Trei mistreți au fost împușcați în zona afectată de pesta porcină africană, însă, în urma analizelor de laborator, s-a constatat că niciunul nu contactase virusul, a spus Ioan Bogolin, șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud la ședința Colegiului Prefectural.
Potrivit acestuia, probe prelevate de la cei trei mistreți au fost trimise la laborator, iar rezultatul este negativ.
”Am fost notificați că vor continua și azi și în perioada următoare vânătorile până când vor vâna, în limita posibilităților, toți mistreții din zona afectată. Potrivit estimărilor pe care le-au făcut gestionarii fondurilor de vânătoare, ar fi în jur de 20 de mistreți pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud pe fondurile de vânătoare din zona afectată”, a adăugat el.
În cursul anului 2018, au fost vânați circa o mie de mistreți din tot județul, însă, cu excepția celor trei la care a fost găsit virusul – doi morți și unul împușcat – nu au fost alte cazuri pozitive.
Potrivit lui Ioan Bogolin, județul Bistrița-Năsăud este în zona de doi de restricții în ceea ce privește pesta porcină africană.
”Acest lucru implică restricții privind circulația porcilor vii fără restricții privind produsele rezultate de la porcii sacrificați în abatoarele din România situate în afara zonei doi. (…) Faptul că județul este în zona doi de restricții produce efecte pentru crescătorii de porci care au fost deja notificați în special cei care fac comerț, unitățile autorizate, exploatațiile de tip A care sunt micile crescătorii care s-au înregistrat la ORC și doresc să facă inclusiv comerț cu aminale vii din specia suine ”, a spus Ioan Bogolin.
Reamintim că opt localităţi se află în zona afectată de pesta porcină africană, patru comune având proprietăţi pe acest perimetru – Târlişua, Zagra, Spermezeu şi Negrileşti – dar şi şase fonduri de vânătoare. Mai multe despre acest subiect ați putut citi AICI.
România are două zone de restricţie, zona a treia, în est, din care fac parte judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi, supranumită şi zona roşie de protecţie, dar şi în partea de nord-vest, respectiv judeţele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Bihor şi Sălaj în zona doi unde sunt în evoluţie focare sau cazuri la mistreţi.
Din zona a treia nu pleacă nimic spre comerţ intracomunitar, către celelalte state din UE.
Ăștia, au plantat porcii in pădure sa găsească motiv de vânat mistreții abuziv legal ? Cum sa vanezi mistreți fara număr când vanezi câțiva si vezi ca nu sunt bolnavi. Pe cei din gospodari si ferme i-au rezolvat in mare parte. Pe termen lung o sa ne trezim ca va exista surprinzător o scădere masiva de mistreți in padurile din românia, motiv bun de importat cu modificări genetice „benefice”. Pfff…
Măsuri de împușcare trebuie luate, mai ales în zona doi de risc, dar specialiștii cunosc până la ce distanțe se îndepărtează mistreții de la habitatul lor obișnuit, iar în partidele de vânătoare care prezintă siguranță din acest punct de vedere, cred că n-ar trebui să exagerăm cu scăderea numărului lor, mai ales dacă ținem cont și de cei 1000 de porci ”extrași” prin împușcare autorizată, încât să mai rămână și pentru reproducerea unui număr de mistreți la nivelul normal în întreg județul.
Pesta porcina nu aveau dar aveau ciuma rosie.
puie pesedeu !