Actualitate

Trecem de la cod galben la cod portocaliu de caniculă și disconfort termic

Joi 11 iulie și vineri 12 iulie județul Bistrița-Năsăud este sub cod galben, iar pentru sâmbătă 13 iulie și duminică 14 iulie Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Joi 11 iulie: În cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Vineri 12 iulie: În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Sâmbătă 13 iulie Duminică 14 iulie: În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare. Prima parte a săptămânii viitoare (luni, marți și miercuri) va reprezenta vârful acestui episod de caniculă fără precedent, persistent, intens şi extins în toată ţara.

Prognoza pentru Transilvania până în 21 iulie: Săptămâna aceasta, valul de căldură va fi în intensificare și va fi caniculă pe arii extinse îndeosebi în perioada 11-14 iulie; media temperaturilor maxime va fi de 33…37 de grade, iar a minimelor de 15…20 de grade. Din data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vremea va fi călduroasă în orele după-amiezelor; temperaturile maxime vor fi de 30…33 de grade, iar minimele de 14…18 grade, mediat regional. Regimul pluviometric va fi deficitar; în această săptămână izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi ridicată.

1 comentariu

  • Mulțumim pentru căldurică garniturilor de tren pline cu cherestea și camioanelor cu bușteni care părăsesc Românica

    8
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.