Primul român acreditat de Societatea Internaţională de Arboricultură, Alexandru Purcaru, lucrează zilele acestea în Piața Centrală din Bistrița unde intervine la coronamentul teilor. ”Pare brutal, este puțin șocant, dar acest gen de tăieri s-au făcut întotdeauna pe tei, însă oamenii cred că au uitat”, a spus specialistul angajat de Primăria Bistrița să redea zonei forma peisagistică de odinioară.
”Lucram în Norvegia, iar acolo majoritatea specialiștilor se certifică. E o dovadă de respect față de client să îi arăți că știi meserie. A plecat ca o ambiție personală. Am revenit în țară, am constatat că sunt singurul și am încercat să văd dacă pot face ceva, dacă nu, să mă întorc. Am rămas definitiv fiindcă eu cred că lucrurile se pot îndrepta și la noi în sensul bun. Sunt din Bușteni, Prahova. Pădurea mi-a fost locul de joacă și sunt silvicultor la origine. Făceam şi alpinism şi am descoperit că era nevoie de oameni care să urce în arbori şi să-i cureţe. La noi nu existau cursuri care să te înveţe cum să tai, am făcut-o autodidact. Pe urmă am plecat în Norvegia, unde am învăţat de la dezvoltatori de echipamente, fruntea căţărătorilor la nivel mondial. În 2017, am obţinut certificarea Societăţii Internaţionale de Arboricultură, fondată în America în urmă cu peste o sută de ani şi compusă din cercetători de top, care dau ora exactă în lume. Accesul este foarte restrictiv şi nu este un certificat pe viaţă, ci valabil 3 ani, aşa că te forţează să faci educaţie continuă”, a spus Alexandru Purcaru pe care l-am găsit la treabă chiar în fața Primăriei Bistrița.
L-am întrebat de ce este important ca ramurile arborilor să fie tăiate de un specialist.
Dacă ridici un zid și nu îți place, îl poți dărâma. Arborii cresc în zeci, sute de ani. E ușor să tai, dar să-i lipești la loc, în domeniul nostru, nu se mai poate. Trebuie să fii foarte asumat, să știi ce faci pentru că, din necunoștință de cauză, poți strica. Din păcate, România a ajuns în topul exemplelor negative. Am reactivat Asociația Română de Arboricultură împreună cu colegul care este și el arborist atestat – suntem doi în toată țara – am fost la conferințe în Europa, toți sunt impresionați de pădurile noastre cu arbori seculari, dar, în același timp, când au venit la noi, au spus că suntem un exemplu de AȘA NU! Noi ne dorim să avem și noi vegetație sănătoasă și funcțională. Asta contează cel mai mult
În ce privește Piața Centrală, Alexandru Purcaru a spus: că aici a existat o amenajare peisagistică.
Tăierea pe care o fac eu este tăiere condusă. Se practica în zonele în care voiai ca vegetația să nu depășească un anumit regim de înălțime și o țineai așa sub control. Teiul un arbore care poate fi educat prin tăiere și suportă foarte des aceste operațiuni de tăieri repetate. E normal să alegi o formă când sunt tineri, iar de unde tai, revii cu tăierile în 2-3 ani. Acești tei au fost formați. Un ochi format chiar poate să vadă care a fost această amenajare peisageră în zona Bisericii. S-a vrut să umbrească asfaltul, să fie scurți, ca să ofere vizibilitate spre clădirea monument. O perioadă au fost ținuți așa. S-au format niște bulbi în urma tăierilor repetitive, dar, la un moment dat au fost abandonate tăierile și au ajuns coroanele să arate așa, pline de focare de infecție. Sunt mulți dăunători și se pot pierde teii.
Prin tăierile pe care le face, Alexandru Purcaru readuce copacii la forma pe care au gândit-o peisagiștii care au făcut aceste planuri pentru zonă.
Așa ar trebui să fie conduși. E greu spre imposibil să le refaci o coroană grandioasă, mare, pentru că în toate zonele bulbucate s-au format scorburi. Noi am încercat să le redăm coroana, dar ramurile acelea vor fi fixate pe scorburi și vor deveni un pericol. Singura variantă de a-i păstra este să revenim la tăierile inițiale. Pare brutal, este puțin șocant, dar acest gen de tăieri s-au făcut întotdeauna pe tei, însă oamenii cred că au uitat. Teiul este un arbore cu o capacitate extraordinară de regenerare. E disperat să înflorească, să lăstărească. De aceea a fost ales ca specie pentru a fi condus în parcuri. Inclusiv în București, în Cișmigiu, este un aliniament de tei care a fost condus spre coroane pătrate. Grădinarii s-au pensionat, au plecat, nu a mai știut nimeni cum să-i conducă și au devenit niște arbori neîntreținuți, neîngrijiți, nu mai au un aspect plăcut.
Despre teii din Piața Centrală, Alexandru Purcaru a garantat:
Vor fi spectaculoși. Trebuie să aveți răbdare vreo două luni. Din fiecare zonă tăiată vor porni mulți lăstari și se va forma o coroană rotundă, globulară. Toți vor arăta ca niște globuri verzi, cu un diametru de 1,5-2,5 metri. Depinde ce resurse au la bază, dar vor regenera bine de tot.
Purcaru a fost impresionat și de cei doi castani bătrâni din Piața Centrală. ”Nu am văzut prea mulți în țară. Sunt impresionanți. E o specie care nu prea ajunge la o vârstă înaintată. Au scăpat și arată extraordinar, au cele mai frumoase coroane pe care le-am văzut în România”.
Cristian Țetcu, director adjunct al Direcției de Servicii Publice din Primăria Bistrița, ne-a explicat la rândul lui ce a făcut până acum municipalitatea în ce privește arborii din oraș și ce planuri are.
Din 2022 am început cu Bulevardul Independenței, unde am intervenit pe aproximativ 20 de arbori impozanți, platanii, am terminat acolo, am venit și facem și Piața Centrală. În primul rând am început cu teii ca să-i aducem la vechea structură istorică pe care au avut-o. Am mai intervenit și pe doi platani din capătul pietonalului și pe doi castani bătrâni. Încercăm să respectăm arborele conform stilului lui de creștere sau intervențiilor la care el este adaptat. De exemplu, teiul suportă aceste tăieri puternice, iar din acești bulbi pe care îi lăsăm practic se dezvoltă o coroană globulară. Am ales varianta aceasta pentru a pune în valoare Biserica Evanghelică
Țetcu a menționat că în perioada următoare vor fi tăiați anumiți arbori din zonă.
Se vor scoate arborii importanți ca și înălțime și vom lăsa arborii care sunt de talie mai mică și nu mai mergem pe ideea de a tăia un arbore doar pentru că a ajuns la etajul IV și deranjează. Încercăm să le respectăm structura, să reducem coronamentul după niște reguli pe care le folosesc arboriștii în toate tăierile lor în Europa. Unii arbori din Piața Centrală vor fi tăiați fiindcă unii sunt periculoși crescând incorect și la un vânt s-ar putea să cadă, iar alții sunt bolnavi. I-am măsurat cu ajutorul aparatului care face tomografia arborilor și i-am găsit ca fiind necorespunzători pe interior. În anumite condiții de vânt, se pot rupe și atunci avem probleme. Câțiva vor fi extrași
El a subliniat că teii pe care s-a intervenit nu se vor usca ei fiind adaptați ca specie la acest tip de tăiere. ”Au probabil 50 de ani, îi vom urmări cu atenție. Vom mai încerca, în alte etape, să-i menținem în niște condiții de viață mai bune”.
Primăria Bistrița va continua cu tăierile de acest fel și în zona Pieței Unirii și pe General Grigore Bălan, iar în anii următori, pornind din centru spre periferie, vor fi toaletați toți arborii, inclusiv în zonele dintre blocuri unde se va interveni și pe spațiile verzi.
Anul acesta s-au plantat 300 de arbori, iar la toamnă se vor planta tot atâți, ținta fiind să se ajungă la 800 de arbori plantați anual în diferite zone din Bistrița.
Hai bălane, hai reactivează-te, înseamnă-te. Păi cum taie ăștia iar arborii fară să-ți ceară consimțământul? A! am înțeles, aici nu te bagi că pseudo-specialistul țetcu e amicul tău, de la primar încă mai speri să-ți dea și ție autorizație la casă, să intri în rând cu oamenii, no atunci dă-o cotită și zi că alții o distrus, ăștia încearcă să repare, bine, pe bani mulți, că-s specialiști. No numa zîc.
Nu trebuie sa ma insemn eu deoarece cunosc bine cum lucreaza TEII si in general copacii de aliniament si am mare incredere in domnul director TETCU CRISTIAN si in cei doi specialisati adusi de dansul la Bistrita.Am experientele mele unice cu loturi de padurici pe 15 ari in satul Sirioara dar si in Parcul satului plantat numai de mine de 25 de ani.
Am vorbit cu ei si anul trecut si apreciez mult pregatirea lor inb domeniu.
In tot cazul ceea ce a facut TETCU este fara precedent si domnia sa a salvat batranii PLATANI seculari de pe Independentei dar si CASTANII seculari din Piata Centrala .
Daca pe mai departe ar fi intervenit cei de la spatiile verzi a Primariei educati de fostul edil era jale in aliniamente.
Cu TETCU avem o siguranta iar pe marele bulevard s-au plantat anul trecut 70 de PLATANI noi.
Ma bucur ca si pe B-dul Republicii s-a definitivat plantarile in scuare cu TEI.
Acuma nu ramane altceva de facut decat ca domnul Primar IOAN TURC sa nu dea drumul la proiectul miselesc ,ordinar si criminal de mineralizare a Pietei Centrale prin care fostii edili habarnisti voiau sa desfinteze lumea verde din piata pentru un concept idiot de eliberare a campului vizual ca sa se vada (SIC) Biserica Evanghelica.
Dintre toate pietele medievale cea de la Bistrita este singura plina cu o paleta de culori cand infloresc CASTANII si TEII si cele doua rondouri cu flori si perimetrele inierbate sunt splendide.
Nu poti sa creezi o insula de caldura artificiala cu dale si betoane cand toata Europa civilizata se fereste de astfel de amenajari care ridica temperaturile la nivelul solului cu 5-7 grade.
Sa speram ca le vine mintea la cap celor din Primarie.
Domnul Primar ne promitea o Bistrita VERDE de altadata.
Poate se indura acest specialist in taieri de copaci si il ia pe balan pe linga el sa-i dea de lucru sa mai taca.Ar fi normal ca doar are studii de ecologie.
@ Mia, Bălan nu are nici-un fel de studi ecologice vorbește numai după ureche din punt de vedere ecologic numai cretinități monumentale spune iar despră celălat cu ” mari ” studi făcute la o facultate particulară nu mai este nimic de spus .
Si inca o explicatie pentru cei neavizati dispusi numai sa comenteze prostii.
Aparatul de controlat starea de sanatate a arborilor a fost adus de Primarie datorita interventiilor mele repetate din 2007.
Se numeste TOMOGRAF ARBORICOL a fost scump dar isi face treaba profesionist si nu la intamplare cum o faceau DRUJBISTII din primarie pana acuma, adica asa la intamplare.
Domnul peisagist Purcariu din Bucuresti se mira ca a vazut la Bistrita cei mai batrani si falnici CASTANI.
Transmit cititorilor ca ei traiesc datorita interventriilor mele galagioase in CL si carjele de sustinere sub crengile celui mai mare CASTAN din Bistrita au fost montate in urma interventiilor facute de mine blocand taierea lui in urma ruperii unei crengi in anii trecuti.
Erau pe lista de macel al lui OTC, fostul primar insa am reusit salvarea lor.
Ca sa stie cititorii ca acel CASTAN are cel mai mare coronament in frunze la peste 300 mp de spatiu verde desigur.
Presa a notat la vremea respectiva interventiile si iesirile mele la rampa zgomotoase.
Sunt mandru si fericit ca am reusit salvarea lor.
Bai ioane nu fi prost crescut !
Nu ai tu pregatirea si initiativa in veci pe care o are domnul TETCU iar referitor la autorizatia mea dormi linistit ca nu mai am nevoie de ea.
Totul este clarificat pentru mine si ocupa-te de necazurile tale de impostor neinsemnat.
Sa iti fie rusine la felul in care te afisezi aici .
In sfârşit cineva care ştie ce face cunoscând bine domeniul! Am spus dintotdeauna că Primăria trebuie să intervină in tot oraşul, nu să ne tot pună pe noi să scriem cereri peste cereri ca să aranjeze coronamentul copacilor. Iar din când in când, ne mai şi refuză spunând că nu au crescut prea tare. Eu sunt susținătoare a naturii pentru o viață sănătoasă dar nu lăsat totul vraişte,să ne cadă toate in cap din cauza schimbărilor climatice!!!
Eu nu inteleg cu ce e diferit fata de ce a facut Electrica anul trecut pe Andrei Muresanu
https://timponline.ro/copaci-de-aliniament-stradal-de-pe-andrei-muresanu-macelariti-primarul-ioan-turc-dorel-si-a-facut-treaba/
Asteptam o analiza comparativa cele doua situatii pentru ca mie mi se pare la fel
Ați distrus orașul ăsta frumos cretinilor.
Nu vă tot legați de ecologiști, ăștia doi plus Ciobănică și Chereji care se autointitulați ca ecologiști nu reprezintă ecologiști din Bistrița, nu ecologiști distrug Bistrița care cândva a fost un oraș minunat și funcțional.
Opriți demolarea Stadionului :
https://timponline.ro/primaria-bistrita-pregatita-sa-cumpere-anul-viitor-stadionul-jean-padureanu-si-sa-demoleze-o-parte-din-el/
Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu biccicleta și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ
idiotilor de ce ati dat atatea minusuri la prostia voastra ?
Tu ha ha
Cum de a permis domnul primar că Dorel sa măcelărească din nou?
Nicio reacție din partea nimănui.
Oare de ce?
Prieteni știu.