Sănătate

Tot mai multe familii care consultă dr. ”Google” refuză vaccinarea copiilor. Ce pericol ne paşte

În plină Săptămână Europeană a Vaccinării, medicii atrag atenţia părinţilor să nu mai asculte de doctorul „Google” şi să consulte specialiştii atunci când decid să refuze vaccinarea copiilor. Există riscul apariţiei unor focare de boli care să afecteze comunităţi întregi, spun doctorii care atrag atenţia scepticilor că vaccinurile actuale sunt tot mai performante şi au puţine efecte adverse.

În perioada 20-25 aprilie se serbează pentru a zecea oară consecutiv Săptămâna Europeană a Vaccinării, anul acesta sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare”. Se întâmplă într-o perioadă în care tot mai multe familii refuză vaccinarea copiilor.

Medicul Doina Petri, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, a declarat pentru Timp Online că o parte din refuzuri apar şi datorită informaţiilor contradictorii.

„Pe mine mă suprinde faptul că decid să refuze vaccinarea părinţi care sunt ei înşişi vaccinaţi. Noi avem câteva Doctor Doina Petrigeneraţii foarte sănătoase, care au fost vaccinate şi niciunul din reproşurile care se aduc vaccinării nu le-au trăit. Cred că un acces mare la informaţia insuficient explicată şi triată şi luată de oriunde duce la păreri contradictorii şi la ignoranţă asupra beneficiilor vaccinării. Sunt multe mituri şi sunt false pentru că s-au înregistrat progrese şi în privinţa vaccinurilor. Am trecut de la cele care mai dădeau reacţii adverse, la vaccinuri ultrasofisticate. Spre exemplu, la poliomielită vaccinam cu un vaccin viu atenuat care mai putea da rareori reacţii, dar existau. La un vaccin acelular nu mai dă deloc reacţii. Deci lumea nu ştie că şi produsele vaccinale au evoluat. Acceptăm, de exemplu, homeopatia care înseamnă doze mici din anumite substanţe care ne fac bine, dar nu acceptăm vaccinarea care e un fel de homeopatie, însă pe altă linie. Ar trebui să existe mai multă încredere în vaccinare. Există excepţii de la regulă, dar în lumea noastră naturală excepţii sunt peste tot „, a declarat dr. Doina Petri.

Întrebată dacă familiile din Bistriţa-Năsăud refuză anumite tipuri de vaccin, dr. Doina Petri a răspuns: „Există refuzuri la vaccinurile care s-au introdus mai recent, la cel antirujeolic, antirubeolic, mai ales că aceste vaccinuri înainte nu se făceau, dar beneficiile lor sunt dovedite pe milioane de oameni. În lume sunt milioane şi milioane de oameni care se vaccinează şi foarte puţine reacţii adverse. De obicei, la orice vaccin nou introdus există o reacţie de refuz după care lumea începe să se informeze, să se obişnuiască după care, în cele din urmă, într-o proporţie semnificativă vaccinul este acceptat. Din păcate, am observat la Bistriţa o creştere a numărului persoanelor care refuză vaccinurile pentru că refuză să se informeze de la medic. Adună informaţii din toate părţile. Unii revin asupra refuzului. Mai ales persoanele care circulă în mai multe ţări nu au încredere în calendarul nostru local de vaccinare. Acestea consideră că un alt calendar din altă ţară e mai bun. Refuzul e aici local, dar îl vaccinează în altă parte”.

Potrivit directorului adjunct al DSP Bistriţa-Năsăud, refuzul vaccinării nu se vede imediat. „Numărul cazurilor de îmbolnăvire prin rujeolă sau rubeolă nu a crescut imediat, dar există riscul să se adune grupe de populaţie vulnerabile la boală, iar la un moment dat o boală să apară în mod epidemic, adică să nu afecteze un copil, ci categorii mari de copii care nu au fost vaccinaţi. Să sperăm că vom găsi o politică suficient de bună pentru a recupera aceste loturi de copii. Noi trebuie să facem mult mai mult, să informăm mult mai corect lumea din comunitate pentru că pericolul acesta este: să apară epidemii cu ravagiile de rigoare, complicaţii, decese. Trebuie să evităm astfel de situaţii”, a declarat dr. Doina Petri.

Potrivit unui studiu, dat publicităţii de DSP Bistriţa-Năsăud, aplicarea pe scară largă a programelor de imunizare de-a lungul ultimilor 30 de ani a determinat o reducere semnificativă a bolilor prevenibile prin vaccinare şi a deceselor cauzate de acestea.  Europa şi-a menţinut statutul de regiune polio-free/liberă de poliomielită (obţinut în 2002), 9 din 10 copii au primit cel puţin vaccinurile uzuale, s-au înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea şi introducerea unor vaccinuri noi sau în extinderea programelor de imunizare, 22 respectiv 25 de ţări din regiune au întrerupt transmiterea endemică a rujeolei/rubeolei şi s-a adoptat un Planul European de Acţiune pentru Vaccinare 2015–2020.

Cu toate acestea, aproape 554.150 din 11,2 milioane de copii născuţi în 2012, în regiunea OMS Europa, nu au primit o primovaccinare completă cu trei doze de vaccin antidifteric, antitetanic şi antipertussus până la vârsta de un an. Doar în 2013, statele membre au raportat 31.685 cazuri de rujeolă (o creştere cu 348 % comparativ cu 2007) şi 39.367 cazuri de rubeolă.

De aceea, a zecea Săptămână Europeană a Vaccinării, desfăşurată între 20 şi 25 aprilie 2015, se centrează pe nevoia de reînnoire a angajamentului faţă de imunizare, la nivel politic, profesional şi personal.

Cristiana Sabău

23 comentarii

 • Esti un tembel Securistule!Nu ti-as dori sa treci prin ceea ce trec eu cu familia mea.Din cauza unui vaccin,copilul nostru sufera de autism.Nu are nimic biserica cu medicina,aici e vb de alegerea parintilor.
  Nu am comentat niciodata,dar de data asta nu m-am putut abtine,ai intrecut masura.

  • Imi pare rau ca aveti asa necaz, copilul avand autism. Dar, sigur ,nu din cauza unui vaccin! Exista tendinta parintilor de a da vina pe cauze externe! Cauza care declanseaza autismul nu se cunoaste , dar mai bine verificati genetic!

  • ada, ce te face sa crezi ca tie ti s-a explicat mai mult ca altora sau ca tu ai citi mai mult decat altii? Ce stii despre imunitarea naturala a copului uman care este distrusa subtil prin vaccinare in loc sa fie intarita? Ce stii despre ulimele descoperii in genetica?Ce stii depre ce s-a descoperit in lumea stiintifica in ultimii 10-15 ani?

  • Ce stie d-na Doina Petri, in-afara de ce i-a pus sistemul pe tava?
   Un om care vorbeste despre copii nostri ca despre „loturi de copii” nu-mi insprira deloc incredere.
   Afirmatia: „Numărul cazurilor de îmbolnăvire prin rujeolă sau rubeolă nu a crescut imediat, dar există riscul să se adune grupe de populaţie vulnerabile la boală, iar la un moment dat o boală să apară în mod epidemic, adică să nu afecteze un copil, ci categorii mari de copii care nu au fost vaccinaţi. Să sperăm că vom găsi o politică suficient de bună pentru a recupera aceste loturi de copii. Noi trebuie să facem mult mai mult, să informăm mult mai corect lumea din comunitate pentru că pericolul acesta este: să apară epidemii cu ravagiile de rigoare, complicaţii, decese. Trebuie să evităm astfel de situaţii” chiar va apartine, d-na doctor? Sau face parte din politica de insuflare a fricii?
   Cum se face ca in comunitatile amish, care nu se vaccineaza, nu apar astel de „grupe de populaţie vulnerabile la boală” si nu exista cazuri de autism.

 • Fa-ti tu vaccinuri, poate te tratezi…Cand erau facute la Institutul Cantacuzino mai era ok, acum ne „trateaza alti” …poate disparem de pe lista….

  • Cine sunteti dumneavoastra, Oana , de va permiteti sa stabiliti daca poate fi numita medic sau nu? Si cine va da dreptul sa predindeti ca stiti cel mai bine, ce e in interesul copiilor si ce nu? Sunteti cumva atotstiutoare?
   Cate studii sau facut comparativ intre cei vaccinati si cei nevaccinati, ca sa se vada daca intr-adevar vaccinurile intaresc imunitatea sau mai degraba o strica? De unde au aparut in ultimii ani toate bolile autoimune la care nu se gaseste leac?Nu cumva de la vaccinuri? Si daca ati observat, cei ce se imbolnavesc de aceste boli suntem noi cei vaccinati.

  • Stiinta, educatia si civilizatia adevarate nu sunt sunt la indemana oricui! Si mai ales, nu la cei ce se vaccinează ca oile!

  • Oana, draga, vulnerabili sunt cei ce se tem de ceva… de exemplu de asa-zisele epidemii grave! Mai studiaza despre ele si vezi, cand si de ce, au aparut de-a lungul istoriei.

  • Daca medicul care vrea sa-i faca vaccin copilui meu e atat de specialist incat poate da declaratie pe propria lui raspundere, ca vaccinul nu va avea nici un fel de efect negativ, principal sau secundar, pe termen scurt sau pe termen lung, atunci poate ma gandesc sa ii fac si eu vaccin copilului meu! Pana atunci nu va mai dati mari specialisti si nu mai faceti scenarii de groaza pe baza asa ziselor epidemii si pandemii create artificial cu ajutorul spitului de turma.

 • Toti cei care comentati impotriva vaccinurilor, puteti comenta, deoarece v-au vaccinat parintii la timp! Prin voi se loveste in populatie si e usor cand dai de semidocti ! Doamne fereste de o epidemie de poliomielita1 Daca aveti copii, cititi de aceasta boala1 Mai cititi de difterie si tuse convulsiva si pe urma luati-va raspunderea, in scris ,ca nu-l vaccinati, nu peste un timp sa dati vina pe altii ca nu vi s-a explicat suficient!

 • Stiinta e pentru minte, ceea ce credinta (nu religia) e pentru suflet: deschizatoare de noi lumi. Pentru a intelege asta trebuie, desigur, sa ai viata si dincolo de monitorul calculatorului.

 • Sa nu uitam ca traim intr-o lume in care totul este „o forma de comet si negustorie” , care se bazeaza pe manipulare si nu pe adevaruri. Doar cei ce doresc adevarul il vor gasi si in stiinta si in credinta si mai ales in ei insisi.
  Doar pentru ca cei ce au puterea ne impun niste „adevaruri stiintifice”, nu insemna ca asa e…

 • Pentru persoana care semneaza cu „mh” : dati dovada de obscurantism. Este incredibiil cat de dirijat sunteti de articole de prin „GOOGLE”, scrise de necunoscuti. Nu aveti nici macar o dara de responsabilitate cand afirmati tot felul de teorii! As vrea sa vad cum veti fi dat in judecata de primul parinte al carui copil nevaccinat face poliomilita (eu voi arhiva afirmatiile dumneavoastra. ) Stiti ca in acest moment copiii prescolari si clasele I-IV sunt bolnavi in numar mare de scarlatina si raman purtatori de streptococ , fiind tratati dupa ureche si incomplet de parinti ! Sa auzim de bine si daca prostia ar durea , pe strada s-ar auzi numai tipete!

 • Parintii trebuie informati si asupra riscurilor acestor vaccinuri,nu doar avantajele lor,iar daca ei accepta sa-si asume aceste riscuri sa o faca in cunostinta de cauza,in rest este doar marketing pentru firmele care vand aceste vaccinuri.Sunt si eu cadu medical si nu mi-am vaccinat copii,la fel ca si multi alti colegi.Aceste lucruri trebuie spuse si nu ascunse beneficiarilor de vaccinuri.

 • … de ce sa vaccinezi copilu??? Da am uitat pt ca si medicii de la neuro pediatrica sa aiba de lucru. De cel putin 30 de ani stimata d na dr aceste vaccinuri au nenorocit o gramada de copii pt ca parintii au fost informati ce bune sunt, da minunatu ROR vi l fac cadou si eu am acceptat vaccinarea primului copil cu acest gunoi de vaccin si mi a facut convulsii de la el asa ca felicitari pt informare un pacient in plus la neurologie. Chear un medic mi a confirmat 50 % din cazurile de epilepsie debuteaza dupa vaccinu ROR sper ca pt cultura generala v am informat eu despre acest vaccin care contine aluminiu. Daca nu stiti efectele aluminiului asupra sistemului nervos cautati pe google sigur va spune mei mult decat prospectu. Sanctiunile vi le ofer bonus pt ca o doza de vaccin costa aprox 200 ron asa ca nu am pagubit statu cu nimic din contra ii fac un cadou, nu cumva ar trebui sa fie invers, ca in occident?statu ofera bani pt ca iti vaccinezi copilu? Da stiu asa ati invatat si e culmea sa aveti alta parere, dar si mai culmea e ca sunt si eu cadru medical am o scoala in domeniu si as sfatui parintii sa se informeze despre fiecare ingredient din vaccin inainte de administrare.

 • Câta energie negativă…cu cate idei te confrunți…cam câte vieți crezi tu ca trăiești ?!?!?un biet om cu o biata părere…se pare ca nu ai trăit nici o bucurie adevarata data de Dumnezeu…ci trăiești doar din ce îți da sa papi MASS media..that s all…cu ce l ai înlocui tu pe Dumnezeu atunci când imaginar îți propui sa îl scoți din sufletul omului cu aparatele tale de cuvinte?!?! Cu tehnologia și cu progresul?!?!? Hmm roman naiv…mult prea naiv!

 • Vom trece si peste asta dar copiilor cu probleme nu le va reda statul sanatatea. Am stat internata cu copilu o luna si jumatate, febra convulsii epilepsie incipienta mai tarziu enurezis, n-a mancat paine pana la doi ani. A, sigur nu este de la vaccin, e de la prostia noastra a tuturor, celor provaccin le doresc sa li se imbolnaveasca copii ca sa inteleaga.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS