Social

Unde au aruncat ciobanii din Sângeorz-Băi lâna în loc să o predea la centre de colectare (VIDEO)

Programul ”Lâna”, considerat un succes al vechii guvernări PSD, nu i-a interesat pe ciobanii din Sângeorz-Băi care aveau chiar un centru de colectare în această zonă. Unii dintrei ei au aruncat cantități mari de lână pe Valea Cormaia și le-au abandonat în natură.

Cel puțin așa reiese dintr-o filmare a prof. Ioan Bâca de la Facultatea de Geografia Turismului a UBB , postată pe Facebook:

https://www.facebook.com/ioan.baca/videos/2800234220008357/

În 2018, potrivit Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, 850 de crescători de oi au depus dosare în Programul ”Lâna”, cu un efectiv de 203.000 de animale și o cantitate totală de peste 600 de tone, cu o medie de 3 kg lână/cap de oaie. La vremea aceeam sub 50% dintre crescători au accesat acest program prin care li s-a oferit 1 leu/kg de lână.

În județul nostru funcționează unul din cele 20 de centre care colectează lâna de la crescătorii de ovine, cu o capacitate totală de circa 30.000 tone.

Potrivit MADR, programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țara noastră trebuie să asigure atât sporirea numerică a efectivelor de ovine, dar și creșterea eficienței economice prin valorificarea produselor obținute. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește eficientizarea activității sectorului de creștere a ovinelor, în sensul reducerii pierderilor crescătorilor de ovine. De asemenea, acest ajutor va stimula înființarea centrelor de colectare a lânii, va crea noi locuri de muncă și va stabiliza veniturile crescătorilor de ovine.

4 comentarii

  • In opinia mea , cei care au abandonat lana ar putea fi usor de depistat , ei nefigurand in evidentele centrelor de colectare . Ei ar trebui sa stie ca au si obligatii fata de mediu nu numai drepturi . Cred ca niste sanctiuni drastice ar rezolva problema . Chiar daca pretul de 1 leu/kgr nu este incurajator , totusi el acopera costurile cu transportul .

  • Nu-s din domeniu dar citesc și mă ia cu durere de cap. Să le ceară ciobanilor dosar pentru a preda lâna. Dosar cu șină sau dosar plic? Actele din dosar să fie în copie xerox simplă sau trebuie legalizate la notar? Ar fi fost mai bine să nu fi cerut dosar și să le plătească banii pe loc, în funcție de cantitatea predată. Așa aș fi făcut eu, dar eu nu-s la butoane. Ăia de la minister cred că ciobanii nu au altceva de făcut toată ziua decât să completeze dosare, între pauzele de cafele.

  • Dacă s-ar plăti la valoarea ei, cu întreținerea, tunsul și transportul la centrele de colectare, s-ar putea valorifica lâna și industria ușoară bazată pe prelucrarea acestei materii prime valoroase. Dar ”ne scumpim la tărâțe, în loc să ne gândim la făină”, risipind o bogăție pe care o avem sub nas, adică folosim lâna la producerea materialelor de construcție, și nu ne-am gândit la valorificarea superioară a lânii. Într-adevăr, din această activitate nu ai de unde fura, adică nu se îmbogățește nici stăpânul oilor, nici politicienii, dar pierde întreaga națiune. Mulțumim domnului Petre Daea pentru oboseala depusă ”în interesul națiunii”, cu ”gândirea sa” pentru dezvoltarea sectorului creșterii animalelor și eficientizarea acestei ramuri importante a economiei naționale, în care nu trebuia investit nimic în afară de ”respect” pentru truda oamenilor de la talpa țării.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS