Nu mai este niciun secret că una dintre cele mai consumate băuturi din lume este cafeaua. Unul dintre motive este modul în care poți combina diferite ingrediente pentru a obține rezultate diferite. Pe lângă cele două de bază, apă și boabe de cafea, îți arătăm cum poți modifica proporții și adăuga alte ingrediente pentru a obține băuturi ce îți vor face ziua mai bună.
Cafea Espresso
Cea mai cunoscută băutură pe bază de cafea este și cel mai simplu de preparat. Nu contează ce gadget-uri ai prin bucătărie – cantitățile sunt mereu aceleași: 7 grame de cafea, 60 mililitri de apă. Și pentru că nu toată lumea consumă aceeași cantitate, de-a lungul timpului au fost create variantele duble (Doppio) și triple, cu 14, respectiv 21 de grame de cafea la bază. Cantitatea de apă crește exponențial.
Cei ce doresc un efect mai intens pot opta pentru un ristretto, format din cantitatea normală a unui espresso, însă cu numai 30 de mililitri de apă.
Varianta cea mai lungă poartă numele de Americano și este formată dintr-un shot de espresso (7 grame cafea + 60 mililitri apă) amestecat cu două treimi de apă (120 mililitri) într-o ceașcă mai mare.
Cafea Macchiato
Laptele este un element foarte important în cultura iubitorilor de cafea. Prin adăugarea diferitor cantități, rezultatele pot surprinde de fiecare dată. Cea mai comună cafea cu lapte este Macchiato, în versiuni mică (short) și mare (long).
Macchiato short este exemplul perfect al regulilor treimilor: shot de espresso, lapte fierbinte și spumă de lapte. Versiunea lungă iese de sub influența acestei reguli și adaugă încă un shot de espresso.
Cafe Latte
Latte-ul este supus preferințelor celor care îl consumă. Astfel, cantitatea de lapte adăugată peste un shot de espresso poate să difere după gust. La final, adaugă aproximativ un centimetru de spumă de lapte și te vei bucura de un veritabil latte.
Cappuccino
Este una dintre cele mai apreciate băuturi originare din Italia. În componența unui Cappucino intră un shot de espresso, lapte cald, 2-3 centimetri de spumă de lapte și, opțional, ciocolată rasă.
Adăugarea aromelor și a altor ingrediente a transformat Cappuccino în cea mai inventivă băutură pe bază de cafea. Una dintre cele mai cunoscute este cappuccinoul vienez, care adaugă frișcă în loc de ciocolată.
Cafea Flat White
Specialiștii vor spune că un flat white este un cappuccino fără spumă. Restul vor spune că acesta este simpla cafea la care adaugi lapte. Simplu, nu?
Cafea Mocha
În final, alegem o rețetă mai dulce, în care ciocolata ajunge lângă cafea. Pentru a obține un mocha, pune într-o singură ceașcă un shot de espresso, o linguriță de praf de ciocolată, lapte cald, spumă de lapte și puțină ciocolată rasă.
Tu ce alt fel de cafea prepari acasă?
(Advertorial)
Eu stiam ca la un doppio, din 14-16g de cafea sa obtii 50-60ml de lichid in 25 de secunde, folosind sita dubla sau 30ml din 7-9g de cafea, tot in 25 de secunde, cu sita single, in cazul unui espresso normal.