Actualitate

Tehnologie de vârf la secția de neurochirurgie a SJU Bistrița. ”Ne dorim să facem performanță”

Secția de neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița devine și mai performantă, odată cu achiziționarea unei tehnologie de vârf care răspunde tendințelor actuale ale chirurgiei minim-invazive, un adevărat GPS care ghidează medicul neurochirurg, ajutând la reușita operației, mai ales în cazul tumorilor aflate în zone profunde ale creierului sau greu accesibile: neuronavigația.

Medicul neurochirurg Andrei Farcaș-Rotariu explică:

”Neuronavigația era o necesitate, în contextul în care noi ne dorim să facem performanță. Este un sistem computerizat care constă în redarea pe un monitor a unor imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului.
Mai exact, instrumentele folosesc niște senzori și camere de filmat, încât știi în fiecare moment unde este vârful fiecăruia, navigând practic prin creierul pacientului, în timp real. De asemenea, cu ajutorul său și instrumentele nenavigabile, devin navigabile.

Și nu este doar atât! Poți să faci biopsii din tumori, prin abord minim invaziv, dar și „planning preoperator”. Adică, să stabilești dinainte întreaga operație, pe baza unor investigații neuroimagistice. Astfel, tumorile craniene se pot extirpa cu precizie micrometrică. Cu ajutorul neuronavigației, ai siguranța că tumora a fost scoasă în întregime, se reduce riscul leziunilor asupra creierului viabil, ce ar putea surveni în timpul operației, ceea ce favorizează și o recuperare mai rapidă a pacienților. Beneficiile pentru aceștia sunt majore, evitându-se și lezarea unor structuri importante sau arii vitale din creier, ca de exemplu aria motorie sau centrul vorbirii.

Prin întreaga logistică: neuronavigația, ecograful, microscopul operator, aspiratorul ultrasonic, high speed drill-ul, secția noastră de neurochirurgie și Spitalul Județean se ridică la performanțe de nivel european”.

Investiția, realizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsău, împreună cu Ministerul Sănătății, are o valoare de 1.200.000 lei (252.021,42 euro).

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/2613446895375508?__xts__[0]=68.ARAwL95vIRid26XEdQZz8RDl32RK8-z9-xrXiHqsRjG8mthh4Y3fFib8Qk8MLEWYD0t1hI0LV64QvOPl3yTOvd3IpTrulspOj7VphbTwP0Q-9ydS-SF_QqYzMrSKE_RRx8BKbRkK8Rcr28hAuX4qT48nZHjB338phE4KYnh5TZvZGlbkOrsujOSF8U_HfTtFWdy7Eqi9LTVpDD7rMB-uqIfF5pmsuzqpjj4WpZ9DEQAdBzcQHObNv5WkPm7FWbTuE2sbT0aCkxo8fB5kedDni3s7R4rRpech8HuneL-Eo7herA1UexPrK47NEnlEE6y5ys4t5dFe7JrWu0214fDiby7pYw&__tn__=-R

5 comentarii

  • Is lamurit si cu acest doctor atat de laudat. O cosultatie costa la fel de mult ca la un prof. universitar de la Cluj, dar nu se sinchiseste nici macar sa se scoale de pe scaun sa faca o investigare serioasa si temeinica inainte de a te trimite sa faci tot felul de analize si RMN-uri costisitoare. Toata consultatia cu scrierea unei retete si a analizelor dureaza exact 10 minute si pleci mai nelamurit decat ai intrat. Astia sunt nemaipomenitii de doctori bistriteni.

  • As dori sa-i reamintesc acestui I.G.A. ca suntem in sec.XXI si e firesc sa te aliniezi, macar tehnic, la nivelul altor tari avansate, dar trebuie formati si oameni care sa le utilizeze si sa stie sa lucreze cu ele. Nimeni nu se lauda ca, desi suntem in anul de gratie 2019, noi mai avem localitati si scoli cu veceul in curte. Acest contrast izbitor intre modul de viata al anilor 1600 din unele sate si chiar orase si aceasta tehnica, nu chia de varf, dar moderna, din unele sectoare de activitate trebuie foarte rapid rezolvata. Asa nu se mai poate.

  • Vă bucurați ca idioții că aveți posibilitatea să mergeți la spital și să vă dea ăia o gaură în cap și să vă taie o bucată de creier. Bă, voi sunteți normali? Eu zic să mergeți să încercați senzația, mai ales că e și gratis. Pesedeul nu a înțeles că, cu cât se alocă mai mulți bani acestui domeniu, cu atât e mai rău pentru societate. Lasă că o să vadă ei la aceste alegeri, și la următoarele, și la următoarele, și la următoarele, și la următoarele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS