Cultură

Trei școli și o grădiniță se închid din toamnă. Una a rezistat un secol

Trei școli și o grădiniță din județul Bistrița-Năsăud se închid începând din septembrie, când debutează anul școlar 2024-2025, iar alte șase vor suferi transformări, a declarat inspectorul școlar general Cristian Nicula în ședința Colegiului Prefectural.

Se vor închide Școala Gimnazială Colibița, Școala Primară Archiud (foto), Grădinița cu Program Normal Țăgșoru și Școala Primară Visuia.

Școala Gimnazială Sângeorzu Nou și Școala Gimnazială Suplai vor deveni școli primare, iar Școala Primară Dobricel, Școala Gimnazială Mititei și Școala Primară Alunișul vor fi grădinițe cu program normal.

Școala Gimnazială ”Dsida Jeno” Vița devine structură la Școala Gimnazială din localitatea Nușeni.

”Modificările nu sunt de anvergură. Avem câteva școli care se vor închide și se vor reloca copiii la centru. Sunt mai puțini elevi în aceste școli decât limitele prevăzute de lege. Propunerile (de închidere – n.r.) sunt ale școlilor de centru. La Vița, vor face cursuri în aceeași locație. Atâta doar că vor fi structură a școlii Nușeni și vom avea un singur contabil, un singur director și facem niște economii la cheltuieli”, a declarat inspectorul general Cristian Nicula.

În 2017, scriitoarea Melania Cuc, stabilită la Archiud, posta câteva fotografii cu școala despre care a scris: ”Peste câteva luni se împlinesc o sută de ani de când aici funcționează școala din Archiud. Institutia a avut perioada sa de glorie, cu zeci de dascăli și clase paralele. Acum funcționează doar patru clase, și elevii sunt tot mai puțini.Clădirea, cu unele modificări ale acoperișului, este un străvechi castel medieval, cu ziduri groase de piatră, cu poveștile sale despre coridoare subterane ce ar putea încă să ne fascineze. De aici au plecat în țară și în lume, zeci și zeci de copii care, mai apoi au devenit medici, ingineri, dascăli, cercetători, meseriași harnici etc,etc. Toti archiudenii avem amintirile noastre din acest loc emblematic pentru localitate”.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS