Social

Turismul ecumenic, o șansă pentru județul Bistrița-Năsăud, crede prefectul

Turismul ecumenic ar putea aduce avantaje județului BIstrița-Năsăud, consideră prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, care a aflat despre intenția Mitropoliei Clujului de a include cât mai multe mănăstiri – inclusiv din județul nostru – într-un circuit regional.

Stelian Dolha a declarat, într-o emisiune la Bistrița Express, că a discutat despre acest lucru cu PS Benedict Bistrițeanul care i-a vorbit pe larg despre proiectul Mitropoliei Clujului.


”Pe lângă biserici și mănăstiri ar trebui să mai facem ceva: să oferim cazare. Mănăstirea Parva are o clădire de două stele în care pot fi cazați turiști, am putea să le oferim o masă. Ca să-i putem ține mai mult turiștii în județ, pe lângă varianta în care vin, participă la o slujbă și pleacă, ar trebui să le oferim și cazare că tot vin acum și caută liniște. Vor să se relaxeze măcar două zile. La Parva de exemplu, s-ar putea combina turismul cu participarea la slujbă. În județ, am putea face asta fiindcă avem mănăstiri impunătoare și va trebui să forțăm puțin chiar construcțiile respective dacă proiectul Mitropoliei prinde contur și are și finanțare. Mi-a plăcut ideea”, a spus Stelian Dolha.

În opinia lui, Instituția Prefectului se poate implica inclusiv în acest gen de proiecte fiind ”catalizatorul lucrurilor”: ”Sunt energii în județ. Acesta este rolul prefectului și al subprefecților să adune energii”

În județ, avem următoarele mănăstiri și schituri ortodoxe:

  • Mănăstirea Cormaia – zidită pe o mai veche vatră monahală. Obștea și rugăciunile au reînceput în anul 1995.
  • Mănăstirea Dobric -înființată în anul 1992. La început, fiind doar un micuț schit, iar abia din anul 1993 a devenit mânăstire. Lângă această mânăstire se află și Castelul Milea.
  • Mănăstirea Ilva Mare – urmarea inițiativei Ieromonahului Daniil Ureche de a ridica, pe pământul moștenit, o biserică de lemn și câteva chilii. În anul 1992, locul primește o obște de câțiva călugări nevoitori.
  • Mănăstirea Nușeni – înființată în anul 1991, cu ajutorul Părintelui Marius Avram. Biserica de cărămidă a fost zidită în anul 1998.
  • Mănăstirea Rebra-Parva – înălțată în pădurile dintre satele Rebra și Parva pe locul unei foste biserici monahale din anul 1755. Mănăstirea a fost desființată în anul 1782. Biserica din cărămidă a fost zidită în anul 1963. Abia în anul 1993 mănăstirea își recăpăta viața de post și rugăciune de odinioară.
  • Mănăstirea Piatră Fântânele – începuturile undeva în anul 1928, când pe aceste locuri pășește Părintele Ierodiaconul Vasile Luncan. Părintele ridică un mic paraclis de rugăciune, care mai apoi este închis, în vremuri tulburi. Abia în anul 1994, locul prinde din nou viață, din purtarea de grijă a IPS Bartolomeu Anania. Mănăstirea Piatră Fântânele ține loc și de parohie credincioșilor din sat.
  • Mănăstirea Salva – ctitorită în 1994, de credincioșii din localitate.
  • Mănăstirea Sfânta Treime din Bichigiu – atestată pentru prima data în anul 1716. Deși o mențiune mai veche atestă prezența a câțiva călugări și o mânăstire prin anul 1523. Locul unde este zidită mănăstirea este cunoscut și ca Valea Mănăstirii. În anul 1995, începe viața monahală.
  • Mănăstirea Strâmba – cu hramul Sfântul Ierarh Spiridon” este situată la 4 km de localitatea Josenii Bârgăului.
  • Schitul Boscatu Telcișor – înființat în 1995, aflându-se în administrarea Mănăstirii Parva. Este format dintr-o biserică de lemn și un corp de chilii.
Etichete

7 comentarii

  • Când nu ai soluții pt dezvoltarea economică, nu ești capabil să aduci investitori care să creeze locuri de muncă, o dai pe ,,Doamne-Doamne” Eu zic să vă consumați energiile pt oprirea distrugerilor de păduri, ape, mediu, că de mănăstiri și biserici este cine să se ocupe.Iar cu afirmații de genul ,,prefectura este un catalizator, adună energiile” las-o mai moale.Oriunde s-au băgat politicienii și politica, mai mult au dezbinat, decît au unit.
    PĂREREA MEA !

  • Și să se cânte pe malurile râurilor pline de gunoaie, din toți rărunchii: În Iordan botezându-te tu, Doamne… Turiștii ecumenici să nu știe dacă se află aici la creștinii primitivi sau la creștinii mocicoși.

  • Cei ăla turism ecumenic? BOR și-a construit după 90, cu sprijin masiv de la stat o infrastructură turistică și de practicarea a șamanismului și pentru săvârșirea ritualurilor politico-electorale. Ce are asta cu ecumenismul și ce credincios, catolic, greco-catolic deposedat de proprietăți în 48, reformat, sau neoprotestant și-ar putea vreodată dori să admire îndeaproape opulența nerușinată afișată în aceste construcții? De când a ajuns Prefectul la concluzia că ar trebui să fie catalizator pentru turismul ortodox?
    Ar trebui să-i reamintească cineva domnului Prefect prevederile legii 489/2006 care statuează că „În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee.”
    Deci, domnul Prefect nu e cazul nici să vă înhămați la căruța business-ului episcopiei ortodoxe nici să semnalizați lucrul acesta! E stupid, e incorect, e lipsit de respect si considerație fața de toți credincioșii de alte credințe și confesiuni și fața de atei și, dacă lucrurile acestea nu vă mișcă, este și ilegal.

  • Ecumenismul definește conceptul si principiile prin care credincioșii apartinând diferitelor culte creștine lucrează împreună pentru dezvoltarea unor relatii strânse între bisericile lor in vederea realizării unitătii creștine. Cu alte cuvinte ecumenismul este o mișcare religioasă care urmărește reuniunea tuturor bisericilor creștine într-una singură.
    In cazul de față termenul de turism ecumenic este nepotrivit având în vedere că în text sunt enumerate numai mănăstiri și schituri ortodoxe. De aceea, mai potrivit ar fi termenul de turism monahal sau monastic.
    Pe de altă parte este geru de presupus că un astfel de turism s-ar putea impune în județului Bistrița-Năsăud, când ai in vecinătate județul Suceava cu istoricele si unicele mănăstiri bucovinene cunoscute în întreaga lume. O parte dintre mănăstirile din Bucovina precum Moldovița, Sucevița, Humor, Voroneț, Putna, Arbore sunt înscrise și în lista patrimoniului UNESCO. Lângă aceste mănăstiri s-au dezvoltat pensiuni agroturistice care pun in valoare splendide peisaje bucovinene specifice locului.

  • Dacă vă îndoiați, acuma v-ați convins de verticalitatea/integritatea morală a unor așa ziși oameni politici.
    Cântă în strana oricui (mâne-poimâine îi vor lua locul de diacon al IPS domului prim-șăf).
    Dregătoria de prefect, înainte de a se prostitua, avea (la origine) verticalitate, anvergură și echidistanță, nu semăna cu o trestie, ca în vremurile din urmă.
    Oricum , ideea de ecumenism – discutabilă religios – are cu totul alt conținut decât ”vizitarea„ unor lăcașuri exclusiv ortodoxe.
    Dar dă bine la cei ……mulți (?!)

  • Incapabili de a atrage afaceri, investiții, nulități votate aiurea. Propun proba de lucru ptr edili. Apropo… MĂNĂSTIREA NU E PTR TURISM.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS