Economie

Termenul limită pentru depunerea Declarației unice este 26 mai inclusiv

Termenul limită pentru depunerea Declarației unice (Formular 212) este 26 mai 2025 inclusiv, pentru veniturile obținute în anul precedent, anunță Fiscul.

Declarația unicã se completeazã și se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au avut, individual sau într-o formã de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.

Declarația unică se depune și de către persoanele fizice care optează în cursul anului 2025 pentru plata contribuției de asigurãri sociale de sănătate (CASS).

De asemenea, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activitãți independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activități agricole, silviculturã și piscicultură, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligația declarãrii veniturilor și depunerii declarației.

Declarația se depune, împreună cu anexele completate dacă este cazul, astfel:

a) prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului “Spațiul privat virtual” (SPV);

– pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnãturã electronică calificată.

b) în format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire. Data depunerii declarației în format hârtie este data înregistrãrii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.

Contribuabilii care nu dețin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni:

– înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual;

– completarea Declarației unice;

– depunerea Declarației unice.

Lista sediilor unităților fiscale în care sunt puse la dispoziția contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăsește pe portalul www.anaf.ro, la secțiunea Asistență contribuabili – Servicii oferite contribuabililor.

De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora existã personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice.

Informații suplimentare pot fi obținute:

· accesând portalul www.anaf.ro, secțiunea Asistență contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente și alte materiale informative;

· participând la webinariile susținute de ANAF (20 și 21 mai, ora 10.00);

· telefonic, la numărul 031.403.91.60;

· la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul unităților fiscale teritoriale.

3 comentarii

  • Deoarece am omis sa descarc citeva facturi de pe site-ul ANAF, iesind din termenul celor 60 de zile in care pot fi accesate, facturile au fost arhivate de ANAF. In ianuarie a.c. si ultyerior in februarie a.c. am facut cereri pe site-ul ANAF, sa-mi fie furnizate facturile oferindu-let informatii despre emitent, CIF emitent, data, etc.
    Au trecut cinci luni si nu am primit niciun raspuns. Degeaba am recipisele de inregistrare a cererilor, nu pot include facturile in cheltuieli si evidenta contabila.
    Am sunat la numerele de telefon, o mare vrajeala, imi raspunde un operator din cine stie ce judet, sa astept, ca informaticienii au de lucru, bla, blauri ordinare…Bine ca la banca, la operatorii de telefonie, la furnizorii de utilitati pot descarca factura si dupa un an, la ANAF nu se poate, se arhiveaza ca n-au fost capabili sa-si dimensioneze spatiul de stocare. Pe mana cui sunt banii tarii, nu au posibilitatea de a-si implementa solutii viabile de stocare?
    Indiferent care va perindati la conducerea finantelor, nu ne faceti viata mai usoara, doar biruri mai multe vreti.

    10
    2
  • Digitalizarea , marea digitalizare, soluțiile online, sunt doar “la un click distanță!” Nu-i așa? Zicea un domn Ivann

    9
    1
    • Ei știu foarte bine ce au de făcut, inclusiv ministrul Ivan, dar nu vor, pentru ca asta ar însemna pierderea a 400 de locuri de muncă la n fiecare județ. 17.000 șomeri în plus în toată țara.
      I-a dat de gol Kelemen Hunor, când UDMR a fost dat afară de la guvernare de către PSD-PNL.

      Deci, nu fac ceea ce trebuie, nu dau afară 17.000 de oameni și se imprumuta, cu dobândă de 6% pe an, ca să le plătească salariile .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.