Social

Traseul-școală de pe Via Transilvanica, inaugurat oficial. Alin Ușeriu: Putem face turism de calitate

(FOTO) Asociația Tășuleasa Social a inaugurat un ”traseu-școală” pentru Via Transilvanica, amenajat în parteneriat cu firma Datacor, evenimentul de lansare fiind găzduit la sediul companiei din Parcul Industrial Bistrița Sud. Cu acest prilej, atât Alin Ușeriu cât și Bogdan Bilegan, managerul companiei Datacor, au invitat oamenii să parcurgă acest traseu ca să ”guste” din Via Transilvanica și să le vină pofta să o străbată în întregime.

”Acum un an, când Datacor a împlinit 18 ani, am decis să ne implicăm și noi în amenajarea Via Transilvanica pentru că vrem să fim parte din tot ce înseamnă proiecte bune, iar aici, cu siguranță, experiența pe care am mai avut-o cu Tășuleasa Social a fost remarcabilă. Toate proiectele au fost realizate în cel mai mic detaliu. Când am vorbit cu Alin și Tibi despre Via Transilvanica am fost fascinați din prima clipă. Anul trecut ne-am decis să cumpărăm 18 km de Via Transilvanica. Anul acesta, adică acum, am fost cu o echipă să instalăm bornele, am avut parte de surprize foarte plăcute, am întâlnit comunități locale care s-au implicat grozav de mult. Peste tot pe unde am mers proiectul a fost primit foarte bine. A fost o săptămână demențială, am învățat multe. Aici, la sediul firmei noastre, am decis să facem o construcție pe care am văzut-o în campusul Tășuleasa pentru că ne dă liniște, iar aici am dorit să creăm colțul nostru de Via Transilvanica, colț care să fie vizitat de clienți, de colaboratori, de parteneri cărora vreau să le arătăm în curtea noastră o mică parte din proiectul despre care discutăm acum”, a spus managerul companiei Datacor, Bogdan Bilegan.

Președintele Asociației Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, a reamintit că ideea amenajării Via Transilvanica a apărut în 2018, în anul Centenarului, în 12 iunie, la Alba Iulia, când organizația pe care o conduce nu îndrăznea să spere că va reuși să ducă acest proiect la capăt mai devreme de 10 ani.

”După 3 ani, ne-am întors în Bistrița-Năsăud și acum avem un bagaj mare de experiență. Eu personal am descoperit o nouă țară, România este o altă țară dacă îi dai atenția cuvenită și aștepți de la ea exact ce are de oferit: patrimoniu natural și patrimoniu rural. Sunt cele două valori pe care le putem vinde și doar puțin ar trebui să-i învățăm pe oameni cum să facă parte din această poveste. Ne trebuie puțină protecție și putem face turism de calitate. Noi suntem în legătură cu organizații internaționale care ne-au spus că aceasta este noua formă de turism. România este pregătită, e o țară sigură, cu patrimoniu natural de-ți taie răsuflarea. Am întâlnit oameni care sunt niște insule, dar au multe de oferit, așa că această cărare pe care acum nu te poți pierde oferă această formă de arhipelag în care suntem împreună și putem oferi ceva măreț”, a spus Alin Ușeriu.

Referitor la ”traseul-școală” inaugurat vineri, Alin Ușeriu a spus că aceasta a fost amenajat împreună cu Datacor.

”Nu mai puteam cere ajutor la nivel național ca să mai facem încă o cărare în Bistrița-Năsăud și încă una. Trebuie să găsim forță în oamenii puternici ai locului. Cei de la Datacor au venit cu 10 voinici acolo și au făcut minuni și, iată, ne aflăm într-un loc special în care s-a pus o piatră de hotar din punctul meu de vedere. E ieșirea Via Transilavnica din Via Transilvanica. Având acest loc într-o companie care face fibră digitală înseamnă că Via Transilvanica este peste tot. Aduc mulțumiri publice companiei MIS Grup care ne-a făcut niște fundații special concepute pentru bornele din acest proiect și cred că le vom adopta și pentru restul proiectului. (…) Am fost obișnuiți să facem lucrurile prin spaimă și faimă. Dacă am ieșit cu cuțitul în gură printre oameni și le-am zis că sunt ticăloși și hoți de lemne și numai noi, de la Tășuleasa, facem lucrurile bine, a fost un drum greșit. Așa că am schimbat strategia: putem face mai multe lucruri dacă lucrează împreună autoritățile, mediul privat, ONG-urile împreună. Acest traseu a trecut prin 4 comune. Au fost primari și viceprimari implicați, au fost la fața locului, au făcut îmbunătățiri. La Ilva Mare a fost amenajat un izvor. Toate lucrurile au mers ca la carte și mi s-a părut că putem povesti unul cu altul și visa împreună. Nu trebuie să ne dăm capete în gură cum suntem obișnuiți. Să folosim acest traseu, să mergem, să-l vizităm. Mergeți cu familiile dumneavoastră. E un traseu-școală de turism activ, ceea ce vrem să promovăm de acum înainte. Avem un traseu care duce de la Tășuleasa la Lunca Ilvei pe care putem ieși cu familia și putem face și o competiție sportivă, de ce nu? ”, a spus președintele Asociației Tășuleasa Social, organizație cu 21 de ani de activitate.

