Sănătate

Teste gratuite PAP și HPV la B1 Retail Park

În timp ce ”Cancerul de col uterin poate fi prevenit!”, România înregistrează în continuare rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin, de trei ori mai mari decât media europeană. România se numără printre țările cu cea mai scăzută finanțare alocată domeniului prevenției, dar are oportunitatea de a crește finanțarea intervențiilor preventive și de diagnosticare precoce (prin screening), prin accesarea fondurilor externe nerambursabile.

În acest context, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa Năsăud (DSP BN) are oportunitatea de a fi partener al Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN), în implementarea proiectul POCU ”Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II – Regiunea Nord Vest”.

Acest proiect oferă acces femeilor cu vârste între 24 și 64 de ani (inclusiv celor neasigurate) la servicii de informare și testare gratuită pentru depistarea leziunilor colului uterin. Femeile cu vârste între 24 și 29 de ani beneficiază de testul Babeș- Papanicolau, iar femeile cu vârste între  30 și 64 de ani beneficiază de testul HPV. Depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin se poate vindeca, iar pacienta își poate continua viața cu bine, informează DSP BN.

Astfel, în data de vineri 5 mai are loc acțiunea de testare HPV și Babeș Papanicolau în rândul tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 ani care au domiciliul într-una din localitățile județului Bistrița-Năsăud sau în unul din cele șase județe din regiunea de NV. Acțiunea se desfășoară prin bunăvoința celor de la B1 Retail Park în Calea Moldovei nr. 40 Bistrița, zona magazin Hervis. Testarea din această zi are loc ca rezultat al colaborării dintre IOCN Cluj, DSP BN, personalul medico-sanitar de obstetrică-ginecologie din Beclean și Năsăud și acest partener.  

Unitatea mobilă de testare va fi amplasată în zona menționată (B1 Shopping) iar testările se vor face în intervalul orar 10.00-17.00. Nu este nevoie de programare sau trimitere de la medicul de familie.

Mai multe informații puteți găsi pe pagina proiectului: https://www.potisaprevii.eu/proiecte-pocu/, pe pagina DSPBN: https://dspbn.bistrita.ro/?p=13730 ,pe pagina de Facebook ”Învățăm să fim Sănătoși”, respectiv https://www.facebook.com/potisaprevii.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.