Actualitate

Tradiţiile, pe mâini bune. Elevi din Bistriţa şi trei sate s-au întrecut în meniuri de Crăciun (FOTO)

Elevii Liceului Tehnologic Agricol, dar şi colegi ai lor de la şcolile din Budacu de Sus, Petriş şi Tureac au prezentat în Teatrul de vară mâncăruri tradiţionale de Crăciun, apreciate de preşedintele CJ Radu Moldovan, de prefectul Ioan Ţintean, de primarul Ovidiu Creţu şi de toţi cei prezenţi la eveniment.

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa, şi Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa, în parteneriat cu Primăria Bistriţa, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au organizat, joi,  cea de-a VIII-a ediţie a evenimentului ”Tradiţional românesc în Europa multiculturală”. Elevii Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa şi ai şcolilor invitate – Şcoala Gimnazială Budacu de Sus, Şcoala Gimnazială Petriş şi Şcoala Gimnazială Tureac – au prezentat produse culinare şi obiceiuri de Crăciun specifice diferitelor zone etnoculturale ale judeţului.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele CJ, Radu Moldovan, primarul Ovidiu Creţu, prefectul Ioan Ţintean, dar şi preşedintele Camerei de Comerţ, Vasile Bar.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar: ”Acest proiect este poate cel mai apropiat de sufletul nostru, tinerii sunt cei care îi dau viaţă efectiv”.

Secretarul general al CCI, Monica Mureşan: ”Este deja un eveniment consacrat, început acum cinci ani. Ne bucurăm de o multitudine de culori şi de gusturi din judeţul nostru. Prezervăm astfel tradiţiile locale, este păcat ca ele să se piardă şi să nu se transforme în mici afaceri. Ne dorim să realizăm an de an astfel de acţiuni şi să atragem mult mai multe comunităţi. Sperăm că poate la anul multe din aceste produse vor face parte din lista celor cu indicaţie geografică recunoscută”.

Primarul Ovidiu Creţu: ”Prin intermediul Camerei de Comerţ se realizează foarte multe acţiuni interesante. Meritul principal este al elevilor şi profesorilor de la Liceul Agricol, care ne aduc tradiţiile de pe văile judeţului. Atunci când am intrat într-o nouă eră, după 1989, ne gândeam că odată intraţi în UE tradiţiile noastre, arta populară, vor dispărea încet-încet. Lucrurile nu par să fie aşa. UE susţine unitatea în diversitate, tradiţionalul. Sunt bani europeni alocaţi pentru conservarea specificului fiecărei ţări, fie că discutăm de bucate, de portul popular, de artizanat. Noi trebuie să avem inteligenţa să ştim să profităm de ele, le avem încă vii din fericire, folclorul s-a păstrat până astăzi, tinerii de azi duc mai departe nu numai arta culinară, ci şi portul, cântecul şi dansul popular. Să nu ajungem în situaţia de a ne îmbrăca exclusiv de la magazinele care aduc lucruri din industria de confecţii, să nu mâncăm numai de la Kaufland. Să avem acces în continuare la lucrurile tradiţionale, să le ducem mai departe”.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan: ”Felicitări tinerilor. E un moment frumos, e cea mai frumoasă lună a anului, când ne gândim la sărbători. Mă bucur că se derulează astfel de proiecte. Mă buur că domnul primar este de acord că domnii de la Bistriţa trebuie să mănânce sănătos de la ţară. Ar trebui să facem eforturi în această direcţie pentru a oferi această oportunitate, ca producătorii noştri să poată vinde marfa. A sosit momentul, poate mai mult decât oricând, să ne mândrim cu ceea ce suntem. A ne păstra tradiţiile, a le promova, e un lucru important”.

Prefectul Ioan Țintean: ”Sper ca acest eveniment de promovare a tradiţiilor să continue. Felicitări, menţineţi obiceiurile şi tradiţiile”.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

elevi mancare 3 elevi mancare 2 elevi mancare 4 elevi mancare 5 elevi mancare 6 elevi mancare 7 elevi mancare 8 elevi mancare 9

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.