Noul tronson începe de la Lunca Ilvei, trece prin Poiana Cătunenilor și Ciosa și ajunge la Piatra Fântânele. Acest traseu vine în completarea drumului deja existent, oferind o alternativă, astfel că drumeții ce parcurg Via Transilvanica din direcția Putna și către Drobeta Turnu Severin vor putea alege din cele 2 drumuri opționale: Lunca Ilvei – Poiana lLui Gălan – Piatra Fântânele sau Lunca Ilvei – Poiana Cătunenilor – Ciosa – Piatra Fântânele.

Via Transilvanica ar putea trece și prin Bistrița

Intenția Asociației Tășuleasa Social este aceea ca și Bistrița să intre pe traseul Via Transilvanica.

”Via Transilvanica nu a consumat bani publici, așa că trebuie să găsim resurse în comunitate ca Via Transilvanica să treacă prin Bistrița, una dintre cele 7 cetăți ale Transilvaniei. Sunt 42 de km, traseul va începe de la Dealul Negru, deasupra de Dorolea, va trece prin Dorolea, Livezile, prin Parcul perilor seculari, pe la Podul Jelnei, prin Parcul Municipal, în centrul Bistriței și prin Pădurea Codrișor și va reintra în Via Transilvanica la Budacu de Jos undeva la întâlnirea drumului ce duce spre Mărișelu. Avem nevoie de 42.000 de euro, nu sunt nu știu ce bani. Cred că fiecare euro investit se va scoate însutit. Dacă sunt sponsori, să ia legătura cu noi. Dacă nu găsim, noi ne dăm bătuți”, a mai spus Alin.

Primul maraton, peste 3 săptămâni

În mai puțin de trei săptămâni va avea loc primul maraton Via Transilvanica, tot în parteneriat cu Datacor. Deja locurile sunt ocupate, însă anul viitor se pot înscrie și alți doritori fiindcă e mult mai accesibil pentru sportivii începători, a spus Tibi Ușeriu.

Cel mai probabil, amenajarea Via Transilvanica pe toți cei 1.400 de km se va încheia în 2022.

https://www.facebook.com/ViaTransilvanica/posts/937450196797937

4 comentarii

  • Felicitări pentru rezultate.
    Excelentă abordarea, implicarea comunităților locale așa cum am spus de la început, când am sugerat bornele (implicarea artiștilor) plus procesul de adopție a unor porțiuni din traseu. A funcționat.
    Ceea ce trebuie continuat pe lângă implicarea comunităților locale, e acum găsirea unor ambasadori la internațional în comunitățile de români, adică oameni care să convingă străinii din toată lumea ca să viziteze șantierul. Am vorbit de proiect la oameni, există un interes real, însă succesul stă ca întotdeauna în oferta de servicii locale adaptată nevoilor clienților..dar mai ales în menținerea securității traiectului pe lângă promovare. Altfel va rămâne o destinație specializată pentru turismul de nișă și nu de masă(ultimul generează revenituri mult mai substanțiale) Apoi ar mai fi păstrarea echilibrului între păstrarea intactă a patrimoniului ecologic -cultural vs neajunsurile generate de circulația unei mari mase de oameni.. Dar lucrurile par în direcția bună.

  • De fapt, azi a fost o suprapunere a două evenimente la sediul Datacor, din parcul industrial Sărata.
    Că să poată atrage fonduri pentru proiectele sale, Tașuleasa are nevoie de companii interesate de angajament comunitar și susținere, că urmare a propriei lor dezvoltări în aria de business în care activează.
    Azi, Datacor și-a inaugurat o noua bază logistică, suport pentru afacerile derulate la nivel național, urmare a unei investiții proprii, nu de neglijat financiar.
    Înțelegând că viitorul va fi digital, Datacor, o companie crescută de la firul ierbii, încearcă să provoace acest viitor. Să sperăm că vor reuși. Iar privind prin parcul industrial Bistrița Sud, lansez o provocare pentru acestă companie, ca să acapareze și o altă parte din teritoriul lui și să construiască un centru de stocare a datelor, folosindu-se de experiența de până acum și să cuteze a-l echipa și cu echipamente produse sub propriul brand. Ar fi o oportunitate pentru Bistrița să atragă minți agere, care să aducă plusvaloare zonei.
    Oricum, felicitări și mult succes Datacor(d)!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS