Economie

Topul țărilor unde au muncit bistrițenii care au dreptul la pensie internațională

Locuitorii județului Bistrița-Năsăud care au muncit legal în străinătate au dreptul la pensie internațională, informează Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud, care a avut de soluționat, anul trecut, aproape o mie de solicitări.

Directorul Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, Sanda Vișan, a prezentat, în ședința Colegiului prefectural un top al țărilor în care au muncit legal locuitorii județului nostru și au dreptul la pensii.

”Anul trecut am avut 951 de solicitări la Compartimentul de Pensii Internaţionale. Activitatea acestui compartiment crește de la un an la altul pentru că tot mai multe persoane vin cu vechime din afara țării, respectiv pensionarii care locuiesc în alte state depun cerere de pensie pe raza statului unde locuiesc. Se face transmiterea de date, noi le confirmăm vechimea de aici. Cei care locuiesc la noi în țară depun cererea la CJP și cerem noi vechimea din alte state. Cele mai multe cereri au fost în relația cu Spania, unde avem cei mai mulți bistrițeni care au lucrat și s-au întors acasă și înceracă să își valorifice vechime de la statul respectiv”, a spun directorul CJP Bistrița-Năsăud.

Pentru persoanele cu domiciliul în străinătate, cele mai multe solicitări în anul 2022 au fost pentru acordarea sau recalcularea diferitelor categorii de pensie, precum şi pentru recunoaşterea stagiului de cotizare realizat în România, după cum urmează:

  • 295 cazuri noi (pensie limită de vârstă, pensie anticipată parţială şi anticipată, urmaş respectiv invaliditate);
  • 150 recalculări sau modificări de drepturi de pensie – adăugare perioade de asigurare, grupe de muncă, sporuri, treceri din oficiu la pensia pentru limită de vârstă, schimbări grade de invaliditate, decizii de suspendare, încetare, reluare plată pensie, etc;
  • 139 cereri pentru confirmarea stagiului de cotizare realizat conform legislaţiei de asigurări sociale din România.

În activitatea Compartimentului de Pensii Internaţionale, pe lângă atribuţiile de stabilire/recalculare a drepturilor de pensie şi de confirmări de stagii de cotizare au fost realizate şi alte activităţi datorate faptului că multe solicitari primite sunt incomplete – au fost întreprinse 1.854 demersuri pentru completarea dosarelor, transmiterea răspunsurilor la solicitările primite prin email sau de la instituţiile corespondente, răspunsuri la petiţii, solicitări pentru traduceri documente medicale – 162 documente (967 pagini), transfer dosare către polii de competenţă, etc.

În cursul anului 2022 a început utilizarea sistemului european EESSI de transmitere şi primire a cererilor de pensie prin aplicaţia asigurată de Comisia Europeana RINA, ceea ce înseamnă utilizarea mai multor proceduri şi formulare (DES-uri) decât cele utilizate până în prezent pe suport de hârtie şi de asemenea, se continuă cu soluţionarea cererilor primite pe format de hârtie simultan cu soluţionarea electronică a cazurilor noi.

În 2022, situaţia deciziilor de pensionare emise pentru stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie, respectiv de confirmare a stagiilor de cotizare realizate conform legislaţiei române de asigurări sociale se prezintă astfel:

  • Cazuri noi – 505 decizii de pensionare (care presupune automat şi emiterea aceluiași număr de formulare E 205, E 210, E 211 sau a formularelor echivalente);
  • Modificări drepturi – 258 decizii pentru recalcularea drepturilor de pensie sau modificarea acestora (adăugare perioade de asigurare realizate după pensionare sau nevalorificate la înscrierea iniţială la pensie, sporuri, treceri din oficiu la pensie pentru limită de vârstă, schimbări grad de invaliditate, decizii de suspendare, încetare, reluare plată, etc (este necesară şi emiterea aceluiaşi număr de formulare E 205, E 210, E 211 sau a formularelor echivalente);
  • Confirmări stagii de cotizare realizate conform legislației române de asigurări sociale, în cazul lucrătorilor migranţi – 694 formulare emise.
  • Numărul formularelor E 205 emise cuprinde şi solicitări primite anterior şi care nu s-au putut soluţiona din cauza lipsei documentelor de vechime necesare şi de asemenea include şi numărul de formulare emise ca urmare a solicitărilor primite pentru adăugare perioade de asigurare respectiv pentru acordarea drepturilor de pensie.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, 7250 de locuitori ai județului au declarat că la finalul anului 2021 aveau domiciliul în străinătate.

Sursa foto: Facebook, Valencia, Spania,

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS