Sănătate

Prezenţă record la Zilele medicale bistriţene. Conducerea judeţului, la deschiderea manifestării

A V-a ediţie a conferinţei judeţene Zilele medicale bistriţene, organizată de Colegiul Medicilor, s-a deschis în prezenţa preşedintelui CJ Radu Moldovan, prefectului Ioan Țintean, directorului Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Anca Andriţoiu, şi prorectorului UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Ioan Coman.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, dr. Dănuţ Cocoi: ”La această ediţie avem un record al cvorumului, peste 340 de medici înscrişi la manifestarea noastră. În afară de updatarea cunoştinţelor medicale, conferinţa judeţeană a adus şi faimă judeţului. Sunt în ultimul an de mandat ca preşedinte şi vreau să fac câteva precizări. Acum patru ani am promis o altă linie strategică a Colegiului Medicilor, am promis că voi pune pe primul plan, alături de jurisdicţie şi promovarea interesului medicului, pregătirea profesională continuă. Mi-am asumat sarcina de a organiza cadrul de desfăşurare a cadrului de pregătire profesională continuă, lăsată tot timpul pe locul 2 sau 3. De câte ori se vorbea de Colegiul Medicilor, toată lumea spunea ”malpraxis”. În societatea conflictuală românească am fost obligaţi de multe ori să apărăm onoarea profesiei noastre într-un mediu ostil, creat prin etichetele puse asupra corpului medical, pornind de la cazuri izolate prin metoda generalizării. Este greu să ieşi singur împotriva tuturor, împotriva unui val creat pe sentiment, să vorbeşti profesionist. Am avut adevărate bătălii pentru negocieri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi CNAS pentru diferite acte legislative. A fost de foarte multe ori un dialog al surzilor. Multe dintre atribuţiile Colegiului Medicilor au fost amputate, am rămas cu numele dar fără posibilităţile şi pârghiile de a influenţa legislativ. Au fost aduse la negocieri şi asociaţii profesionale, pentru ca haosul să fie complet. Ca să înţelegeţi mai bine cum a fost în aceşti ani, spun o glumă. ”Doi prieteni stăteau de vorbă, unul avea un sac de rafie plin cu şoareci şi la un moment dat îl agita. Ce faci? Îi organizez. După un timp, îi agita în partea cealaltă. Acum ce faci? Îi reorganizez. Şi tot aşa. Dar de ce îi tot organizezi şi reorganizezi? Ca să nu roadă sacul, să rămână sub control”. Vi se pare cunoscut de 25 de ani organizare-reorganizare? A pune accent pe pregătirea profesională este singura noastră şansa este de a recâştiga autoritatea şi respectul, asta am considerat eu. Am organizat manifestări ştiinţifice, am făcut un pas către UMF prin organizarea de cursuri din deplasare, am adus alături de noi şi Colegiul Medicilor Dentişti, Asociaţia Profesională a Cadrelor Medii. Dacă această modificare de strategie a fost benefică, medicii trebuie să aprecieze”

Prorectorul UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Ioan Coman: ”Am venit la acest simpozion aproape 20 de urologi. Urologia progresează, este la standarde internaţionale. Ştiu că spitalul din Bistriţa se înnoieşte, s-au făcut investiţii serioase. Noi simţim că bistriţenii sunt din ce în ce mai bine investigaţi, iar când vin la Cluj vin numai pentru intervenţii de vârf, de mare dificultate, nu ca în urmă cu câţiva ani pentru intervenţii banale. Am senzaţia că aceste lucruri se rezolvă foarte bine la Bistriţa, realmente facem doar intervenţii de mare delicateţe, care sunt predilecţia centrelor de specialitate pentru a le rezolva”


Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan: ”În urmă cu două săptămâni l-am avut oaspete la Bistriţa pe preşedintele CNAS, un medic renumit, care a spus că nu multe spitale şi clinici private din Bucureşti au condiţiile pe care le are Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde am început un amplu proces de modernizare, în două etape. Pentru 2015 avem asigurată o finanţare de 60 de miliarde de lei vechi, într-o lună finalizăm partea de etaj IV cu saloane medicale şi vom continua cu partea de dotare a blocului operator. În paralel modernizăm Ambulatoriul, care va fi gata în această vară. Mai avem un deziderat important la care lucrăm: heliport la SJU care să pună pacientul cât mai aproape de clinicile de specialitate. Avem documentaţia finalizată, încercăm să găsim resursele necesare. De la UPU, cu un lift special, sus pe spital în elicopter. Am discutat cu premierul şi cu ministrul Dragnea, sunt făcute demersurile necesare ca prin ANL să găsim soluţii pentru locuinţe care să poată fi repartizate în mod special medicilor, profesorilor debutanţi, dar şi altor profesii. Când condiţiile de lucru vor fi extraordinare şi vom avea şi soluţia de a oferi o locuinţă, vom deveni mai atractivi pentru medici”

Prefectul Ioan Țintean: ”Nu mai spun simpozion, nu mai spun conferinţă judeţeană, această manifestare a depăşit graniţele judeţului, a devenit un adevărat maraton ştiinţific în urma consecvenţei şi spiritului competitiv demonstrat în ultimii ani. Rar se întâmplă în judeţele mici să se întâmple ceva cu totul deosebit. Ceea ce se întâmplă la acest eveniment înseamnă speranţă în plus, determinare, mândrie că Bistriţa organizează acest maraton ştiinţific. Scopul final este şansa dată unui om, salvarea de vieţi”

Aici programul complet al Zilelor medicale bistriţene, ediţia 2015.

1 danut cocoi zile medicale 15 2 ioan coman umf 3 zile medicale btene 15 4 marius pop zilele medicale bistritene 15 5 ioan tintean zile medicale btene 15 6 zile medicale btene 15 7 zile medicale btene 15 8 zile medicale btene 15

Eugen Gheorghe

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS