Actualitate Cultură

Trei biblioteci stradale pe model german. Ce reguli trebuie să respecte ”europeanul bistriţean” (FOTO)

Trei mini biblioteci au fost amplasate în Piaţa Centrală în faţa Bisericii Evanghelice, în Piaţa ”Sfânta Ana” de la Big şi pe strada Andrei Mureşanu în zona Lamă, municipalitatea investind 30.000 de lei. Primarul Ovidiu Creţu crede că acestea, realizate după modelele Dortmund-Düsseldorf, vor fi un succes.

”Unul din semnele devenirii noastre europene este şi biblioteca stradală. Ceea ce am văzut că este bun pentru Euopa aducem şi la noi. Ideea a fost a arhitectului şef al municipiului, doamna Monica Pop, de a instala şi în Bistriţa biblioteci stradale după modelul din Dortmund sau Düsseldorf. Sunt biblioteci în care punem cărţi pentru cei care vor să citească. Am dorit prin aceasta să aducem cartea aproape de cel care doreşte s-o citească. Dacă are timp 10-15 minute să citească pe o bancă, dacă găseşte o carte bună o aduce acasă. Important este să aducem cărţile aproape de cititor. Ştiu că sunt foarte mulţi oameni care au multe cărţi acasă, care le-ar dona şi am venit cu această idee de bibliotecă stradală. Oricine poate să ia o carte, s-o citească şi, bineînţeles, s-o şi pună înapoi. Mai mult, dacă cineva doreşte să aducă o carte au două, nu avem nimic împotrivă. Cine doreşte să alimente fondul de carte cu mai multe, vine la Serviciul arhitect şef, se primesc şi apoi se distribuie”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

El crede că bibliotecile stradale vor fi un succes: ”În funcţie de succesul acestora, vom pune şi altele. Ele sunt amplasate în zone în care spaţiul permite socializarea, unde sunt bănci, trec elevii, tinerii, ca să îşi poată lua cărţile. Printre cărţile care au fost donate, nu ştiu cine este donatorul, este una primită în 2001 drept Premiu I la şcoală. Altă carte, nu este donaţia mea proprie, ci din donaţia avocatului Corneliu Milea, ”Un pod prea îndepărtat”, îmi este mie dragă. 30.000 de lei au costat bibliotecile, realizate în aşa fel încât cărţile să fie protejate de ploaie şi vânt. Donaţiile de cărţi au fost făcute de funcţionarii Primăriei, aproape 1.000. Câte cărţi am donat eu? Un sac”.

Creţu a explicat cum doreşte să funcţioneze bibliotecile. ”Regula e simplă: iei o carte, o pui înapoi, poţi să mai aduci una. Nu sunt atât de visător încât să nu cred că unii vor uita să le mai aducă. de aceea facem solicitarea să fie aduse cărţile înapoi, să se bucure şi alţii de ele. Pune o carte în locul celei pe care vrei să o păstrezi pentru tine. Dacă vrei să donezi una-două poţi să le pui direct în bibliotecă, dar dacă vrei să donezi mai multe vino la Primărie şi acolo vom face un stoc de carte astfel încât să alimentăm bibliotecile stradale pe măsură ce se vor goli, dacă se vor goli. Am mare încredere că europeanul bistriţean, cetăţeanul municipiului, este conştient de faptul că acest lucru ne apropie sau ne depărtează de Europa şi va acţiona în mod corespunzător. Am văzut în multe alte exemple grija cetăţenilor: faţă de parc sau faţă de alte obiective realizate cu bani buni, jaloane europene tratate europeneşte de bistriţeni. Cred că acelaşi lucru se va întâmpla şi aici. Nu se pot apăra de vandalizare, avem în schimb camere de luat vederi, monitorizăm zona respectivă şi, dacă va fi cazul, vom încerca să-i găsim pe făptaşi pe baza înregistrărilor şi să-i punem să plătească”, a precizat primarul Bistriţei.

Regulamentul de utilizare: ”1. Dacă ai în biblioteca personală cărţi pe care ai vrea să le împarţi, o donaţie este binevenită; 2. Utilizarea cărţilor este gratuită, returnarea este obligatorie; 3. Cărţile trebuie tratate cu grijă… la fel şi biblioteca; 4. Programul bibliotecii: non stop; 5. Alege-ţi cartea dorită, citeşte, returnează; 6. În schimbul cărţii împrumutate se poate lăsa o altă carte până la returnare; 7. Nu este fixat un termen de restituire, el va fi apreciat cu onestitate de fiecare cititor; 8. Păstrând în condiţii bune cărţile împrumutate daţi şi altora cărţile să se bucure de ele”.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII!

Ecologistul Marius Bălan a dus circa 50 de volume la cele trei biblioteci stradale. ”Este ceva interesant, o premieră pentru Bistriţa. Laud administraţie pentru cele trei biblioteci, este un act cultural deosebit pentru municipiu. Sunt un apărător al cărţii şi îmi pun problema cât va mai exista. Avem mijloacele moderne dar citit, dar sper ca această carte să dăinuiască. Donaţia vine din suflet, cărţile sunt din biblioteca proprie. Sunt cărţi de istorie, pentru copii, de natură, mai multe. Gestul de acum se adresează publicului larg şi îi rog pe bistriţeni să citească, dar şi să aducă volumele înapoi. Dacă mai dispar din ele, o să aduc şi altele”, a spus Bălan.

Caracteristicile tehnice ale unei biblioteci stradale: suport metalic, părţile exterioare placate cu aluminiu, culoarea lemnului şi pereţi din sticlă securizată, uşi culisante cu două căi de rulare şi patru rafturi din sticlă şlefuită, securizată.

Scopul proiectului este, conform municipalităţii, ”de a scoate cărţile de pe rafturi şi încăperi închise pentru a le aduce mai aproape de oameni”: ”Odată instalate asemenea mini biblioteci, cititorii au posibilitatea să împrumute cărţi şi să contribuie la dezvoltarea bibliotecilor stradale aducând cărţi noi. Biblioteca stadală este dedicată în primul rând elevilor care doresc să îşi îmbunătăţească cunoştinţele, precum şi pentru a da posibilitatea tuturor cetăţenilor de a împrumuta sau pentru a oferi cărţi spre a fi citite şi returnate”.

Obiectivul general al achiziţionării şi amplasării de biblioteci stradale este ”promovarea lecturii, a culturii şi dezvoltarea unei laturi inovatoare a bibliotecii, proiectul fiind un dialog direct cu cetăţenii pentru a promova cultura”.

1 biblioteca stradala 19 mar 2 regulament biblioteca stradala 3 marius balan biblioteca stradala 4 biblioteca stradala ov cretu 5 biblioteca stradala ov cretu monica pop 6 ov cretu biblioteca stradala 7 ov cretu biblioteca stradala 8 biblioteca stradala 19 mar

2 comentarii

  • De la Bibliotecile stradale la Bibliotecile vecinilor nu-i decat un pas. Ideea ii apartine unui tanar din Cluj, care a dat startul ineditului proiect pentru ca a incuraja lectura. „Biblioteca vecinilor” inseamna sa-ti lasi propriile carti in holul blocului, sa le citeasca si altii. Cine imprumuta un volum, trebuie neaparat sa puna altul la schimb. Pe cutii postale sau aviziere, la intrarea in blocuri incet-incet,se dezvolta mici biblioteci. Astfel, vecinii ajung sa se cunoasca intre ei si sa schimbe pareri despre carile citite. Totusi, trebuie respectata cu rigurozitate regula: in locul fiecarui volum imprumutat, trebuie adus altul la loc.

  • Initiativa buna dar cred ca mai intai trebuia „lucrat” la bunul simt. Suntem la ani lumina de Dortmund sau Dusseldorf. Oare chiar se asteapta sa fie returnate cartile? Imi vine greu sa cred ca in vremea in care cei mai multi oameni nu isi arunca nicic macar servetelul in gosul de gunoi sau scuipa cu nonsalanta si din mers coji de seminte direct pe jos, se vor opri, vor citi frumos pe o banca si vor mai pune cartea si al loc. Culturalizarea nu se face peste noapte! Din pacate…
    O sa fie poate un plus la CV-ul primarului dar doar atat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS