Social

Tăierea pensiilor speciale face ca Tribunalul Bistrița-Năsăud să își suspende activitatea

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bistrița-Năsăud, întrunită în şedinţa din 20 iunie 2023, a decis adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepţia cauzelor urgente.

Magistrați din mai multe instanțe și parchete, inclusiv de la Judecătoria Bistrița și Judecătoria Năsăud, au anunțat marți proteste față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale.

Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.


Magistrații susțin că modificarea pensiilor speciale ar încălca independența justiției. Pensiile megistraților sunt printre cele mai mari pensii din sistemul bugetar, iar reforma pensiilor speciale a fost asumată de guvern prin PNRR.

Decizia magistraților va avea impact și asupra mediului de afaceri, dat fiind că multe litigii comerciale ajung în instanțe.

În luna mai 5.252 de persoane au încasat pensie în baza Legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor, pensia medie încasată fiind de 21.555 de lei, respectiv de peste 4.000 de euro.

Pensia medie din sistemul public de pensii de stat, de care beneficiază circa 4,76 milioane de persoane a fost, în luna mai, 1.962 de lei, respectiv de aproape 11 ori mai mică. Practic, un magistrat încasează într-o lună cât un pensionar „de rând” încasează aproape într-un an întreg, conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii.

Cei 20.748 de beneficiari ai legii 49/1991 și 44/1994 privind veteranii de război precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război primesc, în medie, 851 de lei lunar.

19 comentarii

 • 😃😃😃
  Sus inimile dragi speciali…nu va atinge nimeni punctul vostru debil.
  Halo delo… atâtea frici peste tot.
  😉

  53
  10
  • Ar trebui sa se desfinteze justitia din tara asta pentru ca totul este la comanda politica. Sentintele sunt dupa interese. Dreptatea este aruncata la cos. Statul comunist este inca in viata.

 • Carati va daca nu va convine!! Va credeti superiori cumva? Nu suntem de acord sa platim taxe si impozite pentru salariile si pensiile(de oameni tineri) voastre nesimtite !!

  94
  12
 • Nu le-a spus nimeni ca nu isi vor pierde pensiile speciale, ci doar vor fi limitate la valoarea salariului aflat in plata? Adica o limitare de bun simt pe care doar la ei a fost „uitata” de catre politicieni?
  Nu ataca nimeni justitia, din contra, o consolideaza eliminand una dintre slabiciuni.

  81
  6
 • Pe timpul suspendării „activității”, onoratele pensii speciale sunt plătite? Primesc toate privilegiile? Le plătim ratele sau chiriile la casele lor de lux?
  Vă dați seama dacă nu-i plătim pe acești îmbuibați chiar și câteva zile, crește PIB-ul țării! Dacă nu-i plătim o lună, riscăm să-i ajungem pe nemți din urmă.

  85
  6
 • Să-și suspende activitatea! Cu ei sau fără ei e tot una, pentru omul de rând nu există justiție.
  Justiția în România e puternică cu cei slabi și slabă cu cei puternici și e o rotiță în mecanismul infernal al noii securități.
  Există în Danemarca o statuie care descrie perfect justiția din România: https://i.redd.it/a9dm9z8hjuc11.jpg

  66
  5
 • Atunci sa fie platiti dupa numarul de dosare urgente solutionate/zi. Nu-i bai ca fac greva. Se face economie la salariu .Asa ar fi normal.

  58
  2
 • Este o chestiune de normalitate ca vârsta de pensionare să crească în cazul tuturor categoriilor de beneficiari de pensii speciale. De asemenea creşterea perioadei la care se va raporta calculul pensiei trebuie să fie toată perioada petrecută în activitatea respectivă, astfel încât cheltuielile cu aceste pensii să fie apropiate de cele din sistemul contributiv. Astfel, magistrații se vor putea pensiona la 60 de ani, iar pentru celelalte categorii de speciali, vârsta va crește la 65. Calculul pensiei se va face prin raportarea treptată la stagiul complet de contributie, aşa cum este prevăzut.
  Referitor la impozitarea pensiilor speciale aflate în plată, aceasta se va aplica la suma care depăşeşte salariul mediu brut pe economie, cu precizarea că nu va fi afectată partea de contributivitate.

  57
  1
 • ,,Indignatii” din timpul grevei profesorilor nu au primit nici un ordin pe unitate? Onoratele pensii speciale fac parte din aceeasi privilegiati ,speciali si esentiali? Care aveti procese civile cu despagubiri nu va alarmati ca vi se amana termenele sibpana la despagubirimai trece? Dar partile vatamate prin violenta nu se ingrijoreaza ca vine prescriptia si derbedeii scapa la fel si dealerii de droguri?

  46
  2
  • Si eu vreu micul dejun la pat!
   Vreau sa am vreo trei persoane care sa munceasca sa plateasca pentru pensia mea ca daca nu ii dau drumul la un…recidivist mai repede pe barba mea care….unul ce a stat cu dinca ptr omor sa vefeti ce bine e cu noi in greva!!
   O TARA IN CARE UNII CHIAR CRED CA AU DREPTURI MAI MULTE DECAT ALTII…PTR CA CE???
   AU LUAT SALARII MARI?
   NU A FOST DESTUL SI DESTUL PENTRU PENSII?
   ACUMA VRETI SI SPECIALE?
   DAR FELINAR NU VREI SA MI PUN SA VA PLATESC IMPOZITE?

   46
   2
 • Acum Guvernul isi da examenul daca are sange in instalatie vorba Pira
  tului de Cursa Lunga alias Petrov. Rusine sa le fie celor care se cred speciali. Toata lumea trebuie sa aiba pensie dupa contributivitate. Oricum, la magistrati le ies mai multe puncte deoarece au lefuri foarte mari. Limba scurta si sepelitul Valeriu Stoica, fost ministru PNL le-a inventat si de acolo a inceput dezastrul. Si unii dintre noi avem ani de scoala si functii de raspundere, dar suntem normali… Ne apropiem tot mai mult de o „Revolutie de catifea” pentru a intra in normalitate.

  27
  2
  • Nu am nevoie de…din astia! Ce sa faca toata ziua, sa se uite la harlet/strung/ pe geam?

   17
   2
 • EU CRED CA ACESTI JUDECATORI STIU MULTE CUM SE CHELTUIE BANII BUGETULUI SI ACUM FORTEAZA SA….PAPE SI GURA LOR CEVA…MOKA

  13
  1
 • Iata o noutate- pensia conditioneaza independenta justitiei-sau este doar o gluma din partea celor pentru care salarul creaza dependenta justitiei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS