Taxele noastre în salariile lor

Holistic

Să cheltuieşti o treime din bugetul unui oraş în care infrastructura e la pământ pe salarii nesimţit de mari ale unor taie frunze la câini din Primăria Bistriţa mi se pare odios. E ca un nou scuipat pe faţa contribuabilului care a văzut cum se scurg la vale, prin noroi, milioanele de euro din Wonderland într-o iarnă în care s-a schiat două zile şi jumătate printre pietre.

Primăria Bistriţa a avut marea nesimţire să ne umple de taxe încă de la început de an, care de care mai mari şi mai nejustificate. Taxa pe parcare să zicem că putea fi introdusă în zona centrală dacă era percepută directorilor din Primărie, cei cu salarii de la 6000 de lei în sus care blocau toată ziua parcările, dar nicidecum nu trebuia impusă pe 27 de străzi unde NU există locuri de parcare amenajate. Sunt doar nişte linii trase pe asfalt, la marginea drumului, iar unele nici măcar nu se mai văd. Atât a făcut administraţia locală în ultimii 10 ani. A tot tras linii scumpe pe asfalt. Pe Republicii cică nu a apucat să le tragă, probabil nefiind uscată şoseaua, aşa că primarul i-a anunţat pe fraierii care au treabă prin zonă şi care plăteau de zor parcări prin SMS – dacă nu chiar şi-au făcut abonament pe un an în valoare de aproape 500 de lei – că, deocamdată nu le dă amenzi dacă nu plătesc. Halal administraţie competentă. Una se anunţă, alta se face. Între timp, omul de rând cu conştiinţă plătea. Nu am auzit să fi fost vreun funcţionar sancţionat pentru această eroare de comunicare, nici cu salariul tăiat. Şi nici nu am auzit pe cineva din Primăria Bistriţa să-şi ceară scuze de la cetăţenii care au plătit aiurea taxă de parcare pe 117 locuri neamenajate de pe Bulevardul Republicii. Nici să le fi dat cineva banii înapoi oamenilor.

Acum că plătim ca proştii pentru alte linii trase prin oraş ar merita să ştim exact unde se duc banii respectivi. Dacă se duc în salariile de 15.000 de lei ale unora care nu fac nimic, atunci chiar e o bătaie de joc. Dacă se duc în alte nimicuri de pe Dealul Cocoşului plin cu noroi, iar nu e bine. Şi vă garantez că acolo se duc: în buzunarele lor, fie via cardul de salariu, fie firmele partenere la tocat bani publici. De ce spun asta? Pentru că, în urmă cu ceva timp, revoltată pentru felul în care se degradează blocurile ANL, l-am întrebat pe primarul Bistriţei ce face cu banii plătiţi lună de lună de chiriaşi, deloc puţini, de altfel fiindcă era o perioadă când chiriile crescuseră mult. A zis că nimic, îi toarnă în bugetul general. La blocurile administrate de Primăria Bistriţa cădeau burlanele, apa curgea pe pereţi, uşile erau rupte. În 10 ani vor fi nişte ruine. Credeţi că-i păsa cuiva? Nimănui.

Oraşul arată într-un hal fără de hal. Crapă asfaltul peste tot, dalele din trotuare sar, iar prin zonele în care „axele” ajung în şosea se transformă pietrele în bombe aşa de rău au fost puse. Fântânile arteziene se degradează, nu că nu ar merita efectiv să dispară la cât de odioase sunt unele dintre ele, clădirile istorice cad pe trotuar chiar lângă sediul municipalităţii. Vede cineva toate aceste monstruozităţi? Nimeni. În Primăria Bistriţa există o singură preocupare: mărirea salariilor! A trebuit să vedem, la ultima şedinţă, că un om fără nicio pregătire, fără nicio atribuţie serioasă şi nicio responsabilitate, cercetat pentru falsuri cu certificate de revoluţionar, a ajuns să încaseze lunar un salariu cât zece profesori, adică 15.000 de lei. Până unde poate merge totuşi nesimţirea acestor guvernanţi locali?

Printre două măriri de salariu, se pun la cale tot felul de proiecte megalomanice, fără nicio utilitate practică şi care nu vor face altceva decât să transforme câte o zonă din oraş într-un şantier interminabil. Nu ar fi prima oară când cine ştie ce constructor intră în faliment şi mai trec 5 ani până se găseşte altul. De ce să faci o construcţie gigant în zona gării la care să-i zici într-un fel complicat când ştii foarte bine că Gara Bistriţa e moartă, dar nu de ieri de azi, dinainte ca Ponta să îngroape milioane de euro într-o clădire care putea fi transformată în muzeu? De ce nu faci o autogară modernă la marginea oraşului şi să scoţi traficul cât mai departe de centru? Doar de-asta avem transport local, să lege zonele mărginaşe de centru. De ce să muţi serviciile gen Permise, Înmatriculări pe o stradă îngustă care trece pe lângă Spital, Armată, CJAS, două licee mari când ai putea să le duci în clădirea unde funcţiona Vitalia, la marginea oraşului, unde ai deschidere la două drumuri şi loc de parcare cât vezi cu ochii? E aproape imposibil de înţeles de unde atâta lipsă de viziune.

La polul opus sunt localităţi componente gen Slătiniţa care nu au apă şi canalizare, celelalte, toate cred, care nu au capele mortuare, o bătaie de joc la adresa acestor oameni care plătesc taxe de orăşeni şi au condiţii mai proaste ca într-un cătun de la marginea judeţului. Mă mir că nu le e ruşine politicienilor să mai calce prin aceste nefericite cartiere ale Bistriţei. Ar merita alungaţi cu pietre!

Când în administraţie erau salarii mizerabile, hai că înţelegeam cu toţii că nu se duce niciun profesionist să lucreze pe trei lei şi găseam cumva explicaţia pentru cât de rău merg lucrurile. Acum însă e bătaie mare pe posturile din Primăria Bistriţa – multe aranjate din timp, date cu dedicaţie la rude, prieteni sau colegi de partid, oricum pline de acoliţi ai politicienilor – însă nu se vede nicio îmbunătăţire în ce priveşte gospodărirea oraşului şi serviciile oferite cetăţenilor. Dimpotrivă aş putea spune.

În Primărie lucrează vreo mie de oameni, în oraş locuiesc vreo 70.0000. Vi se pare normal ca diferenţa între investiţiile care ar trebui să se facă pentru cei 70.000 şi salariile celor o mie să fie mai mică de 9%?

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. mentalitate prosteasca

  Daca cresc taxele repede ei isi cresc salariile iar orasul arata groaznic datorita primariei si incompetentei lor. Daca as putea m-as muta in mijlocul padurii sa nu stie cretu de existenta mea si sa nu mai platesc taxe pentru conditiile decente de trai pe care el nu le realizeaza si mai zice ca orasul este european. Mentalitatea lui ne trage in jos pe scara calitatii vietii. Niciodata nu voi mai vota cu psd, sunt lamurit.

  (0)
 2. tudor_h

  Decât să bag câte 2 lei/oră în buzunarul unei primării incompetente, atunci când mă aflu în zona centrală prefer să parchez pe str. Dogarilor ( care nu e taxată) sau să las mașina în parcarea improvizată/ad-hoc de la Trezorerie. Și-au dat salarii babane și acum trebuie să „umple golul” bugetar tot pe spatele „proștilor”.

  (0)
  • O PARERE

   Degeaba fugim noi de cei care detin parghiile nelegiuirilor din „orasul european Bistrita”, sunt experti in a mai „inventa” alte posibilitati de a ne taxa. Singura solutie ar fi sa ne adunam- nu doar dl Chereji si cei cativa manifestanti obisnuiti- si sa solicitam interventia autoritatilor (daca mai exista!?), sa-i stopeze din marsul asta abuziv de implementare de tot felul de „proiect” cretinoide; si sa fie pusi sa plateasca vinovatii, ei si tot „neamul” lor, toate abuzurile de pana acum!

   (0)
 3. Bistrițeanul treaz

  Felicitări Cristiana Sabău și pentru acest articol care conține 100% realitate. Ăștia se ghidează tot pe zicala : „ …ursul trece,câinii latră ..” Nu le pasă de nimeni,ci doar de ei .

  (0)
 4. Cine nu e gunoi, e împotriva noastră!

  „A trebuit să vedem, la ultima şedinţă, că un om fără nicio pregătire, fără nicio atribuţie serioasă şi nicio responsabilitate, cercetat pentru falsuri cu certificate de revoluţionar, a ajuns să încaseze lunar un salariu cât zece profesori, adică 15.000 de lei. Până unde poate merge totuşi nesimţirea acestor guvernanţi locali?” Știți care este sloganul faptic al PSD BN: Cine nu e gunoi, e împotriva noastră! Felicitări pentru articol. Este formidabil!

  (0)
 5. Avraam

  Unii comentaci sunt ca si Primăria.
  Cu viziuni înguste, care unde poate parca sau rezolva punctual o problemă minoră.
  Primăria – ca instituție – a ajuns în punctul colapsului, iar soluția este desființarea ei din temelii și reînființarea pe alte principii și cu alți șefi.
  Tot ce se petrece pare o cloacă, o cosa nostra, în care NOI ne vedem de interese (PENTRU CĂ PUTEM) , iar populimea , „proastă„ cum o știm, să rabde.
  Că de, ursul latră, caravana trece.
  Fără o radicalizare a reformei administrative și morale din instituții și societate, nu vom urni căruța.

  (0)
 6. electricianul

  Sa nu uitam de „chipiasii” locali, unde un debutant cu studii medii intra in sistem avand venituri la nivelul unui profesor cu vechime de 20 de ani.

  (0)
 7. Alan Dalu

  „Oraşul arată într-un hal fără de hal. Crapă asfaltul peste tot, dalele din trotuare sar…” Ai auzit, Alan Dala? Pentru tine cine sunt „taie frunze la câini”? Măcar dreptul de a scrie și comenta să-l mai avem în orașul ăsta care devine din ce în ce mai împuțit. Că voi, dacă voi ați putea, ne-ați lua și dreptul ăsta.

  (0)
 8. Cristi

  Astaia suntem, ii acceptam ii votam, despre ce vorbim!?
  Ganditi-va ca sunt asa-zise strazi in intravilanul Municipiului BISTRITA (nu Slatinita, Ghinda sau mai stiu ce cartiere)… strazi intregi unde nu este canalizare, apa, curent, gaz etc. Sunt case unde oamenii se spala in lighean cu apa din fantana…in BISTRITA. Aquabis-ul nu vrea sa dea extindere de retea privata, de ex, ca de facut pe banii lor nici vorba ca doar ei sunt o societate pe pierdere si nu pot face investitii. Cand ii zici Primariei si Aquabis-ului ca apa e utilitate publica si nu se poate sa nu vrea sa-ti dea extindere isi dau doar ochii peste cap!!!! Astora li se pare ca toate astea sunt mostenite de la mamicile lor!!!!

  (0)
 9. Intifada

  „Mă mir că nu le e ruşine politicienilor să mai calce prin aceste nefericite cartiere ale Bistriţei. Ar merita alungaţi cu pietre!” Cum ar denumi presa asemenea revoltă? Intifada bistrițeană? Intifada creață? Sau simplu, intifada!

  (0)
  • Eu regret că mi-am făcut abonament de parcare. Regret sincer. Trebuia să printez toate salariile de top din Primăria Bistriţa şi să pun foaia pe bord cu numerele lor de telefon şi menţiunea PENTRU PLATA PARCĂRII/AMENZILOR, SUNAŢI-I. ÎN ZECE ANI NU AU FĂCUT NIMIC pentru oraş, doar pentru ei.

   (0)
 10. Dan

  Pai bun, e bine sa ne indignam. Dar atunci de ce nu il „tundeti” la cap pe primar cu vacanta in Austria? Ca pare suspiciune de abuz in serviciu acolo. De ce nu il bubuiti pana intra in vizorul autoritatilor?

  (0)
  • Sunteţi liber să o faceţi. Mie mi-e greaţă de toată majoritatea odioasă PSD-ALDE care îi susţine aberaţiile, dar ce pot face? Oraşul a pus acolo nişte roboţi care apasă pe orice buton li se spune.

   (0)
  • Dan

   Pai tocmai o fac, comentand aici.
   Si de asa-zisa opozitie PNL nu va e? Ca in afara de a mai da din gura din cand in cand, prin partile esentiale, nu fac nimic. Normal, doar au si ei penalii lor, mai ales dupa fuziunea cu PDL, dar ii aveau si inainte.

   (0)
  • Ce poate face opoziţia cu 5 voturi în Consiliul Local? E ce puteţi face dumneavoastră pe bicicletă luându-vă la întrecere cu o maşină de curse. Data viitoare când votaţi, faceţi-o în aşa fel încât să existe echilibru. Nu vă mai puneţi toate ouăle într-un coş fiindcă atunci când se sparg nu mai aveţi altele.

   (0)
  • John

   Dna Sabau… opozitia puta face cand a avut ocazia si au avut aceeasi majoritate…dar nuuuu… ei au votat in secret ca zona din fata casei primarului de atunci sa ramana teren viran pentru urmatorii 99 de ani!!!!

   (0)
 11. class

  In realitate toate taxele si impozitele noastre se duc in salarii… Noroc cu banii europeni.. Ca altfel ciuciu dezvoltare… Ciuciu investitii… Cand aia nu vor mai fi nimic nu va mai fi.. Si asta va fi destul de repede… Toate se vor narui… Fantani partii sensuri struti mere etc… Vom.ramane numai cu salariile… A si cu inca ceva… Cu ratele la credite… Apoi sa vezi durere… Si chinuri… Urlete…

  (0)
 12. Rodica

  Se pare ca sunt multi de acord cu aceasta situatie!
  La proteste nu se inghesuie lumea, prefera sa stea la cozi sa-si plateasca taxele si impozitele.Am participat la proteste si am citit foarte multe comentarii contra noastra a celor din fata prefecturii chiar de la concetatenii nostri.Daca la nivel de comunitate o sa fim mai severi cu cei alesi si o sa le pretindem profesionalism si seriozitate, daca o sa intelegem ca asa cum nu ne lasam bugetul familiei pe maini straine si bugetul local trebuie incredintat unor oameni capabili, gospodari si competenti, daca nu uitam ca ei doar pe fata sunt oponenti iar in spate sunt de fapt aceleasi sugative de venituri moca pe care nu-i intereseaza decat accesul la buget si risipirea lui in mod cat mai personal………..abia atunci o sa reusim sa-i cernem si sa nu ne mai trezim ca in parlament si senat ajung de cele mai multe ori nulitati fara coloana vertebrala.
  Daca…multi multi de daca!
  Mare indemn, mereu actual „Desteaptă-te române”

  (0)
 13. Chitul Traian

  unele din strazile noastre arata dezastruos si sunt aproape impracticabile … ex. str. Tarpiului , pe unde circula cu o frecventa foarte mare masini de mare tonaj ale firmei Supercom care transporta deseurile din oras … ne facem de rusine in toata tara cu un asa primar

  (0)
 14. Tiberius Camaras

  O analiza perfecta a situației in care a ajuns relația cetățean plătitor de taxe- autorități perfide si incompetente! Din nefericire lumea doarme si nu se implica in acțiuni civice concrete, menite sa avertizeze si sa tragă la răspundere autoritățile !

  (0)
 15. Ilici

  Asa este, dar dacă am frecventa zone „dense„ ale municipiului, cele tradițional-comuniste și am asculta vocea pensionarilor și casnicilor – cu tot respectul, atât cât îl merită- am auzi și vedea cât de fericiți sunt de ”succesurile” PSD și de majorarea pensiei minime la 640 lei, lăudându-i că ca ei (sic !) n-am mai fost alții.
  Și nici că au mai fost. (aici au dreptate).
  Schimbarea va veni (dacă va veni) când se va schimba mentalitatea acestei pături (și al altora, înrudite) de votanți.

  (0)
  • Draga Ilici!

   Ilici iti recomad sa treci granita ,la rusi! Tu nu ai parinti si bunici? Asa o rusine pe tara asta ca ,tinerii,nu-si respecta parintii si bunicii! Nici pe vremea comunistilor nu era asa ceva!

   (0)
 16. Sodoma si Gomora

  Cunosc si io un fiu de securist (herr andel, stie el ca este vorba numa de el) care are certificat de revolutionar, culmea nu?
  …..dar are mare trecere pe la nivel inalt, asa ca, are si contracte cu Primaria, de ce nu…?? dar ce conteaza, prost sa fii, ca noroc ai cu caru!!!

  (0)
 17. Balan Marius - contribuabil

  Sa vedem cati comentaci nemultumiti vor fi prezenti duminica 11 ian ora 18 in fata primariei sa isi traga ne maneca alesii. Asa se aude ca va fi o manifestare a bistritenilor nemultumiti de felul in care arata orasul si cum edilii nu-i baga in seama deloc.

  (0)
  • Ionel

   Vezi sa-l anunti si pe primar. Sa nu rateze ocazia. Altfel o sa manifestati impotriva politistului comunitar de serviciu.

   (0)
  • bistritean

   Balane atata timp cat tu,Chereji,Bojor et comp,va erijati in conducatorii acestor proteste…lumea desi nemultumita ramane acasa.Nu ca acest lucru ar fi bun.

   (0)
  • Da, zilele trecute îi descărcau lemne în curte unii de la Supercom. M-am uitat în partea cealaltă ca să nu vomit de scârbă. De atâtea ori am scris despre acest personaj şi nimeni, dar absolut nimeni din Primăria Bistriţa sau din PSD nu s-a sesizat, încât efectiv mi-e greaţă de atâta complicitate şi spirit ordinar de gaşcă.

   (0)
  • I-au făcut alţii poză celui care l-a pus administrator şef. Aşa, şi? Aţi văzut vreo reacţie de bun simţ? Am tone de poze cu acest personaj, veşnic acasă, la vilă, cu tot cu Duster-ul cel nou de la Primărie. Am altele cu maşina de serviciu lovită, băgată în şanţuri. Aşa, şi? Are dosar penal pentru falsificat certificate de revoluţionar. Aşa, şi? Aţi uitat replica legată de penalii din Guvern? I-au pus pentru că au putut.

   (0)
 18. Asteptam investitiile pe fondurile UE!

  Si totusi,asteptam cele 94 de mil euro pe fonduri europene,nu? Hai sa fim un pic corecti cu administratia! Acolo e munca,nu gluma! Cei ce lucreaza pt. acestea sint functionarii din conducere! Deci isi merita banii!

  (0)
 19. ovidiu

  D-na Cristiana,singura explicatie pentru sustinerea administratorului si a altora este faptul ca sunt fosti securisti.Ganditiva la lucrarile executate pana acum cu greseli grave de proiectare si executie(de ex.traversarile de carosabil unde au asezat niste dale sau pietre marunte care trebuiau sa faca fata traficului auto,strand cu alei din gresie alunecoasa,fara linii care sa demarce culoare de inot,prea putine tunuri de zapada la partie,etc,etc.).Cred ca firmele angajate sunt lipsite de experienta pentru lucrarile si proiectele executate avand meritul de a da cadouri.Era greu sa angajeze un diriginte de santier cu experienta in proiectare sau executie pentru anumite lucrari?Era greu sa prevada in contracte despagubiri sau garantii seriaoase?.D-na ,cand au pus mana rusii pe tara asta(dupa razboi),au eliminat elitele,intelectualii,oamenii harnici si seriosi.Au promovat lingaii,securistii si barfitorii.Cum vreti sa conduca bine acest oras niste ramasite ale securistilor si comunistilor?Mai rau este ca pleaca multi oameni de nadejde peste hotare ca sa scape de ciuma rosie!

  (0)
 20. Paulin V.

  In situatia ca Primarul si acolitii lui ar avea o minima decenta ar fi evitat orice exagerare dupa enormul esec numit WANDERLAND.In situatia cant voi ne-ati amanetat viitorul pt a va plati prostiile voastre ,veniti acum si iritati oamenii cu blocari de roti si amenzi stupide.MARE TUPEU! Ce ati facut pt a ne asigura locuri de parcare?Va tot cacaiti de ani de zile ca nu ati cazut la intelegere cu proprietarii!Nu ati reusit nici in Eminescu,nici langa BCR…,bine ca ati reusit pe Cocos.Faceti dlor ceva,ca ne-am saturat de promisiuni si de amenzi.Hai sa intram in normalitate.

  (0)
 21. Alina

  stimata doamna, tot mai des ma gandesc daca nu ar fi cazul, ca noi cetatenii acestui oras, sa cautam un avocat bun cu ajutorul caruia sa dam primaria in judecata pentru ce no se intampla. Personal as contribui la onorariul acestui avocat, pentru ca nu se poate sa nu se gaseasca in lege, fie ea si constitutie, ceva ce sa-i opreasca pe acesti indivizi, pe politrucii astia mizerabili sa-si aroge asemenea drepturi. Si sa nu-mi veniti cu argumentul ca au fost votati. Daca au fost votati nu au dreptul sa bajocoreasca un popor intreg, si sa nu uitam ca nu ei au scris condtotutoa si drepturile omului. Cred ca numai legea i-ar pune cu notul pe labe pe cei ce ne calca sau isi imagineaza ca ne vor calca in picioare la nesfarsit. NU CRED ca nu exista lege , cred doar ca nimeni nu are curajul sa porneasca un asemenea proces! Nu cu procuratura cumparata de ei ar trebui sa asteptam sa se rezolve si nici cu institutia Avocatul poporului, care nu exista. Pur si simplu cu avocati care sa lucreze in interesul unor cetateni care ii platesc direct sa ii apere de asemenea abuzuri.

  (0)
  • Joseph Porta

   Opoziția ar putea foarte bine să înceapă strângerea de semnături pentru un referendum de demitere a primarului, conform legii 215/2001. Pe lângă asta, musai să existe destule mișculații de competența DNA deoarece s-a irosit un munte de bani publici și orașul arată mai rău decât la începuturile anilor ‘80.
   Ar cam fi cazul să ne scoatem morcovul din UR și să demonstrăm și noi că PUTEM cu aceste lighioane inepte care se îngrașă pe banii noștri câștigați cu sudoare și sânge.

   (0)
 22. ...

  Foarte bun articol pacat ca vor ramane doar cuvinte… Cine stie poate pana la urma se vor trezi „alegatorii” si se va face ceva daca nu suntem obișnuiți sa zicem „asta e”.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.