“La Cristur Şieu a renăscut un obicei de Rusalii: îmbrăcarea portului popular de către credincioşi care, după Sfânta Liturghie, au ieşit cu prapori, icoane şi steagul tricolor, împreună cu preotul satului, la ţarină unde s-a sfinţit apa şi s-au stropit lanurile de grâu cu apă sfinţită pentru ca anul să fie bogat şi recolta ferită de dăunători. Dacă anul trecut au îmbrăcat portul popular în jur de 20 de persoane, anul acesta numărul lor s-a dublat. În plus, s-au alăturat şi mulţi copii care au purtat cu mândrie costumele populare”, ne-a transmis un localnic, mândru de ce s-a întâmplat în satul lui.
De altfel, tot el este cel care a şi imortalizat momentul şi ne-a transmis că şi aici se practica pe vremuri obiceiul Înstruţatul boului, dar care s-a pierdut. Oamenii vor însă ca, de la anul, să-l readucă la viaţă fiindcă este unul dintre cele mai atractive momente din perioada sărbătorilor.
Rusaliile (din latină rosalia), cunoscute şi drept Pogorârea Sfântului Duh reprezintă o sărbătoare creştină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşti. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreieşti (Şavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creştină mai poartă denumirea de Cinzecime (în latină Pentecostes, în franceză Pentecôte, în germană Pfingsten, în maghiară Pünkösd etc.)
În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului (Ex 23, 16; Num 28, 26; Lv 23, 16), numită şi „Sărbătoarea săptămânilor” Şavuot (Ex 34, 22; Lv 23, 15). Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieşirea din Egipt (Ex 19, 1-16).
Şi Rusaliile creştine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului şi iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă şi consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci şi fiecărui creştin în parte, cu darurile sale (cf. Gal 5, 22). Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt şi o sărbătoare de mulţumire pentru harul Mirului.
Felicitări tuturor celor implicați! Aveați pe la Cristur și alte obiceiuri frumoase, ar fi bine să mai întrebați bătrânii satului, până încă mai sunt, o să culegeți folclor autentic care merită promovat
Tot ce trebuie au la Cristur,oameni de omenie ,harnici,hotariti dar nu au PRIMAR cum este la Sintereag,cum este la Magherus,sa treaca conducta de apa prin sat un derenj pentru locuitori si sa nu aiba acces la apa.Primarul nu este instare sa faca ordine pe linga imobilele primariei.Buruienile cit primaru de mari.
Nu este primarul acolo il minca cristurenii nici dl deputat suciu nu este.
Aia vin la cristur numa cand au nevoie de voturi dupaia nici nu mai stiu unde ii satu nostru. Nici nu au ce sa caute la Cristur ca daca ar veni nu cred ca ar nimeri vreo iesire din sat.
Foarte bine fac cei din Cristur nu mai pot fi pacaliti cu atitudini de ev mediu cu nonvalori ale societatii,cu oameni nepriceputi,cu oameni mediocri intr-un cuvint cu neputinciosi care-si urmaresc interesele personale si nu cele ale comunitatii.
Ce primar domnule asta nu-i primar cu greu mare a facut scoala generala cu note obtinute la limita si acum am ajuns sa nu ne rezolve problemele comunitatii.Rusine directorului POP GRIGORE pentru alegerea facuta.
Ce primar domnule asta nu-i primar cu greu mare a facut scoala generala cu note obtinute la limita si acum am ajuns sa nu ne rezolve problemele comunitatii.Rusine directorului POP GRIGORE pentru alegerea facuta.Ce sa intelegem ca aceste nonvalori sint mindria unor partide politice.
Frumosi oameni cu frumoase traditii la Cristur.Cinste lor.