Recomandări Social

Un sfert dintre fermierii județului au peste 70 de ani. Cât pământ lucrează și pentru ce primesc bani

Cea mai mare suprafață de teren agricol din județul nostru pentru care fermierii iau bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu este lucrată, fiind declarată ca pajiște permanentă. Acestea reprezintă 62,34% din suprafața agricolă a județului, pe locul al doilea fiind terenurile arabile cu 34,64%, iar pe locul al treilea culturile permanente cu 3%.

Cei mai mulți fermieri, peste 20.000, dețin între 1 și 5 hectare, pe locul al doilea fiind cei care dețin între 5 și 30 de hectare. Peste 100 de hectare dețin doar 126 de fermieri.

În ce privește vârsta celor care au pământ și primesc subvenții, 24,76% sunt oameni peste 70 de ani, 23,31% între 50 și 60 de ani, iar 17,88% între 40 și 50 de ani.

Tinerii până în 40 de ani reprezintă 13,07% din totalul celor care lucrează pământul și primesc bani de la APIA.

Sursa: raport APIA Bistrița-Năsăud

8 comentarii

    • Vă rugăm să ne scuzați că vă oferim toate aceste informații gratuit și că, în plus, vă mai enervăm și cu reclamele care ne susțin financiar munca, chiar și pe cea de duminică.

    • Draga I. Pop, 🤦 pun pariu că tu asculți și reclamele de pe YouTube când vrei sa vezi ceva acolo

    • Reclamele sunt modul prin care site-urile fac profit, doar nu va imaginati ca cineva posteaza doar așa din pură pasiune. Ca nu pica toata ziua un articol sponsorizat sau o reclama electorala. E adevarat ca de multe ori abia vezi continutul de reclame. Dar nu inteleg de ce nu folositi un browser cu adblock daca tot nu va intereseaza reclamele si nu intentionati sa dati click pe ele?

  • Așa-i John, tăt cam 50% ai și tu dreptate. Sunt terenuri, care n-au fost niciodată lucrate, pășunile de ex. acolo unde vacile, oile, cai, chiar și măgarii pasc. Sunt perfect de acord, că subvenția în mare parte ar trebui să meargă pt produse. Ouă, cartofi, lapte și atunci țăranul ar fi motivat să muncească, așa, cît timp pe el îl costă ou 5 lei, laptele 4 lei, iar șmecheri i-l plătesc cu 90 de bani/litru, apoi cumpără din magazin oul cu 50 de bani. Da, să-si poată vinde produsele modificte genetic multinaționalele, dar intrăm în altă zonă și supărăm. Eu prefer, ca un țăran român să ia subvenție, oricum e cea mai mică din UE, decît să plece banii din țară.
    PĂREREA MEA !

    • Nea Ion, ai dreptate!Abia cu subventiile astea justificate sau nu, li se face un pic de dreptate. Cand erau tineri i_a batjocorit CAP_ul, acum au pensii de mizerie. Era si randul lor sa aiba ceva.

  • Ideea ii alta, nu ca acestia oameni care chiar isi lucra pamintul au aceasta subventie cit o fii ea, dar sa incasezi mii de euro pentru ceva ce nu ai facut ii altceva.
    Sunt multe cazuri expuse si mai sus, pasunile, stiti citi bani se dau pentru pasuni? Si care is conditiile de subventie pasunat? Ia cititi si va cruciti. Paminturi nelucrarte declarate pasune care trebuie curatate si nu se face nimic.
    Aici ii buba
    Nu la batranii care isi lucra pamintu!

    • Nu stii ce vorbesti, anual se fac verificari (imagini luate din satelit) si pentru pasunile care nu sunt întretinute nu se mai plateste absolut nimic.
      Oamenii aia intra pe perioade de câtiva ani (de regula 5) în aceasta „hora” iar daca nu respecta conditiile sunt penalizati si ajung sa returneze acele subventii.
      Dupa ce moare generatia asta de batrâni obisnuiti cu munca, pamânturile tarii o sa arata ca în salbaticie, daca nu crezi iesi din oras si mai uita-te pe dealurile patriei prin satele mai pustii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.