Social

UJSLI Bistrița-Năsăud va deschide noi procese pentru recuperarea unor drepturi bănești

Uniunea Județeană a Sindicatelor Libere din Învățământ Bistrița-Năsăud va deschide procese pentru includerea indemnizației de hrană în cea de concediu, a declarat Victor Ivan liderul județean al UJSLI, la ședința cu liderii sindicali din școli.

În ședința de vineri, mai mulți lideri de sindicat din școli au reclamat faptul că unii directori au cerut și primit ore în plus la catedră – în unele cazuri și câte 7-8 – în condițiile în care se plâng că nu fac față multitudinii de provocări manageriale. Oamenii s-au declarat revoltați că Inspectoratul Școlar Județean le-a și aprobat cererile.

Alt subiect dezbătut a fost cel legat de noua lege a Educației care prevede că nu li se decontează naveta acelor cadre didactice care predau pe raza UAT. Mai precis, dacă locuiesc într-un sat și predau la școala din centru, nu vor mai primi bani pentru transport.

În ședința de vineri, a fost adordată și problema reducerii normei didactice pentru cei cu vechime în învățământ. Noua lege a educației prevede că au dreptul să predea 16 ore săptămânal în loc de 18 cei cu peste 15 ani vechime, însă prevederea va fi aplicată abia din anul școlar viitor.

Printre problemele abordate, s-a numărat și deschiderea unor procese pentru includerea indemnizației de hrană în cea de concediu.

Potrivit unui grup de Facebook al profesorilor, ”Ministerul Muncii a recunocut că Ministerul Educației a băgat mâna în buzunarul salariaților din învățământul preuniversitar începând cu data de 1 ianuarie 2019 neincluzând indemnizația de hrană în indemnizația de concediu pentru zilele de concediu de odihnă”.

”Este evident că aceasta trebuia inclusă și în indemnizația de concediu medical acolo unde a fost cazul. Prin urmare este evident că aceste greșeli necesită o reparație. Reparația nu se poate face decât în instanță pentru că statul evident nu vrea să dea sumele restante beneficiarilor. Majoritatea celor care sunt membri de sindicat probabil că vor fi reprezentați de sindicate în instanță dacă acestea vor să se implice. Dacă sindicatele nu vor să se implice, atunci acești salariați pot participa alături de cei care nu fac parte din nici un sindicat în aceste procese colective. Sunt bineveniți toți salariații care au beneficiat de indemnizație de hrană: cadre didactice de conducere sau de predare, personal auxiliar și nedidactic”, scrie pe acest grup.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS