de ce 8000 de euro ?tasteaza pe youtube,,casa sf iosif odorheiul secuiesc,, si o sa te lamuresti., in rest sunt destui batrani amarati si singuri care trebuie ajutati.
Si daca n-ai cui ajuta; si daca n-ai cu ce ajuta; si daca n-ai inima sa simti de ce si minte sa pricepi ceva…ei bine iti ramane otiunea sa pari destept si bun intr-un mod cat se poate de simplu: TACI!
n-am tacut nici pe vremea lu Impuscatu. sa tac acum ?? si spune cine ??